ⓒ 1-1 Architects




Considering the empiric position of the patient, a dental clinic should be abele to contain various parts according to the different activities. For example, reception > waiting > tooth brushing corner > treatment room > X-ray > treatment room > waiting > payment. In order to translate the act of movement into the structure of architecture itself, Designer considered each rooms of the clinic as the destinations and transposed “>” into an aisle connecting them together. Specifically, in order to conform to the directionality of the site, a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building. For both patients and staff, between rooms involve a change in perception as plants, intensity of light and architecture vary from room to room, and it waits.




ⓒ 1-1 Architects




As buildings and external environments change, users will accumulate several different spatial experiences. An arch shaped “boundary” is designed between the aisle and the rooms. This shape, which is not symmetrical in the vertically direction, makes those who are in the aisle aware of the openings and accessibility of the rooms. Furthermore, the repeated arched shape homogeneity encourages the passage to be organized in the Gestalt principle. From the outside, the part of the passage protrudes not only vertically but also horizontally, and guarantees the directional understanding of the site in relation to the city. By positioning windows and plants differently between the inside and the outside, a feeling of privacy is guaranteed, while always giving a sense of openness of the outside.




ⓒ 1-1 Architects




환자의 경험을 고려할 때 치과는 서로 다른 활동을 위해 다양한 부분을 포함할 수 있어야 한다. 예를 들어, 접수 → 대기 → 양치 공간 → 치료실 → 엑스레이 → 치료실 → 대기 → 수납이라는 순서가 있다. 이 이동의 행위를 건축 구조로 나타내기 위해 병원의 각 실을 목적지로 간주하고 “→”를 서로 연결하는 통로로 전환했다. 구체적으로, 부지의 방향성을 맞추기 위해 건물 중앙에 긴 통로를 설치하고 목적지가 되는 필수적인 공간을 건물 양쪽에 배치했다. 환자와 직원 모두가 각 공간 사이의 식물, 조도, 건축 요소를 통해 변화를 인지할 수 있도록 했다. 건물과 외부 환경이 변화함에 따라 사용자들은 몇 가지 다른 공간 경험을 축적할 것이다.




ⓒ 1-1 Architects




통로와 각 실 사이에는 아치 모양의“ 경계”를 계획했다. 높이가 일정하지 않은 이 아치는 통로에 있는 사람들이 실의 개방성과 접근성을 인식하도록 한다. 더욱이 반복되는 아치 모양의 균질성은 그 통로를 게슈탈트 법칙으로 구조화 한다. 외부에는 통로의 일부가 수직, 수평으로 돌출되어 있으며, 도시와의 관계에서 대지의 방향성을 보장한다. 창문과 식물을 안과 밖에 다르게 배치함으로써, 바깥으로 개방감을 주는 동시에 사생활을 보장한다.




ⓒ 1-1 Architects


ⓒ 1-1 Architects


ⓒ 1-1 Architects


ⓒ 1-1 Architects


ⓒ 1-1 Architects




SECTION

1st FLOOR PLAN





Design Yuki Kamiya + Shoichi Ishikawa / 1-1 Architects 

Location Aichi, Japan 

Program Dental clinic 

Site area 808.91㎡  

Construction area 192.37㎡ 

Total floor area 227.13㎡  

Completion April 2018 

Structure Wooden 

External finish Galvanized steal plate t = 0.35 mm (Roof) / Spraying paint (Exterior wall) / Waluminum sash, Wooden sash (Openings) Interior finish_Porcelain tile, Mortex, Vinyl floor tile, Cork tile (Floor) / Spraying paint (Wall) / Japanese cypress plywood + Structural wood + Oil stein painting, Acrylic plate (Ceiling) 

Structure design Tatsumi Terado Structural Studio 

Construction MARUCHO HOME Co., Ltd. 

Landscape design ENZO. co.,ltd. 

Photographer 1-1 Architects 




해당 프로젝트는 BOB 2019년 10월호(Vol. 183)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 183).




'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

CLINIC NK  (0) 2020.03.25
ALILA YANGSHUO  (0) 2020.02.05
NAVYAS WELLNESS CENTER  (0) 2019.12.24
PUNMU AND PARNNGURR ABORIGINAL HEALTH CLINICS  (0) 2019.12.23
HOSPITAL CENTER IN CAZORLA  (0) 2019.12.20
THE JEAN BISHOP INTEGRATED CARE CENTRE  (0) 2019.12.19


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기