ⓒ Yousub Song




The site is a district unit planning area in Gimpo Hangang New city, and it is a town consisting of detached housing sites with an average size of about 330m2 that allow duplex houses to be constructed. Thus, the majority of surrounding sites are constructing duplex houses with the aim of selling, and the owner of this project also visited us with the same purpose. We unraveled the conflicting relationship establishment of sharing between neighbors(Communication) and securement of privacy (Safety) from the two houses on a single land with the keyword ‘selective sharing’, and proposed an idea that allowed the users to create environments to suit the circumstances. This can be seen as a bold attempt considering the purpose of a house for installment sale (a house with the aim of sale for unspecified individuals).




ⓒ Yousub Song




The ‘ㅁ’ shaped courtyard house, where the ‘U’ shaped houses are mirrored, face each other around the yard. The structurally open yard contains the possibility of optionally being blocked, covered or shared according to circumstances, and is currently landscaped in a covered manner. The arrangement of two houses facing each other and leaving the central space empty has a benefit other than the variability of the yard. That is the open sky. The sky seen from the courtyard or the house is open to both houses, regardless of the method of using the yard, and can maximize lighting. The yard and the sky are one of the main spaces of traditional Korean architecture(Hanok) and are closely fused into us, so we wanted to allow the sentiment of Korea to be similarly felt from contemporary houses.




ⓒ Yousub Song




The process of planning a courtyard within a tight land was not easy. In particular, gaps were made between buildings in order to resolve the lighting problem of the courtyard, and in terms of the section plan, the roof slopes were inclined toward the courtyard and planned in a V shape. The form of the architecture that was created based on this also led to obtaining an additional effect of being seen as the tallest and widest house from the roadside, even though the area is equal to other buildings in its surrounding. Here, the two-story high living room, the spatial composition where the interior and exterior overlap, the exterior terrace, etc. serve as elements that enrich the house’s sense of space. Windows and doors are channels of communication with the exterior as well as key factors of lighting and ventilation. The focus of this house design are minimum numbers and maximum sizes. Windows of vague sizes do not function in terms of view, ventilation or lighting. However, imprudent windows are always covered with curtains due to issues such as privacy. Considering this balance, the functions as well as privacy were able to be procured by adjusting factors such as the position and width of windows to suit the situation.




ⓒ Yousub Song




장기동주택 - 듀플렉스 하우스

대상지는 김포한강신도시 지구단위계획구역으로, 단독주택 2동(듀플렉스 하우스)으로 건축이 가능한 평균 330m2 크기의 단독주택 용지로 이루어진 동네에 있다. 이로 인해, 주변 대다수 부지 역시 분양을 목적으로 한 듀플렉스 하우스를 건축하고 있으며, 본 프로젝트의 건축주 역시 같은 목적으로 우리를 찾아왔다. 하나의 땅 위에 두 개의 주택에서 이웃 간의 공유(소통)과 프라이버시(안전) 보장의 상충되는 관계 설정을 ‘선택적 공유’라는 키워드로 풀어내며 사용자가 환경을 상황에 맞게 만들어 갈 수 있도록 제안했다. 이는 분양주택(불특정 다수를 위한 매매 목적의 주택)이라는 목적을 고려했을 때 과감한 시도로 볼 수 있다.




ⓒ Yousub Song




‘ㄷ’자 모양의 주택을 서로 대칭시킨 ‘ㅁ’자 중정형 주택은 마당을 중심으로 서로 마주보고 있다. 구조 상 열려 있는 마당은 상황에 맞춰 선택적으로 차단, 차폐, 공유할 수 있는 가능성을 품고 있으며, 현재는 차폐 조경이 되어 있는 상태다. 두 집이 서로 마주보며 중심공간을 비워놓은 배치는 마당의 가변성 외에 또 다른 이점이 있다. 바로 열린 하늘이다. 중정 또는 집안에서 바라보는 하늘은 중정의 사용 방식과 관계 없이 두 집에게 열려 있으며 채광량도 극대화할 수 있다. 마당과 하늘은 한국전통건축(한옥)의 주요 공간 중 하나로 우리에게 밀접하게 녹아있으며, 현대주택에서도 비슷하게나마 한국의 정서를 느낄 수 있길 바랐다. 여유롭지 않은 대지 안에 중정을 계획하는 것은 난이도 있는 과정이었다.




ⓒ Yousub Song




특히, 중정의 채광 문제를 해결하기 위해 건물 사이에 틈을 주었고, 단면계획에서 지붕 경사를 중정쪽으로 기울여 V자 형태로 계획했다. 이를 바탕으로 만들어진 건축물의 조형은 주변 건축물들과 같은 면적임에도 불구하고 도로변에서 가장 높고 넓은 집으로 보이는 부수적인 효과까지 얻게 됐다. 여기에 2층 높이의 거실, 실내-실외가 중첩되는 공간구성, 외부테라스 등은 집의 공간감을 풍요롭게 하는 요소로 작용한다. 집에서 창호는 외부와 소통할 수 있는 창구이자 채광 및 환기의 주요 요소이다. 본 주택 설계의 주안점은 최소한의 개수, 최대한의 크기다. 애매한 크기의 창호는 조망, 환기, 채광의 역할을 아무것도 하지 못한다. 하지만 무분별한 창호는 프라이버시 문제 등으로 항상 커튼으로 가려지기 마련이다. 이러한 균형을 고려하여 창의 위치, 폭 등을 상황에 맞게 조절하여 기능은 물론 프라이버시까지 확보할 수 있었다.




ⓒ Yousub Song


ⓒ Yousub Song







SECTION

FLOOR PLAN




Architects JARISO ARCHITECTS

Location Janggi-dong, Gimpo-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program House 

Site area 372m² 

Building area 177.98m² 

Gross floor area 980.38m² 

Building scope 2F 

Building to land ratio 47.84% 

Floor area ratio 75.37% 

Design period 2019. 1 - 4 

Construction period 2019. 4 - 12 

Completion 2019. 12 

Principal architect Geewon Oh, Jeongyoon Seo 

Project architect Geewon Oh, Jeongyoon Seo 

Design team Kangreyol Bae, Taehyeon Jo, Hyejin Eom 

Interior design Cosb ltd. 

Structural engineer Eden 

Mechanical engineer Sunhwa Engineering Co., ltd. 

Electrical engineer Sunhwa Engineering Co., ltd. 

Construction Cosb ltd., CKL Construction

Photographer Yousub Song





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 3월호(Vol. 466)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2020 issue of the magazine(Vol. 466).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

SAM YEON JAE  (0) 2020.04.16
BLUE OLD BRICK HOUSE  (0) 2020.04.14
JANGGI-DONG DUPLEX HOUSE  (0) 2020.04.13
WOO HYUN JAE  (0) 2020.03.24
WOOD RIBBON IN PARIS APARTMENT  (0) 2020.03.13
MIXTAPE APARTMENT  (0) 2020.03.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기