ⓒ Yu Chen, Tsao


"Green house” is a home for plants that provides a luminous environment. The challenge of this project is to house both plants and humans under the same roof in a subtropical climate with suitable materials and design. Light weight steel frames that are commonly used in agricultural infrastructures to accommodate programs such as café and restaurant. The layout of the space attempts to challenge the traditional notion of interior and exterior by creating a sense of enclosure where the nature and the mankind are coexisting. 


ⓒ Yu Chen, Tsao


For both roof and façade to control the thermal issue, double-skin technique was used. The PMMA material can filter most of the UV rays and direct sunlight, it then diffuses them into gentle ambient lighting which will create a sense of purity and weightlessness. As for the interior walls, translucent corrugated panels keep the room well lit and blur the boundary between man-made features and nature by enclosing the indoor activities within natural environment. 1.5m corridor surrounds around the interior spaces and connects to all programs. 


ⓒ Yu Chen, Tsao


The corridor is paved with pebbles and plants to serve as an outdoor dining area as  ell as an air gap for natural ventilation in order to maintain internal thermal comfort. The exterior façade is scattered with rectangular openings that overlay with the white translucent panels and greeneries to create a picturesque forest scenery. As the sunlight strikes onto the openings, a dynamic geometric shadow pattern formed by the position of the sun will be dancing within the space throughout the day. 


ⓒ Yu Chen, Tsao


IN BETWEEN : GREEN HOUSE

“그린 하우스”는 식물을 위한 집이다. 프로젝트의 과제는 아열대 기후에서 같은 지붕 아래 적절한 재료와 디자인으로 식물과 인간 모두가 자리 잡게 하는 것이었다. 카페와 음식점 같은 프로그램을 수용하기 위해 농업 기반 시설에 일반적으로 사용되는 경량 철골 프레임을 사용했다. 공간의 배치는 자연과 인류가 공존하는 위요감을 만듦으로써 실내와 실외에 대한 고정관념에 도전한다. 지붕과 전면 모두 열 문제를 제어하기 위해 이중 외피를 사용했다. 


ⓒ Yu Chen, Tsao


PMMA 재료는 자외선과 직사광선의 대부분을 걸러낼 수 있고, 부드러운 조명으로 확산시켜 순수함과 무중력감을 만들어낸다. 내부 벽은 반투명한 물결 모양의 패널이 실내 채광을 유지하고 자연적 환경에서 실내 활동을 포함하여 인공물과 자연 사이의 경계를 흐리게 한다. 1.5m의 복도는 실내 공간을 에워싸고 모든 프로그램을 연결한다. 복도의 바닥은 자갈과 식물들로 포장되어 있어, 야외 식당의 역할을 하고 실내 열 쾌적성을 유지하기 위해 자연 환기를 위한 공극이 있다. 


ⓒ Yu Chen, Tsao


외부 파사드는 반투명한 하얀 패널로 덮여있고, 그림 같은 숲의 경관을 연출하는 직사각형 개구부가 흩어져 있다. 햇빛이 개구부를 비출 때 태양의 위치에 따라 형성된 역동적인 기하학 패턴의 그림자는 온종일 그 공간 안에서 춤을 출 것이다.



PLAN


Design Cho Jen, Huang / J.R Architects 

Design Team Haw Jiun, Yang; I Chun, Chen 

Client The tale of butterfly Farm 

Location Kaohsiung, Taiwan 

Area 400m² 

Completion 2019 

Photographer Yu Chen, Tsao

Editorial designer Minki Shin

 



해당 프로젝트는 BOB 2019년 8월호(Vol. 181)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 181).








'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

L28 CULINARY PLATFORM  (0) 2019.12.27
SHUNFENGLOU SEAFOOD RESTAURANT  (0) 2019.12.26
IN BETWEEN : GREEN HOUSE  (0) 2019.12.24
KAYU KAYU RESTAURANT  (0) 2019.12.23
MASA  (0) 2019.12.20
BAR AUDITORIO NACIONAL  (0) 2019.11.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기