ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)




The purpose of this renovation project was “gathering a wide range of residents in this old housing complex.” nmstudio architects and Nozoe Shimpei Architects designed 4 prototypes for this old housing complex (10 units in total). Regardless of the house, the residents optimize the space by changing the arrangement of their objects and the use of rooms. The architects thought that optimization is the “uniqueness of residents” and designed these apartments to emphasize it. They wanted to create a housingunits that accommodates a wide range of lifestyles.




ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)




The existing partition wall was dismantled, and we installed a wooden object called “Shima: island”. This wooden “Shima” like a piece of furniture that gently divides the space. Residents can lie on this “Shima”, enjoy relaxing time with their favorite things displayed on “Shima” walls. This design leaves room for the resident to freely modify the space through “Shima”. “Shima” has 2 places where residents can place the things they have. Underfloor storage is for “things they want to hide”, and walls of the perforated board are places for “things they want to show” By using a hook for the perforated board, things can be freely arranged on vertical surfaces such as clothes, books. It means that residents can personalize their walls and discover how to use “Shima” and give the “uniqueness of residents” to each housing unit.




ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)




센리 아파트

이 재개발 프로젝트의 목적은“ 오래된 주거 단지에 다양한 주민을 모으는 것”이다. 엔엠스튜디오 아키텍츠와 노조에 심페이 아키텍츠는 이 오래된 주거 단지를 위해 4개의 타입을 설계했다. 집과는 관계없이 거주자들은 사물의 배치와 방 사용법을 바꿔 공간을 최적화한다. 건축가들은 최적화란“ 거주자의 고유성”이라고 생각하고 이를 강조하기 위해 이 아파트를 설계했다. 그들은 다양한 생활방식을 수용하는 주거 단지를 만들고 싶었다.




ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)




기존의 칸막이 벽을 해체하고“ 시마: 섬(Shima: island)”이라고 불리는 목재를 설치했다. 이“ 시마”는 공간을 부드럽게 분리하는 가구와 같은 것이다. 거주자는 이“ 시마”에 누워 그들이 가장 좋아하는 것을“ 시마” 벽에 전시하면서 편안한 시간을 보낼 수 있다. 이 디자인은 거주자가“ 시마”를 통해 자유롭게 공간을 수정할 수 있는 여지를 남겨둔다.“ 시마”에는 거주자가 가지고 있는 것들을 배치할 수 있는 장소가 두 곳이있다. 바닥의 수납장은“ 그들이 숨기고 싶은 것”을 위한 곳이고, 구멍이 뚫린 보드 벽은“ 그들이 보여주고 싶은 것”을 위한 곳이다. 구멍이 뚫린 보드에 갈고리를 사용하여 수직 면에 옷, 책과 같은 물건을 자유롭게 배치할 수 있다. 거주자는 벽을 개인화하고“ 시마”를 어떻게 사용할지 알아내며 각 주거 단위에“ 거주자의 고유성”을 부여할 수 있다.




ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)


ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)


ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)


ⓒ Koji Okumura (Forward Stroke inc.)







FLOOR PLAN




Design   nmstudio architects + Nozoe Shimpei Architects 

Design team   Yu Ninagawa(nmstudio), Sohta Mori(nmstudio), Shimpei Nozoe 

Client   Osaka Prefectural Housing Corporation 

Location   1-23 Yamada Nishi, Suitashi, Osaka, Japan 

Built area   55㎡ x 10apartments 

Completion   2019. 3 

Construction   Sanyu Kensetsu 

Photographer   Koji Okumura (Forward Stroke inc.)




해당 프로젝트는 BOB 2019년 11월호(Vol. 184)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 184).




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

APARTMENT V  (0) 2020.05.27
MARTINA  (0) 2020.05.26
APARTMENTS IN SENRI  (0) 2020.05.25
LESS IS MORE  (0) 2020.05.22
MEIA CASA  (0) 2020.05.11
MIST HOTEL  (0) 2020.03.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기