ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


Kayu-Kayu is a restaurant and venue space created for family gathering, corporate events and hangout place. This particular group of clients comes from various backgrounds; a wood craftsman, a furniture maker and a garment artisan. We found this to be extremely intriguing to include these clients characters into the design  process from the beginning. The facade is inspired by the variety of wood logs from the clients warehouse. 


ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


These heavy logs are being displayed 4 meters above ground, hanging from a steel rod to give a lightness effect as customers walk underneath them as they enter the building. They also function as shading device for the west-facing facade and symbol for Kayu Kayu Restaurant. The open floor plans are organized by a structural grid of 6 meters for efficiency with a void in the middle for vertical circulation with operable skylight above. The double spiral staircase is wrapping around a giant Alstonia tree with koi fishpond below.


ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


 The first floor is mainly use for restaurant and cafe while the second floor is focusing on event space with bar and terrace overlooking the garden area. Each detail from the spiral staircase, door window frame to skylights are custom designed showing wood and steel joinery using local craftmanship and locally sourced materials.


ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


KAYU KAYU RESTAURANT

카유-카유는 가족 모임, 기업 행사, 어울림 등을 위해 만들어진 레스토랑이자 이벤트 공간이다. 이곳을 찾는 이들은 목재 장인, 가구 제작자, 의복 장인 등 다양한 배경을 가지고 있다. 디자인 과정의 처음부터 이러한 고객들의 성격을 고려하는 것은 매우 흥미로운 일이었다. 입면은 창고에 쌓여 있는 다양한 통나무로부터 영감을 받았다. 무거운 통나무는 강철 보에 매달려 지상 4m 위에 전시되어 있어 고객이 건물로 들어갈 때 그 아래를 걸음으로써 조명 효과를 준다. 


ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


이것은 서쪽 면의 차광 장치이며, 카유-카유 레스토랑의 상징이기도 하다. 오픈 플로어 계획은 효율성을 높이기 위해 6m 격자 구조와 수직 동선을 위한 가운데 빈 공간, 채광창으로 구성된다. 이중 나선형 계단은 코이(Koi) 양어장 아래에 거대한 알스토니아 나무 주변을 둘러싸고 있다. 첫 번째 층은 주로 레스토랑과 카페로 사용하고, 두 번째 층은 정원을 볼 수 있는 바와 테라스가 존재하는 이벤트 공간에 중점을 두고 있다. 


ⓒ William Sutanto–Arti Pictures


나선형 계단, 채광창을 향한 개구부 프레임 각각의 디테일은 지역 장인의 기술과 현지의 재료를 사용하여 목재와 강철 조인트가 보이도록 맞춤 제작한 디자인이다.


PLAN



Design Joe Willendra / W Office 

Design team Maria Fiona, Ken Wiryadi 

Client PT Benwika Adiguna 

Location Serpong Utara, Tangerang, Banten, Indonesia

Program Restaurant, Event Space 

Built area 860 

Completion September 2

Construction Sonny Tri Sulaksono 

Interior finish Domisilium Studio 

Photographer William Sutanto–Arti Pictures 

Editorial designer Minki Shin





해당 프로젝트는 BOB 2019년 8월호(Vol. 181)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 181).





'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

SHUNFENGLOU SEAFOOD RESTAURANT  (0) 2019.12.26
IN BETWEEN : GREEN HOUSE  (0) 2019.12.24
KAYU KAYU RESTAURANT  (0) 2019.12.23
MASA  (0) 2019.12.20
BAR AUDITORIO NACIONAL  (0) 2019.11.12
MAXIM PLANT  (0) 2019.11.07


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기