ⓒ Nicolas Cruz Tagle


The terrain is characterized by being a kind of plateau between two slopes that fall towards the Ranco Lake in southeastern orientation, having there its main view towards the landscape. The site is dominated by a large laurel and a coihue, in addition to preexisting rocks. The north orientation is located towards the upper level of this plateau, from where the winds and rain come in winter, while the south is towards the access and the neighboring site, from where the prevailing winds come in summer.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


With this, a curved wall is proposed that closes towards the hill of the west and opens towards the east, towards the lake, privileging the view and the morning sun, and avoiding the north winds and rains in winter and the winds from the south in summer. From this gesture, the volume of the 3 level house is created.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


The house seeks to accommodate 3 family generations, which is why the project makes use of the underground, where a bedroom/workshop and a bathroom are located, which also forms a concrete base that isolates the wooden structure from the ground. The first level contains the common spaces and the master bedroom, in addition to access through a chiflonera and a terrace roofed to the east. Meanwhile, on the second level there are four bedrooms and 2 bathrooms, 2 bedrooms and a bathroom located to the south and the others to the north joined by a bridge that balcones the double height of the main living space. This bridge has upper windows that provide light and sun in the afternoon.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


As previously mentioned, a concrete base is proposed where a wooden structure modulated in a 122cm grid is supported. Inside the house is covered with boards of manio in walls and tepa in floors. In addition, black slate stone is used in the access and wet areas - bathrooms and kitchen. On the outside, the east facade is covered in a brown toned Northway fiber cement while the curved wall is covered in pre-painted black zinc, both with its corresponding ventilated air chamber.

The achieved atmospheric quality is constituted by the wood’s intrinsic warmth and by the multiple ways in which the light filters inwards, cross views are promoted between the different spaces, oriented towards the landscape and contained by the light that falls on the boarding of the curved wall that surrounds the interior.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


CT 하우스 


대지는 남동쪽 방향의 란코 호수를 향해 떨어지는 두 개의 비탈 사이에 있는 고원으로, 절경을 바라보는 주요 전망을 가지고 있다. 암석 외에도 커다란 월계수와 코아규(Coihue)가 대지를 차지하고 있었다. 북쪽은 고원의 높은 쪽을 향해 있고 여름에는 우세풍이 불어오는 곳이다.
굴곡진 벽은 서쪽 언덕에 가까이 있고 동쪽의 호수를 향해 열리도록 제안했다. 그리고 전망과 아침 햇살을 얻을 수 있고 겨울에는 북풍과 비를, 여름에는 남쪽에서 오는 바람을 피할 수 있도록 계획했다.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


이 집은 세 가구를 수용하기 위해 침실, 작업장과 화장실을 지하에 배치하고, 지층으로부터 나무 구조를 고립시키는 콘크리트 지하를 형성하였다. 첫 번째 레벨은 일반적 공간과 주 침실을 포함하고 있고 치플로네라와 동쪽에 있는 지붕이 있는 테라스를 통해 접근한다. 반면에 두 번째 레벨은 네 개의 침실과 두 개의 화장실, 두 개의 침실과 하나의 화장실이 남쪽에 있고 북쪽에는 주 거주 공간의 두 배 높이의 발코니가 다리로 연결되어 있다. 이 다리는 창문을 통해 오후의 햇살을 제공받는다.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle


이전에 언급한 바대로, 콘크리트 지하는 122cm 그리드로 조절된 나무 구조로 제안됐다. 집 안에 벽이 마니오의 경계로 바닥은 테파로 덮인다. 게다가 검은색 슬레이트 돌은 침실과 부엌이 속한 습지의 접근에 사용된다. 외부에서는 동쪽 파사드가 갈색톤의 노르웨이 섬유 시멘트로 덮여 있고, 굴곡진 벽과 통풍을 위해 조성한 공기조화실은 검은색 징크로 덮여있다. 

내부의 분위기는 나무의 본질적인 따뜻함과 빛을 안으로 유입시키는 다양한 방법으로 형성된다. 교차하는 시야는 절경을 향하고 실내를 둘러싼 굴곡진 벽의 경계에서 떨어지는 빛을 통해 다른 영역으로 확장된다.


ⓒ Nicolas Cruz Tagle












Architects   nicolasCRUZarquitectos

Location   Puerto Nuevo, Los Rios, Chile 

Program   Residential Housing 

Site area   2,750㎡

Building area   260㎡

Principal architect   Nicolas Cruz Tagle 

Structural engineer   William Morgan 

Sanitary engineer   Gonzalo Alcalde 

Electrical engineer   Carlos Herrera 

Construction   Constructora del Ranco, Victor Delgado 

Photographer   Nicolas Cruz Tagle





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 7월호(Vol. 458)에 게재 되었습니다.
The project was published in the July, 2019 issue of the magazine(Vol. 458).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

LIPTON THAYER BRICK HOUSE  (0) 2019.10.10
A hillside house adds an earthy twist to village residence construction  (0) 2019.09.30
CT HOUSE  (0) 2019.09.27
SANCHEONG C HOUSE  (0) 2019.09.25
THE SECRET HIDEOUT  (0) 2019.09.24
GYESAN-DONG YEHAUS  (0) 2019.09.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기