ⓒ ASTUDIO


ASTUDIO is a photography studio founded by the renowned photographer Li Xiaoliang and his team. Being one of the leading photography studios within the industry, ASTUDIO space is destined to become a benchmark for this profession. 

Located on the east side of the central business district of Beijing within the Art Valley Cultural & Creative Industry Park, the design of new ASTUDIO space combines rustic industrial style with minimalist overtones.


ⓒ ASTUDIO


Being a 2 storey workshop originally, the space is ideal for photography, with enough area to satisfy the specific requirements from the photographer for the new studio, including the request for 2 separate areas for photography. 

UUA's proposal looked to first transform the original two-storey building into a three-storey space. By partitioning the space vertically, the large single space is divided into separate photo studios, each with an independent entrance and dressing room, thereby facilitating simultaneous and independent shooting.  The reception area and studio-1 now being on the first floor, with additional working space and studio- 2 occupying the second and third floor respectively.


ⓒ ASTUDIO


In order to satisfy the specific functional requirements of ASTUDIO, the team at UUA created a compact and adaptable series of spaces. Designated areas for photo shooting, dressing,  reception, meeting, working, and leisure are integrated within the existing building envelope.  

Exact consideration was given to the photo studio itself, as being at the heart of this complex and built to predetermined dimensions, it should also accommodate infinity cove with additional space for scenery, lighting and shooting.

UUA's concept retained half of the first floor double height space for Studio 1, then adding a new second floor to the remaining half to house the reception area and flexible working space. Studio 2 was then situated to the top floor of the building, providing an adequate area to satisfy the exact spacial requirements.


ⓒ ASTUDIO


The design team proposed using materials and colours within the space to create not only a high quality finish but more importantly an environment optimized for photography. Taking the palette of black, white and gray, a brass metal colour was added in specific areas, to highlight the overall tone of the space. The texture and colour of the original brick wall was preserved by using a transparent paint, in contrast to the ceiling being painted black. For the floor, the public area is covered with self-leveling cement, whilst in the working area and dressing room, a timber floor is utilized. 


ⓒ ASTUDIO


Throughout the design and construction process, UUA collaborated closely with both the photographer Li Xiaoliang and the artist Li Wei, to create a series of art installations which give the space an interesting and artistic atmosphere. This successful collaboration between photographer, artist, and architect yields a rich result, with the new ASTUDIO space setting a benchmark for creativity and imagination. The originality of the architectural design delivers an end result that will attract new interest and potential work in the future. 


ⓒ ASTUDIO


에이스튜디오

에이스튜디오는 사진 스튜디오로, 유명한 사진작가 리 샤오링과 그의 직원들이 함께 설립한 회사이다. 이 분야에서 선도하는 사진 스튜디오가 되기 위해 에이스튜디오는 이 분야의 기준이 되는 것을 목표로 하고 있다. 원래 2층 건물이었던 이 공간은 새로운 스튜디오로서 사진작가들이 필요로 하는 충분히 넓은 공간으로 두 개의 분리된 공간을 갖고 있어 사진작업을 하기에 최적의 공간으로 변화되었다. UUA의 첫 번째 제안은 기존의 2층 건물을 3층 공간으로 바꾸는 것이었다. 에이스튜디오의 기능적 요구사항을 충족시키기 위해 UUA 팀은 작고 개조 가능한 여러 공간들을 구성하였다. 사진 촬영, 의상, 접대, 회의, 업무, 그리고 여가를 위한 공간들을 계획하여 기존 건물의 외피와 통합하였다. 설계팀은 고품질의 마감 뿐만 아니라 더 중요한 사진을 위한 최적화된 공간으로 구성하기 위해 재료와 색깔을 제안하였다. UUA는 전반적인 설계와 시공 과정 내내 사진작가 리 샤오링과 예술가 리 웨이와 함께 협업하여 진행하여 여러 예술 작품들을 만들어 흥미로운 예술 공간으로 조성하였다.




1st FLOOR PLAN




Design studio   United Units Architects (UUA)

Location   Art Valley, Chaoyang District, Beijing, China 

Project area   800㎡

Designers   Li Yongzheng, Li qizhi, Yu Nan, Tim Mason, Lyu Yanfeng, Jiang Teng, Yang Bo, Wang Falu, Zhao Shengli, Deng Liang 

Art Installation   Li Wei 

Completion   2018  

Photographer   ASTUDIO



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).








'Project > Office' 카테고리의 다른 글

ASTUDIO  (0) 2019.04.30
SEOCHO 2-DONG COMMUNITY CENTER  (0) 2019.04.19
SEO SON GALLERY  (0) 2019.02.14
NOI TECHPARK  (0) 2019.01.29
Town Hall Eysturkommuna  (0) 2019.01.09
RIJNSTRAAT 8  (0) 2018.10.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기