ⓒ Changmook Kim


A Welcoming Space, A Systematic Space Connection 

The space improvement of the Seocho 2-dong community service center began from resolving isolated spaces, inefficient spaces and the severance between spaces. The Easing Center, which is linked to the hall, also needed improvement as it was a dark and stifling space. 


ⓒ Changmook Kim


In order to solve the problem, a diagonal arrangement was planned with the separation of the work space and waiting space, as well as the area separation of administrative and welfare works. While the work space and waiting space were separated with circulation paths, they were planned to face each other so that an organic connection between the spaces could be achieved. The dark and stifling Easing Center, which is connected to the existing hall, was linked to the hall and civil affairs waiting space. The Easing Center and the waiting space were planned with open cafe atmospheres for the residents, and it was made to make the space even brighter. 


ⓒ Changmook Kim


A pleasant space was composed through work space securement and space division by planning a partition with storage and a built-in cabinet in the work space, which was congested due to the increase in welfare personnel and the insufficiency of existing storage space. By planning a separate meeting room and utility room, a staff space was provided, and the existing confined restrooms were improved.


ⓒ Changmook Kim


In order to increase insulation, the replacement of windows and doors, the main entrance canopy and the windproof room division work was added during the construction process. The windproof room utilized the existing windows and doors and changed the finish, and louvers were used to divide the space to open it for 24 hours. The renewed space is used as a pleasant and comfortable space for local residents.


ⓒ Changmook Kim


서초2동 주민센터


맞이하는 공간, 유기적인 공간연계 

서초2동 주민센터 공간개선은 소외된 공간 및 비효율적인 공간, 공간간의 단절을 해소하는 것에서 시작되었다. 홀과 연계된 이어쉼센터 역시 어둡고 답답한 공간으로 개선이 필요했다. 


ⓒ Changmook Kim


문제점을 해결하기 위해 업무공간과 대기공간의 분리, 행정업무와 복지업무의 영역분리로 사선형 배치계획을 하였다. 업무공간, 대기공간을 동선으로 분리는 하되 마주하여 공간간 유기적 연계가 될 수 있도록 계획했다. 기존 홀과 연계된 어둡고 답답했던 이어쉼센터를 홀 및 민원대기 공간으로 변모하였다. 이어쉼센터와 대기공간은 주민들을 위한 열린 카페 분위기로 계획했으며, 공간을 한층 더 밝게 조성하고자 하였다. 복진인원 증원과 기존의 수납공간 부족으로 혼잡했던 업무공간을 수납이 가능한 파티션 및 붙박이장을 계획하여 업무공간확보 및 공간구획으로 쾌적한 공간을 구성했다. 별도의 회의실 및 탕비실을 계획하여 직원공간을 마련했으며, 또한 기존의 비좁은 화장실은 개선되었다. 


ⓒ Changmook Kim


단열을 높이기 위해 창호교체, 주출입구 캐노피 및 방풍실 구획공사가 공사진행 중에 추가되었다. 방풍실은 기존 창호을 그대로 이용하며 마감으로 변화를 주었으며, 24시간 개방을 위해 방풍실내 루버로 공간을 구획하였다. 새로워진 공간은 지역주민 및 동주민들에게 쾌적하고 편안한 공간으로 이용되고 있다.


Before





1st FLOOR PLAN




Architect   UPEM ARHICTECTS

Location   Seocho-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Community service center(Remodeling) 

Site area   893.5㎡ 

Building area   443.97㎡  

Gross floor area   414.42㎡  

Building scope   1F 

Construction period   2018. 6 - 9

Completion   2018. 9 

Principal architect   Soonhwa Chae 

Project architiect   Mincheol Chae

Photographer   Changmook Kim



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).








'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

JOEUN  (0) 2019.06.20
ASTUDIO  (0) 2019.04.30
SEOCHO 2-DONG COMMUNITY CENTER  (0) 2019.04.19
SEO SON GALLERY  (0) 2019.02.14
NOI TECHPARK  (0) 2019.01.29
Town Hall Eysturkommuna  (0) 2019.01.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기