ⓒ Salem Mostefaoui




This Appartment is a typical Haussmanien Parisian, with its mouldings, fish bone parquet and a linear long balcony. The whole concept was to create some contemporary architecture, a light element that would allow to preserve all the existing historical elements that confer a strong character to the place while unveiling new uses and a new appreciation of space, suited to its 21st century inhabitants. Preserving the layers of history while giving a strong contemporary identity. That was the challenge.




ⓒ Salem Mostefaoui




The answer to that is a wood ribbon that circulates through the bearing molded walls. All along its curves, the wood is an inhabitable wall /sculpture, like an installation, that dissimulates the entrance to the rooms and bathrooms, creates niches for storage or for the kitchen and so on. The ribbon is lower than the ceilings in order to keep the signs of the former historical layout plan.




ⓒ Salem Mostefaoui




Along with the carpenter, we created walls entirely made of wood, from the rails inside, cut with a lasercut to the curved surfaces manufactured with moulds. All the walls were pre- fabricated and assembled at the carpenter? workshop and then reassembled onsite within a day. It was a real challenge. Also because the budget was tight.




ⓒ Salem Mostefaoui




The clients are a young family of three with a baby. The layout plan became quite obvious once I released myself from the constraints imposed by the original partition walls that we decided to demolish entirely and mouldings on the ceilings that would be preserved no matter the shape of the new partition wooden walls.  On one side, the master suite, with the bedroom, open bathroom and dressing room and on the other side the children area, with a bedroom and a bathroom. The two parts of the ribbon define these two areas of the apartment. In between, the void creates tensions but also openings.




ⓒ Salem Mostefaoui




A narrow corridor separates the entrance from the wide and spacious common spaces. the living room and the kitchen and dining room. The materials along the wood ribbon are bendable wood, left very natural and in the niches, brass and travertin. In the master bathroom, the luxurious grey onyx mixes up with the young and relaxed feeling given by the plywood, whereas in the children area, the materials are bright and playful with white and orange resin. The ceiling is made of alveolar polycarbonate to provide some natural light and impart a fun twist to all the areas behind the wooden walls except for the bedrooms.




ⓒ Salem Mostefaoui



파리의 나무 띠가 인상적인 아파트

이 아파트는 그만의 몰딩, 생선 가시 같은 쪽매 세공 바닥과 긴 선형의 발코니를 갖고있는 전형적인 오스마니안 파리지앵 양식의 건물이다. 모든 컨셉은 21세기의 주민들에게 적합한 현대적인 건축물을 창조하고자 함이었다. 빛은 이곳에 강력한 특성을 부여하는 기존의  모든 역사적 요소들을 보존하게 해 주는 한편, 공간의 새로운 사용목적과 가치를 보여 준다. 과제는 강한 현대적 정체성을 줌과 동시에 역사의 단층들을 보존하는 것이었다.




ⓒ Salem Mostefaoui




이에 대한 해답은 몰딩 된 내력벽들을 통과하며 순환하는 나무로 된 띠였다. 나무는 그 곡선을 따라 여러 실들의 입구를 숨겨주고, 저장실 혹은 부엌 등을 위한 꼭 맞는 공간을 조성해주는 주거 가능한 벽 겸 조형물이었다. 기존의 평면 계획을 해치지 않기 위해 나무 띠는 천장보다 낮게 위치한다.




ⓒ Salem Mostefaoui




목수들과 함께 건축가는 완전히 나무로만 만들어진 벽을 만들었다. 내부 난간부터 시작해서 몰딩과 함께 만들어진 구부러진 표면들은 레이저 커팅으로 잘랐다. 모든 벽들은 조립식으로 목수 작업실에서 조립된 후 현장에서 하루 만에 재조립되었다. 특히나 예산이 빠듯 했었기 때문에 이 작업은 진정한 도전이었다.




ⓒ Salem Mostefaoui




클라이언트는 아기가 있는 세 명으로 구성 된 젊은 가족이었다. 완전히 무너뜨리기로 결정한 기존의 파티션 벽들과, 새로운 목재 파티션 벽의 형태에 영향을 받지 않고 그대로 보존될  천장의 몰딩에 의해 받았던 제약으로부터 건축가가 자신은 놓아줬을 때, 평면 계획이 꽤 명확해졌다. 한 쪽에는 침실과 함께 개방된 화장실 및 드레싱 룸이 있는 주인의 스위트룸이 있고, 다른 한 쪽에는 침실과 화장실이 있는 아이들을 위한 공간이 있다. 나무 띠의 두 부분이 두 영역을 구분 해 준다. 그 사이에 조성된 보이드 공간은 긴장감을 조성함과 동시에 개방감을 준다.




ⓒ Salem Mostefaoui




좁은 복도는 거실, 부엌, 그리고 식사실과 같은 넓고 큰 공동공간으로부터 입구를 분리해 준다. 나무 띠에 사용된 재료들은 구부러진 나무, 그리고 매우 자연스럽고 적당한 장소에 배치된 황동과 석회암(travertin)이다. 주인의 침실에서는 고급스러운 회색 줄 마노가 합판의 젊고 편안한 분위기와 함께 녹아든다. 반면, 아이들을 위한 공간에 사용된 자재들은 흰 색과 주황색의 수지와 함께 밝고 즐거운 분위기를 준다. 자연광을 제공하고, 침실을 제외한 모든 목재 벽들에 싸인 공간을 활발한 공간으로 만들기 위해 천장은 치조 폴리카보네이트로 만들어졌다.




ⓒ Salem Mostefaoui




SECTION1

SECTION2

SECTION3






EXISTING PLAN



LAYOUT PLAN



Architects   Toledano + architects

Location   Paris, France

Program    Apartment

Building area   130㎡

Design period   2018.10- 2019.1

Construction period   2019.3 - 10

Completion   2019.10

Design   Gabrielle Toledano 

Construction   Company name: Augusta/ carpenter: FCA agencement

Interior finish   Bendable Plywood, brass finish panels from Egger, Ariostea

Tile   Grey Onyx, green onyx and travertine santa katerina

Bathroom furniture, Mirror and faucets   Inbani, lighting fixtures from Sfel and Flos(mini glory-ball), radiators from Varela design

Furniture   Sanaa rabbit chair, Shimmer Glas italia table, Fox sofa by Ana Roque, Hay  Cornet kitchen island stool, Baxter Hubble light suspension on the kitchen island

Client    Private family

Photographer   Salem Mostefaoui




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

JANGGI-DONG DUPLEX HOUSE  (0) 2020.04.13
WOO HYUN JAE  (0) 2020.03.24
WOOD RIBBON IN PARIS APARTMENT  (0) 2020.03.13
MIXTAPE APARTMENT  (0) 2020.03.12
BRACING HOUSE  (0) 2020.03.12
STAY_SOAR  (0) 2020.03.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기