© Kyung Roh


Forest(林) symbolizes nature(林), and a plate-au, which is a place borrowed from Mille Plateaux written by philosopher Gilles Deleuze and needs to be re-explored as it changes continuously rather than being fixed, refers to a place that is constantly changing and vibrating by itself as a middle point without its beginning and ending. 


© Kyung Roh


This project was started with making a relationship with cities through  simple forms due to the complex context surrounding architectural sites. The sensibility and freshness of space in pure simplicity that avoids a conflict with the neighboring area as much as possible may bring about excitement, expectation and empathy in  people. 


© Kyung Roh


In addition, the white color of mass intended people to feel invisible light that changes depending on time and environment. This is the attitude of architecture toward cities, which pursues the idea that feeling space is more important than being seen for architecture. This building was designed as a work space for advertising people.


© Kyung Roh


For the purpose of securing functional efficiency and avoiding the overlapping of paths of employees and visitors during shooting, the studio and dressing room are located on the underground floor while office areas for employees are placed on the floors above ground level. At the same time, it needed to design outside spaces for people to take a rest or host an outdoor event. Two outside spaces giving impression that is utterly different from each other being separated from the complexity of cities and everyday life, were created inside the building. 



One space is a garden that mainly consists of stones and water representing primitive nature, and the other is a space composed of a wooden deck and standardized metal plant boxes, wishing for giving rise to various emotions through outdoor areas with different shapes inside a building. 


© Kyung Roh


Unfamiliarity, expectation, excitement, empathy… of changes caused by nature. The reflection on building materials was given due to the texture of white color to be affected by light. How can the relationship between artificial materials and natural ones be expressed through stones and bricks that give a rough natural texture to the white Stone This is, after all, an expression that is meant to be standing at the middle point or boundary between nature and an artificial building.


© Kyung Roh


 This idea has led to the use of exposed concrete, which has an architectural texture that allows us to feel the natural light best as the interior finishing material.



© Kyung Roh


林. PLATE-AU

林은 자연(林)을 상징하고, Plate-au는 철학가 들뢰즈의 책「천 개의 고원」에서 차용한 것이다. 고정된 곳이 아니라 끊임없이 변화하여 재탐구되는 장소를 뜻하며, 시작이나 끝이 아닌 중간지점으로서 늘 스스로 변화하는 장소를 말한다. 프로젝트는 대지 주변의 복잡한 컨텍스트로 인해 단순한 형태로 도시와 관계를 맺는 것부터 시작됐다. 최대한 단순한 형태의 공간이 가지는 감수성, 새로움은 사람들에게 흥분과 기대, 공감을 불러일으킬 것이다.


© Kyung Roh


 건축물의 흰색 매스는 시간과 환경에 따라 변화하는 빛을 느끼도록 만들어졌다. 이것은 건축이 가지는 도시에 대한 태도이며, 건축은 보이는 것이 전부가 아니라 공간을 느끼는 것이 중요하다는 것을 추구하는 것이다. 광고 기획자들을 위한 이 건축물은 지하층에 촬영을 위한 스튜디오 및 분장실이 마련되어 있다. 


© Kyung Roh


지상층은 업무공간으로 촬영 시 외부사람들에게 노출되지 않도록 설계됐다. 업무공간 곳곳에는 직원들을 위한 외부공간을 만들어서 쉴 수 있거나 이벤트가 이뤄지도록 만들었다. 건축물 내부에 만든 외부 공간은 도시와 일상의 복잡함으로부터 벗어나 다른 느낌을 가진 두 개의 공간이다. 


© Kyung Roh


하나의 공간은 원시적인 자연을 표현한 돌과 물을 바탕으로 만들어진 정원, 그리고 다른 하나는 나무 데크와 금속 플랜트 박스로 구성된 공간이다.


© Kyung Roh


한 건축물 안에서 다른 형태를 가진 두 외부 공간은 사람들에게 다양한 감정을 불러일으킬 것이다. 재료에 대한 고민은 빛에 따라 변화하는 흰 색의 질감을 표현하는 것이었다. 하얀색의 Sto에 거친 자연적 질감을 느낄 수 있는 돌과 벽돌을 통해서 인공 재료와 자연 재료의 관계를 만들고자 했다. 건축물은 자연과 인공물 중간에 위치한다는 의도를 담고있다. 내부 마감은 빛을 가장 잘 느낄 수 있게 해주는 노출콘크리트가 사용됐다.


SECTION


SECTION


PLAN



Architects S.E.E.D haus

Location Eonju-ro, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Office Site area 614.90㎡ 

Building area 364.77㎡  

Gross floor area 1,506.78㎡ 

Building scope B2, 3F 

Building to land ratio 59.32% 

Floor area ratio 132.47% 

Design period 2016. 8 - 2017. 5 

Construction period 2017. 5 - 2018. 10 

Completion 2018. 10 

Principal architect Sanghoon Baek Projectarchitect Eunjung Baek, Sunghyun Ahn, Taeyong Won, Jisun Lee Design team S.E.E.D haus

Structural engineer Mirae Structural Engineering Mechanical engineer SEAH ENG Electrical

engineer Woorim electrical engineering & consultant 

Construction Fair Design Construction

Client Planit Production(Siyoung Jang, Jiyoung Lim) 

Photographer Kyung Roh




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 10월호(Vol. 461)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2019 issue of the magazine(Vol. 461).





'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

林. PLATE-AU  (0) 2019.12.10
175 CHOI'S  (0) 2019.11.19
PROFILES  (0) 2019.10.22
HARIM HOLDINGS OFFICE  (0) 2019.10.04
PRESENT  (0) 2019.09.18
ENI ARCHITECTS DESIGN. INC. OFFICE BUILDING  (0) 2019.09.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기