© Youngchae Park


Since the development of Gang-nam, this area has been transformed into a place where the residence and the small work space coexist with the social necessity along with the opening of the subway. 


© Youngchae Park


As a result of such a period, it becomes a complex place where the middle-Therefore, it is necessary to construct a new order by constructing new street scenery according to the demands and needs of the times, and such things should be the flow and space that have existing order and harmony. 


© Youngchae Park


By suggesting a new flow and pattern with the forms and volumes that fit with such surroundings, I would like to propose diverse and honest architectural meaning and identity. First, the existing roadside small buildings are renovated, and the one building on the back side of the building is expanded to create a courtyard that can be shared with the symbiosis. 


© Youngchae Park


The underground floor of the ground level car is made of sunken such as shelter for mining and ventilation. And the work space of each floor was planned to have a diversity of rental spaces such as mining, view and size around core. The residence of the master household reminded of the memory of the old house with the small courtyard on the fifth floor and the rooftop garden overlooking the sky, and each room was diversely tried to have a small greenhouse and other scenery. 


© Youngchae Park


After that, the existing roadside small buildings are incongruous and inconvenient. As a result, the new roadside patterns, order, rhythm, and consistent materials and techniques are combined with one building to form independent forms. 


© Youngchae Park


It is the intention to reproduce the comfort, sharing and coexisting small order of the old low-rise residence by establishing the community of various buildings around the maple(existing) courtyard and building the various buildings. Such attempts will be able to build a new order around and with a variety of true facial expressions and unique forms.


© Youngchae Park


강남개발부터 단독주택지였던 대지는 지하철 개통과 함께 사회적 필요성에 의해 주거와 소규모 업무공간이 공존하는 장소가 되었고, 이러한 시대 흐름에 따라 중규모의 근생 건물과 소형 주거가 혼재한 장소로 변화한 곳이다. 


© Youngchae Park


이러한 시대적 요구와 필요에 따라 새로운 거리 풍경을 만들고 질서를 구축해야 했고, 기존 질서와 어울림을 갖는 공간을 만들어야 했다. 그래서 주변과 어울리는 형태와 볼륨을 제안해 다양성 있고 진솔한 건축적 의미와 정체성을 제안하고자 했다. 


© Youngchae Park


먼저 기존의 도로변 작은 건물은 리노베이션 하기로 했다. 뒤편의 1동 건물을 증축함에 따라 공생과 공유할 수 있는 중정을 만들었다. 또, 대지 레벨차에서 생기는 지하에는 채광과 통풍을 위한 선큰을 만들어 보다 쾌적한 공간이 되도록 했다. 각 층의 업무공간은 코어를 중심으로 채광, 조망, 크기 등의 다양성을 갖는 임대공간으로 계획했다. 주인 세대의 주거는 5층에 작은 마당과 하늘바라보기 옥상정원을 계획해 옛 주거의 기억을 회상하게 했다. 


© Youngchae Park


또, 각 방은 작은 온실과 서로 다른 풍광을 갖는 다양성 있는 형태로 계획되었다. 뒤편의 1동을 완성한 뒤, 기존 도로변의 작은 건물과 부조화스럽고, 기능도 불편하여, 다시 2차 증축함으로 새로운 가로 패턴과 질서, 리듬, 일관성 있는 재료와 기법으로, 1동 건물과 연계되며 독립된 형태를 갖는다. 


© Youngchae Park


그렇게 여러 동을 군집시켜, 단풍나무(기존) 중정을 중심으로, 여러 건물의 군락을 이룸으로 옛 저층 주거지의 편안함, 공유와 공존된 작은 질서를 재현 하는 의도이다. 그러한 시도는 진실된 다양한 표정과 각기 고유한 형태를 갖고 주변과 새로운 질서를 구축할 수 있을 것이다.


SECTION


ELEVATION


FLOOR PLAN


Architects WHAN ARCHI-GROUP

Location 12, Bongeunsa-ro 47-gil, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Business facility

Site area 874.70㎡ 

Building area 507.98m2㎡ 

Gross floor area 3,077㎡

Building scope B3, 6F 

Building to land ratio 58.07% 

Floor area ratio 183.16% 

Design period 2015. 8 - 11, 2017. 5 - 8 

Construction period 2015. 11 - 2017. 8 - 2018. 6 

Completion 2018. 6 

Principal architect Kwangsub Song 

Project architect Kwangsub Song 

Design team Myeongjong Oh 

Structural engineer Haksu Lee 

Mechanical engineer Byeongok Moon 

Electrical engineer Raeseol Lee

Construction Ferroconcrete 

Client Yeongsik Kim, Miae Choi 

Photographer Youngchae Park



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.
The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).







'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

STEENFABRIEK NELISSEN  (0) 2019.07.11
ARBY  (0) 2019.06.24
JIN HYEON CHAE  (0) 2019.06.21
JOEUN  (0) 2019.06.20
ASTUDIO  (0) 2019.04.30
SEOCHO 2-DONG COMMUNITY CENTER  (0) 2019.04.19


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기