ⓒ Daniele Domenicali




The Nottingham University has opened a new campus in Ningbo, in the heart of the Chinese district of Zhijiang. The Center for Sustainable Energy Technology CSET (Centre for Sustainable Energy Technologies) will be dedicated to the diffusion of sustainable technologies such as those applied to solar energy, photovoltaic or wind energy. The building of 1,300㎡ designed by MCA hosts as well as a visitor center, research laboratories and classrooms for courses. The pavilion stands in a lawn area along a stream that runs through the campus and features a design inspired by paper lanterns and fan-shape of the Chinese tradition. The facade of the building folds drastically to create a dynamic form. The building is entirely covered with a double skin of glass with screen printed patterns that evoke historical buildings in the area and shows an aspect that turns from day to night.




ⓒ Daniele Domenicali




The design employs various environmental strategies. A large rooftop opening brings natural light to all floors of the building simultaneously creating a flue effect to allow efficient natural ventilation, while the underfloor heating panels use geothermal energy to heat and cool the environment.




ⓒ Daniele Domenicali




닝보의 CSET 센터

노팅엄 대학교는 중국 저장성에서도 중심 도시인 닝보에 새로운 캠퍼스를 열었는데, CSET(지속가능에너지기술센터) 센터는 그 중 일부다. 이 센터는 태양 에너지, 광전지나 바람 에너지에 적용되는 지속 가능한 기술들을 보급하기 위해 만들어졌다. 건축물은 1,300㎡의 면적을 수용하며, 방문객 센터, 연구실, 교실들이 배치되어 있다. 캠퍼스를 가로지르는 잔디 공터에 세워져 있으며, 건물의 형태는 중국 전통의 종이 등불과 부채 모양에서 따온 형태를 하고 있다. 건물의 파사드는 역동적인 형태로 만들어내기 위하여 세세하고 정밀하게 굴곡져 있다. 건물은 지역의 역사적인 건물들을 떠올리게 만드는 프린트된 무늬가 있는 이중 유리 표피로 덮여 있으며, 낮부터 밤까지 변화하는 건물의 면을 볼 수 있다. 건물의 설계 곳곳에는 다양한 환경적 전략이 사용되어 있다. 거대한 옥상에는 오픈된 공간이 마련되어 원활한 자연 통풍을 일으킨다. 내부 환경의 보온과 냉방을 위해 지열에너지를 사용하도록 땅에 설치된 난방 패널이 설치되어 있으며, 이 패널의 연계 효과로 건물의 전체층으로 자연광을 제공할 수도 있다.




ⓒ Daniele Domenicali







SKETCH

ELEVATION



Architects Mario Cucinella Architects

Location Ningbo, China 

Project year 2006 - 2008 

Site area 1,200㎡ 

Architect in charge Mario Cucinella, Elizabeth Francis, Angelo Agostini 

Design team Model maker_Eva Cantwell, Richard Ceccanti, Francesco Fulvi, Caterina Maciocco, Giuseppe Perrone, Natalino Roveri 

Environmental strategies (Mario Cucinella Architects) Luca Stramigioli, Debora Venturi / (University of Nottingham, School of the Built Environment) Prof. Brian Ford, Prof. Saffa Riffat, Rosa Schiano, Mauricio Hernandez Tascon 

Project and Site management (University of Nottingham) Chris Jagger, Charles Lee, Orlando Shi

On-site implementation of energy equipments and technologies (University of Nottingham) Prof. Jo Darkwa 

Local architect (NADRG) Guo Xiaohui 

Construction management WEG 

Structural engineer Luca Turrini 

MEP and Lighting design (TiFS Engineers Srl.) Prof. Roberto Zecchin 

Client University of Nottingham, Ningbo, China 

Photographer Daniele Domenicali



해당 프로젝트는 건축문화 2020년 3월호(Vol. 466)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2020 issue of the magazine(Vol. 466).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

BUAM DAYCARE CENTER  (0) 2020.05.22
NURSERY IN GUASTALLA  (0) 2020.05.11
CENTRE FOR SUSTAINABLE ENERGY TECHNOLOGIES  (0) 2020.05.08
SIEEB, SINO-ITALIAN ECOLOGICAL AND ENERGY EFFICIENT BUILDING  (0) 2020.05.07
THE CHECK POINT BUILDING  (0) 2020.03.02
ELANCOURT MUSIC SCHOOL  (0) 2019.11.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기