ⓒ Adria Goula


The house is located in Coves Noves, on the northeast part of Minorca island, Spain, on a plot of 2600㎡. The whole urbanization is built on a slope which gives each house a breathtaking sea view. However this specific plot, located on the top, also has a beautiful view towards Monte Toro, the highest mountain on the island. This inland view is moreover protected from further developments since it is classified as a protected green area.


ⓒ Adria Goula


The program from the client included 5 bedrooms, a garage, a pool and a strong wish of being able to enjoy both the sea and the mountain landscapes. In response to this requirement, we created a long platform which was quickly nicknamed “the catwalk” and which would connect both views. This platform was conceived as an outdoor space which would house the most important common areas (living and dining room) and could when necessary be protected from the wind through invisible sliding windows. In effect, the house was planned as a summer house in a local climate where people spend most of their time outdoors.


ⓒ Adria Goula


Moreover, this concrete linear element creates a split between the day and night area. On both sides of it, a 3x3m grid organizes an ensemble of pixelated units that contain services and bedrooms; some of them with balconies, others with direct access to the garden. Breaking down the program into smaller units made the house look less massive and more integrated in the landscape. This merging of architecture and nature is further emphasized with a void that crosses under the house and so avoids blocking visual connections.


ⓒ Adria Goula


The catwalk stands in opposition to the intimate night and service areas, thus spreading out into the landscape with a 5m cantilever roof. It is also from here one can reach all the rooms and where much of the everyday life takes place without ever losing the connection between the two main views. On each side of the catwalk there are large sliding doors that can completely open up the space and create a 28m long catwalk that in our initial project ended with a infinity pool towards the sea. To further enhance the openness of this space, the ceiling was raised so that more daylight would come in. A feeling of lightness was achieved through tangencies between volumes. 


ⓒ Adria Goula


The feeling of lightness of the column free roof is achieved through two 1,2m high steel vierendeel beams embedded in concrete which support themselves on hidden steel brackets. The apparent hovering of the roof together with the strict tangencies between all volumes give the impression of a balancing assembly of pixels following the natural terrain slope. Pixels hold each other by compression. In order to keep construction costs under control, local simple materials such as concrete blocks and white plaster where used for the facade.


ⓒ Adria Goula


캣워크 빌라


이 집은 2600㎡로 구획된 스페인 메노르카 섬 북동쪽에 있는 코베스 너베스(Coves Noves) 지역에 위치한다. 도시전체가 경사지에 세워져 있어 집집마다 숨 막힐 듯한 바다 경치가 펼쳐진다. 그러나 꼭대기에 위치한 이 집은 섬에서 가장 높은 산인 몬테 또로(Monte Toro)를 향한 아름다운 전망 또한 가지고 있다. 게다가 이 섬은 녹지보호지역으로 분류됐기 때문에 개발로부터 경관이 보호된다. 


ⓒ Adria Goula


건축주는 5개의 침실, 주차장, 수영장 그리고 바다와 산의 절경을 둘 다 즐길 수 있길 바랬다. 이 요구에 따라 일찌감치 “캣워크(the catwalk)”라는 별칭으로 불리면서 두 개의 전망을 연결하는 긴 플랫폼을 만들었다. 이 플랫폼에는 가장 중요한 일반적 공간(거실과 식당)이 있고, 필요할 때는 보이지 않는 가로닫이 창을 통해 불어오는 바람으로부터 보호받을 수 있는 야외공간으로서 구상됐다. 결과적으로 이 집은 사람들이 대부분의 시간을 바깥에서 보내는 지역기후에 맞게 여름 별장으로 계획됐다. 


ⓒ Adria Goula


더욱이 이 콘크리트 선형요소는 낮과 밤을 위한 공간 사이의 분리를 만들어 낸다. 양쪽에는 3x3m 크기의 격자가 서비스실와 침실을 포함하는 픽셀 단위의 앙상블을 조직한다. 그 중 일부는 발코니가 있고, 일부는 정원에 바로 접근할 수 있다. 프로그램을 더 작은 단위로 줄이는 것은 집을 덜 거대하게 보이도록 하고 풍경과 통합돼 보이도록 만들었다. 이러한 건축과 자연의 어우러짐은 집 아래를 가로지르는 빈 공간으로 더욱 강조되고 시각적 연결의 차단을 피한다. 


ⓒ Adria Goula


캣워크는 5m 캔틸레버 지붕과 함께 풍경을 향해 펼쳐진다. 이곳에서부터 모든 방에 다다를 수 있고 두 개의 주요 전망 사이의 연결을 유지하면서 일상을 보낸다. 캣워크의 각 면에는 거대한 미닫이문이 있어서 공간을 완전하게 열어내고 바다를 향한 28m의 긴 캣워크를 만들어 낼 수 있었다. 공간의 개방성을 더 강조하기 위해 천장을 높임으로써 더 많은 햇빛이 들어올 수 있게 되었으며, 볼륨간의 접촉을 통해 밝은 느낌을 얻게 되었다.


ⓒ Adria Goula


기둥이 없는 지붕의 가벼운 느낌은 강철 브라켓이 숨겨진 콘크리트로 둘러 싸인 1, 2m 높이의 강철 비렌딜 빔을 통해 얻어진다. 모든 볼륨 사이의 엄격한 접촉과 함께 지붕의 형상은 자연 지형 경사면을 따르는 픽셀의 균형 잡힌 집합이라는 인상을 준다. 건설 비용을 관리하기 위해 콘크리트 블록과 흰석고와 같은 국소적인 간단한 재료가 전면에 사용됐다.




SITE PLAN



ELEVATION






GROUND FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN





Architects   NOMO STUDIO

Location   Minorca, Spain 

Area   312㎡

Completion 2018 

Principal architect   Alicia Casals

Design team   Karl Johan Nyqvist, Laura Guitart, Noelia de la Red, Mario Garcia, Marina Miro, Mira Botseva, Jennifer Mendez  

Collaborators   Laura Guitart Matas, Juan Mora SA, Gaimo SL

Photographer   Adria Goula








'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Casa La Reserva  (0) 2019.05.08
COVER  (0) 2019.05.02
VILLA CATWALK  (0) 2019.04.22
8 Albatross Avenue  (0) 2019.04.10
CUCKOO HOUSE  (0) 2019.04.09
Residence Le Nid  (0) 2019.04.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기