© Fernando Alda


Generally, medical infrastructures have a very strong impact on their surroundings. However, the beauty of this area made us think and develop appropriate strategies to avoid affecting the landscape image. Taking advantage of the location, right next to a Natural Park and close to the town, the architecture emphasizes the future  elation between the patient and this environment as the first therapeutic care to provide.


© Fernando Alda


 Placed in a plot of 30,000㎡ with variable topography, our suggestion to avoid an impact with a program of 10,000㎡ in this scene is mainly the rational result of two decisions. The way in which the building sets with the proper scale and appearance and the recognition of unity. The Hospital Centre is not a lineal construction and refuse to have a long and plane facade without affecting its functional efficiency. 


© Fernando Alda


On the contrary, the building spreads through the territory and merges with the environment in a natural way, avoiding being recognized from the distance. The uilding is distributed in three floors with the main entrance in the intermediate floor and most public one which holds open functions and diverse relations.


© Fernando Alda


This level is distinguished by the accesses and the rhythm of public spaces as squares and courtyards that are positioned in the optimum orientation in order to atisfy each particular function. The upper floor is the smallest one and its program is limited to operation and hospitalization while the below ground area keeps the stricted spaces accessible from the outside by a road. 


© Fernando Alda


The program structure tries to solve the circulation problems that many medical infrastructures have by separating it into two levels. One for the medical staff and the other one for patients and relatives through double circulation and locks that restrain the access when it is required. 


© Fernando Alda


Conifers, bushes and forest plants will be planted to recuperate the exterior spaces that have been modified by the need of retaining walls and accesses. This kind of vegetation will give them the image that we are looking for, integrated in this exceptional location and preserving the memory of the place.


© Fernando Alda


HOSPITAL CENTER IN CAZORLA

카소를라병원 하엔(Jaén)은 낮은 능선과 언덕을 특징으로 하며, 이 지역은 과달퀴비르 강과 그 지류가 가로지르는 천연 원형극장을 만드는 곳이다. 지난 몇 세기 동안, 이 지역은 안달루시아 경관을 대표하는 곳이기도 하다. 사실 이곳은 6천만 그루가 넘는 올리브 나무가 있는 세계에서 가장 큰 인공 숲이다. 


© Fernando Alda


로마 문화유산의 일부분인 이 파노라마는 시에라 드 카소를라 자연공원 문턱에 있는 이 병원으로 우리를 인도한다. 일반적으로 의료 기반 시설은 주변 환경에 매우 큰 영향을 미친다. 그러나 이 건물이 풍경 이미지에 영향을 주지 않도록 하기 위해 적절한 전략을 생각하고 개발해야 했다. 자연공원 바로 옆이자 마을과 가까운 위치를 활용하여, 이 건축물은 환자와 환경 사이의 미래적 관계를 첫 치료로 강조한다. 


© Fernando Alda


가변성 지형을 가진 30,000㎡의 대지에 배치했고, 이 장면에서 10,000㎡의 프로그램으로 충격을 피하자는 우리의 제안은 두 가지 결정의 합리적인 결과물이다. 적절한 규모와 외관, 그리고 통합적인 인식으로 건물을 설정하는 방식. 병원은 직선 형태가 아니며 기능적 효율에 영향을 미치는 것 외에 길고 평평한 파 드를 갖는 것을 거부한다. 반대로 이 건물은 영토를 통해 퍼져 자연스럽게 환경과 합쳐져 멀리서부터 눈에 띄지 않게 된다.


© Fernando Alda


 건물은 중앙의 주 출입구, 개방 기능과 다양한 관계를 가진 공용 출입구가 있는 3개 층으로 되어 있다. 이 수준은 각각의 특정 기능을 만족시키기 위해 최적의 방향으로 배치한 광장 및 정원으로서, 공공 공간의 접근과 리듬에 의해 구별된다. 


© Fernando Alda


상층부는 가장 작고 그것의 프로그램은 수술과 입원으로 제한되며, 하층부는 도로를 통해 외부에서 제한된 공간으로 접근할 수 있도록 유지한다. 프로그램 구조는 많은 의료 인프라가 안고 있는 동선 문제를 두 단계로 분리하여 해결하고자 한다. 하나는 의료진을 위한 것이고 다른 하나는 이중 순환으로 환자와 관련자들을 위한 것이며 필요할 때 접근을 억제하는 잠금장치가 있다. 


© Fernando Alda


옹벽과 접근의 필요에 의해 개조된 외부 공간을 회복하기 위해 침엽수, 관목, 산림 식물을 심었다. 이런 종류의 초목은 환자들에게 우리가 기대하는 회복의 이미지를 줄 것이며, 이 예외적인 공간에 통합되어 그 장소에 대해 오랫동안 기억할 것이다. 


SITE PLAN

PROGRAM DIAGRAM

SECTION

EXTERIOR CANOPY DETAIL

SECTION DETAIL

PLAN




Architect EDDEA

Location Jaén, Spain 

Gross floor area  9,610㎡

Project director Ignacio Laguillo, Luis Ybarra, Harald Schönegger 

Completion 2018

Project coordinator Miguel Sibón, Enrique Cabrera, Ignacio Olivares, Blanca Farrerons, Javier Salvador, Jaime Fernández, Alejandro de la Torre, Jaime García 

Structure engineer Eladio Suarez, Roberto Alés

Photographer Fernando Alda





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 10월호(Vol. 461)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the magazine(Vol. 461).











'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

NAVYAS WELLNESS CENTER  (0) 2019.12.24
PUNMU AND PARNNGURR ABORIGINAL HEALTH CLINICS  (0) 2019.12.23
HOSPITAL CENTER IN CAZORLA  (0) 2019.12.20
THE JEAN BISHOP INTEGRATED CARE CENTRE  (0) 2019.12.19
KÁLIDA SANT PAU CENTRE  (0) 2019.12.18
MAGGIE’S CARDIFF  (0) 2019.12.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기