ⓒ Sun Namgoong




Bracing House is a multiplex housing for earnings from leasing that is commonly found in any ordinary residential area, but it was intended to be a building with a different appearance from a typical multiplex housing. A typical multiplex housing evokes an unstable appearance that has a terraced mass that is cut off due to the north sunlight and setback regulation, and is lifted with a piloti parking lot. Although fundamental changes are not easy because of the innate restrictions of profitable lease buildings that must secure the maximum floor space index, Bracing House is showing an appearance that is definitely different from typical multiplex housings that adapt to the setback regulation with the installation of pseudo-walls.




ⓒ Sun Namgoong




Bracing House is mainly composed of two pseudo-walls, one at the upper part and another at the lower.

The upper pseudo-wall, at the fourth to sixth floors, was planned as a trapezoid roof slope that moderately responds to the north sunlight and the eastern setback regulation. Even though some parts of the roof slope are outside the setback regulation area, the outline of the planned roof slope is maintained through the pseudo-wall, which has more than half of the openings. The exterior terrace, which was created by the setback regulation, not only ensures a stronger territoriality with a surrounded private space through the framing of the pseudo-wall but also adds depth to the facade through a pseudo-window.

The lower pseudo-wall serves as a morphological element that corresponds to the upper roof line, and also acts as a structural brace to resolve the visual and structural instability of the piloti parking lot. The narrow vertical pillars of the piloti parking lot are unavoidably vulnerable to lateral forces, and the pseudo-wall as a brace that is used as an elevation design element is optimized to supplement this.




ⓒ Sun Namgoong




Like the facade braces of the John Hancock Center in Chicago, USA, the structure becomes an important element of the elevation design. As an elevation element, the slope of the lower brace completes a uniform building shape along with the upper roof slope. Due to the local regulations, exterior materials were limited to incombustible materials such as stone, and the building was finished with Euroform exposed concrete for budgetary reasons and sharp corners. The simple building form that is not subject to the setback regulation was further emphasized with the use of a single exterior material of exposed concrete, and the heavy lump of concrete mass stabilizes the instability of the piloti building. For the window composition of the facade, square windows of four different sizes were scattered and placed, and this was to prevent the formation of a grid with a regular window arrangement and in order to harmonize it with the oblique line of the building facade.




ⓒ Sun Namgoong




가새집(Bracing House)

가새집(Bracing House)은 서울의 여느 일반주거지역에서 흔히 볼 수 있는 임대수익을 위한 다세대주택이지만 전형적인 다세대주택과는 다른 모습의 건물이고자 했다. 전형적인 다세대주택은 정북일조, 도로사선에 의해 잘려나간 계단식 매스와 필로티 주차장으로 띄워진 불안한 모습을 떠올리게 한다. 최대 용적율을 확보해야 하는 수익형 임대건물의 태생적 한계로 근본적인 변화는 쉽지 않지만, 가새집은 가벽(Pseudo-wall)의 설치로 사선제한에 순응하는 전형적인 다세대주택과는 확연히 다른 모습을 보여주고 있다.




ⓒ Sun Namgoong




가새집은 크게 상,하부 2개의 가벽으로 구성된다.

4~6층에 해당하는 상부는 정북일조와 동쪽의 도로사선제한에 평균적으로 대응하는 하나의 사다리꼴(Trapezoid) 지붕 경사면으로 계획되었다. 지붕 경사면의 일부는 사선제한의 영역을 벗어나지만 1/2 이상의 개구부를 갖는 가벽을 통해 계획된 지붕 경사면의 윤곽을 유지한다. 사선제한으로 인해 만들어진 옥외 테라스는 가벽의 프레이밍을 통해 위요된 사적인 공간으로 보다 강한 영역성을 확보할 뿐만 아니라 가창(Pseudo-window)을 통해 입면의 깊이를 더한다.

하부의 가벽은 상부의 지붕선에 대응한 형태적인 요소뿐만 아니라 필로티 주차장의 시각적, 구조적인 불안감을 해소하기 위한 구조적인 가새(Brace)역할을 한다. 필로티주차장의 가느다란 수직 기둥은 횡력에 취약할 수밖에 없는데 입면 디자인 요소로 활용된 가새(Brace)로서의 가벽은 이를 보완하는데 최적화된다.




ⓒ Sun Namgoong




미국 시카고에 있는 John Hancock Center의 입면 가새처럼 구조가 입면디자인의 중요한 요소가 된다. 입면 요소로서 하부 가새의 경사면은 상부의 지붕 경사면과 함께 일관성 있는 건물의 형태를 완성한다. 지역 지침에 의해 외장 재료는 석재와 같은 불연 재료로 제한되었고, 예산상의 문제와 날카로운 코너 처리를 위해 유로폼 노출콘크리트로 마감하였다. 사선제한에 휘둘리지 않는 단순한 건물의 형태는 노출콘크리트 단일 외장 재료의 사용으로 더욱 강조되었고, 콘크리트 덩어리의 육중한 매스는 필로티 건물의 불안함을 상쇄시킨다. 입면 창호 구성은 4개의 다른 크기 정사각형 창들을 흩뿌려서 배치했는데, 규칙적인 창호 배치에 의한 격자 그리드 생성을 방지해 건물 입면의 사선과 조화시키기 위함이다.




ⓒ Sun Namgoong


ⓒ Sun Namgoong


ⓒ Sun Namgoong


ⓒ Sun Namgoong


ELEVATION_EAST

ELEVATION_NORTH

ELEVATION_WEST

ELEVATION_SOUTH

SECTION 1

SECTION 2

1st FLOOR PLAN

2nd ~ 3rd FLOOR PLAN

4th FLOOR PLAN

5th FLOOR PLAN

6th FLOOR PLAN





Architects   Atelier Jun

Location   Mokdongjungangbon-ro, Yangcheon-gu, Seoul, Republic of Korea

Program    Multifamily house

Site area   324.7㎡

Building area   194.3㎡ 

Gross floor area   646.39㎡ 

Building scope    6F 

Building to land ratio   59.84%

Floor area ratio   199.07%

Construction period   2014.9 - 2015.7

Completion   2015.7

Principal architect  Junsang You

Project architect   Junsang You

Structural engineer   LAIM Information Technology

Mechanical engineer   Chunghyo Hightec

Construction   S&B Construction

Client    Hyunwoo Choi

Photographer   Sun Namgoong




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

WOOD RIBBON IN PARIS APARTMENT  (0) 2020.03.13
MIXTAPE APARTMENT  (0) 2020.03.12
BRACING HOUSE  (0) 2020.03.12
STAY_SOAR  (0) 2020.03.05
ASYMMETRIC DUPLEX HOUSE, CHANGWON  (0) 2020.02.26
PANGYO HOUSE  (0) 2020.02.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기