ⓒ Gabriela Sarahi


The house named La Reserva (The Reservoir) takes its name from the place where it is located and it is the result of a design process which was shaped while the architectural program was being developed in collaboration with the client. This piece of land does not exceed 128 sq.m. and it is located near the main road in the city of Xalapa. This fact highly benefits the project considering that, in this city, the urban sprawl is moving to the outskits of the city uncontrollably fast.


ⓒ Gabriela Sarahi


The central idea of the project arises as both an inspiration and as a tribute to our vernacular architecture so typical of the region. This architecture has recently been displaced by new concepts and by doctrines of a globalized architecture that lacks identity.


ⓒ Gabriela Sarahi


The housing architecture at the end of the 19th century and in the early 20th century, at least in Xalapa, was conceived through a simple form with a justified distribution of the spaces surrounding the patio. Starting from there, the project’s guiding axes were drawn from this important space which became the protagonist of the house once again. The patio had been formely neglected as a simple backyard and as an alien section of the house. 


ⓒ Gabriela Sarahi


This new idea gave La Reserva a new meaning; even the whole house is seen in a different way. The life that goes both through the public and private spaces is more direct and pleasant. Similarly the light that penetrates the center of the house is generously distributed and the crosswinds make the house an enjoyable place.


ⓒ Gabriela Sarahi


What happens outside is quite different from what happens inside. The street where this house was built is very busy with traffic and people during the day; a fact that pollutes the area both visually and acoustically. For this reason it was decided to create an introspective house using latticework both in the facade and in the internal courtyard which plays an important role in the design of the project, making it impossible to ignore. As a result this house became less “shy” but “bolder”. This project is also the answer to a number of needs since it allowed light and air to enter freely. 


ⓒ Gabriela Sarahi


Color is an important aspect of the Mexican culture. To speak about La Reserva is to talk about yellow. The choice of this color, together with the white, was not fortuitous. The combination of these two colors makes the spaces come to life.


ⓒ Gabriela Sarahi


The final result is a house that seems secluded from the outside but that opens up the moment people step inside. It is full of shades of color, textures, light and shadow. In a nutshell, as Barragan used to do, the way houses were done before.


ⓒ Gabriela Sarahi


Casa La Reserva

La Reserva(저수지)라고 불리는 이 집은 이 집이 위치한 장소로부터 이름을 받았고 건축 프로그램은 의뢰인과의 컬래버레이션으로 개발되면서 형성된 디자인 과정의 결과이다. 땅은 128 평방미터를 초과하지 않고 할라파의 주요 도로 근처에 위치하고 있다. 이 사실은 이 도시의 스프롤 현상이 도시 외곽 지역으로 빠르게 이동하고 있다는 것을 고려할 때 프로젝트에 매우 유리하다. 이 프로젝트의 핵심 아이디어는 지역 고유의 토착 건축을 향한 영감과 공헌으로서 이어진다. 


ⓒ Gabriela Sarahi


적어도 할라파의 19세기 말과 20세기 초 주택 건축은 파티오로 둘러싸인 공간의 적당한 분배와 간단한 형식을 통해 고안되었다. 파티오는 단순한 뒷마당이자 집의 동떨어진 구역으로 여겨져 왔다. 그러나 새로운 아이디어는 집 전체가 다른 방식으로 보일 수 있다는 새로운 의미를 La Reserva에 부여했다. 공공 공간과 사적 공간을 동시에 통과하는 삶은 더욱 직접적이고 즐겁다. 마찬가지로 집의 중심을 관통하는 빛은 넉넉하게 분배되고 맞바람은 이 집을 더욱 즐길 수 있는 장소로 만든다.


ⓒ Gabriela Sarahi


바깥에서 일어나는 일은 안에서 일어나는 일과 꽤 다르다. 이 집이 지어진 거리는 낮 동안 교통과 사람들로 매우 붐빈다. 이는 시각적으로나 청각적으로 지역을 오염시킨다는 사실이다. 이러한 이유로 이 프로젝트 디자인에서 중요한 역할을 수행하는 내부 안뜰과 정면의 파사드에 모두 격자구조를 사용하여 내향적인 집을 만들기고 결정했다. 결과적으로 이 집은 덜 “수줍지만” 더 “과감한” 것이 되었다. 이 프로젝트는 빛과 공기가 자유롭게 들어올 수 있도록 만들었기 때문에 많은 요구들의 대답이기도 하다.


ⓒ Gabriela Sarahi


색은 멕시코 문화의 중요한 측면이다. La Reserva에 대하여 말하는 것은 노란색에 대하여 말하는 것이다. 흰색과 이 색의 선택은 우연이 아니다. 두 가지 색의 조합은 공간에 삶이 다가오도록 만든다. 


ⓒ Gabriela Sarahi


마지막 결과물은, 외부로부터는 고립된 것처럼 보이지만 안쪽으로 들어가는 순간 열린 것 같은 집이다. 이곳은 색, 질감, 빛, 그림자로 가득하다.


ⓒ Gabriela Sarahi




AXONOMETRY



SECTION



FLOOR PLAN





Architects   AMASArquitectos

Location   Calle de Los Maestros 48, Reserva Territorial, Xalapa, Veracruz, Mexico

Site area   128.00 ㎡

Building area   205.00 ㎡ 

Gross Floor Area   128.00 ㎡ 

Design period   2018. 8 - 2018. 10

Construction period   2018. 10 - 2019. 2

Completion   2019. 3

Principal architect   Ana Bertha Reynosa Huesca, Angel Jose Cruz Dancleiro

Structural engineer   Jorge Reynosa Huesca

Construction   Jorge Reynosa Huesca

Photographer   Gabriela Sarahi 








'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

FLICK HOUSE  (0) 2019.05.10
CHIRATH RESIDENCE  (0) 2019.05.09
Casa La Reserva  (0) 2019.05.08
COVER  (0) 2019.05.02
VILLA CATWALK  (0) 2019.04.22
8 Albatross Avenue  (0) 2019.04.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기