ⓒBrett Boardman


The Punmu and Parnngurr Aboriginal Health Clinics in the Western Australian desert serve some of the remotest communities in Australia, lying 1,800km from Perth  nd hundreds of kilometres from the nearest towns. They make up two of the four remote communities of the Martu who lived on their country for millennia before becoming some of the last Aboriginal people to have contact with Europeans. Punkurunu Aboriginal Medical Service (PAMS), a community organisation with a Martu Aboriginal board, is the sole provider of primary health care services for the four Martu communities. PAMS required two replacement clinics which addressed the programmatic constraints and modest budget of AUD 2 million per clinic, whilst reinforcing the organisational approach of respect of people, land and culture to create a facility with community ownership.


ⓒBrett Boardman


The project sought to replace the original clinics which were built when the communities were established in the 1980s and were no longer fit for purpose. In doing so, the new clinics made provision for visiting specialists and allied health professionals to broaden the reach and quality of health delivery for the complex omorbidities which are worsening Aboriginal health. Meaningful engagement with the community facilitated cultural appropriateness the design and engenders ownership in the buildings. The clinics reflect the community model of care, placing health and wellness at the centre of community. These two buildings are 100km apart as the crow flies, but 1,000km apart by road. 


ⓒBrett Boardman


The remote locations and the fact that all materials and equipment were only are available from Perth called for a unique approach. To address this, the buildings are a hybrid of modular construction and site-built infill works. The clinical rooms were grouped into prefabricated modules. These were completely fabricated in Perth on pre-cast concrete raft slab complete with external cladding, roofs and the full internal fit out. This meant that clinical rooms could be delivered to as high a quality as would be normally achieved in Perth. Sustainability measures were also an important consideration. 


ⓒBrett Boardman


The temperature is regularly over 40 degrees Celsius, and at the peak of summer can reach 50 degrees. Each building is shaded by a  culptural pergola that acts as a secondary roof and provides shading around the building. The pergola also serves as a support for 60 flexible photovoltaic panels which provide thirty percent of the clinic’s power. This is combined with a load shedding system which manages the load of the clinic and neighbouring staff house to mitigate the peak power demand at the height of summer. 


ⓒBrett Boardman


PUNMU AND PARNNGURR ABORIGINAL HEALTH CLINICS

푼무와 판구르 원주민을 위한 건강 클리닉 서호주 사막의 푼무와 판구르 원주민을 위한 건강 클리닉은 퍼스에서 1,800km쯤 떨어져 있는 곳에 있다. 푼무(Punmu)와 판구르 Parnngurr)는 각각 원주민 지역사회의 이름을 뜻한다. 이 원주민 지역사회는 가장 인접한 도시가 수백 킬로미터가 떨어진 곳에 있으며, 호주에서 가장 외진 원주민 지역사회 중 하나다. 이 원주민들은 유럽인들과 마지막으로 접촉한 게 수천 년 전이라고 한다. 호주에 거주하는 원주민을 보호하는 구역인 마투(Martu)는 총 4개의 공동체로 나뉘며, 푼무와 판구르는 이 중 두 개다. 마투 호주 원주민 위원회의 공동체 조직인 푼쿠루누 호주 원주민 의료 서비스(PAMS)는 4개의 부족을 위한 기초 보건 의료서비스를 공급하는 유일한 단체다. PAMS는 공동체의식을 지닌 시설을 만들기 위하여 인간과 대지, 문화의 존중에 대한 조직적 접근을 강화했다. 


ⓒBrett Boardman


또한, 프로그램의 제약과 하나의 클리닉을 짓는 데 호주달러 2백만 불을 투자하여 총 2개의 대체 클리닉을 설계해야 했다. 프로젝트는 공동체가 설립된 1980년에 건설되어 더이상 목적에 맞지 않는 기존의 클리닉을 대체하기 위해 시작됐다. 그렇게 함으로써, 새로운 클리닉은 호주 원주민의 보건을 악화시키는 복합적 원인에 대응하고, 의료서비스 공급의 범위와 질을 넓히기 위해 객원 전문가들과 동종의 건강 전문가와 준비했다. 커뮤니티의 의미 있는 약속은 디자인에서의 문화적 적합성을 촉진시켰고, 건물에서의 주인의식을 불러 일으켰다. 클리닉은 돌봄의 공동체 모델을 반영하면서, 건강과 웰니스(Wellness)를 커뮤니티의 중심에 두었다. 이 두 건물은 일직선으로는 10km 떨어져 있으며, 도로 기준으로는 1,000km가 떨어져 있다. 외진 위치에 지어지는 클리닉의 모든 건축 자재들과 설비들을 가까운 도시로부터 조달해야 하는 상황이었다. 자재를 조달해야 하는 상황은 클리닉을 짓기 위해 특별한 접근 방법을 마련하도록 만들었다. 


ⓒBrett Boardman


이런 접근방법의 해결방안으로 건물들은 모듈러 공법과 현장에서 바로 공터를 채우는 작업이 혼합되어 진행됐다. 의료실들은 조립식 모델로 그룹화됐다. 퍼스에서 조립식 모델은 완전하게 외부 피복되고, 지붕과 내부 설비까지 다 갖춰진 다수의 PC슬래브에 완전히 조립된 상태였다. 일반적인 퍼스의 질 좋은 의료실 시설들이 이 클리닉에도 적용된 것이다. 건축물에 대한 지속가능성에 대한 방안도 설계에서 중요한 고려 사항 중 하나였다. 호주 서쪽의 사막은 보통 기온은 섭씨 40도가 넘고, 한 여름에는 50도까지도 도달하는 곳이다. 각 건물들에는 곡선을 이루는 프레임으로 퍼걸러를 설치했다. 이 퍼걸러들은 제 2의 지붕 역할을 해주면서 건물 주위에 그림자를 드리워주는 그늘막의 역할을 한다. 또한, 클리닉 전력의 30%를 공급하는 60개의 유연한 광전지 패널을 지지하는 역할도 한다. 이들은 한 여름의 최대 전력수요를 완화시키기 위해 클리닉과 주위의 스태프 자택의 전력을 조절하는 전력 평균 분배 체계와도 결합되어 있다.


ELEVATION










PLAN



Architect KAUNITZ YEUNG ARCHITECTURE

Location Western Autralia 

Area 275m²  

Principal architect David Kaunitz, Ka Wai Yeung 

Desgin team Louis Wong, Emma Trask Ward 

Structural engineer Bruce Hutchison 

Building service engineer Lucid Consulting Enginerrs 

Art screen design consultant Vashti Gonda 

Artist Punmu Community: Jakayu Biljabu and Minyawe Miller / Parnngurr Community:
Sonia Williams and Wokka Taylor 

Completion 2018 

Client Puntukurnu Aboriginal Medical Service(PAMS) 

Photographer Brett Boardman




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 10월호(Vol. 461)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the magazine(Vol. 461).







'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

ALILA YANGSHUO  (0) 2020.02.05
NAVYAS WELLNESS CENTER  (0) 2019.12.24
PUNMU AND PARNNGURR ABORIGINAL HEALTH CLINICS  (0) 2019.12.23
HOSPITAL CENTER IN CAZORLA  (0) 2019.12.20
THE JEAN BISHOP INTEGRATED CARE CENTRE  (0) 2019.12.19
KÁLIDA SANT PAU CENTRE  (0) 2019.12.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기