ⓒ Fernando Gomulya


Starting from the memory of the past client in the birthplace of the owner in Central Java. Clients want us to design a house that seems humble and warm. Clients and Architects also agreed to use brick as the main material of the Flick House, because it was felt to have a humble and warm philosophy. According to the owner, the brick has the power to make a big house not hesitate to visit. 


ⓒ Fernando Gomulya


From the main material, then the Architect choose Green Architecture as the main concept that must be applied in the Flick House. The Green Architecture concept is intended so that the air and light entering can be maximized very well. The Green Architechture concept in the Flick House is applied in several parts of the house, both indoor and outdoor. 


ⓒ Fernando Gomulya


GARDEN 

Flick House has 4 Garden, including Main Garden, Private Garden, Floating Garden and Innercourt. The main Garden is directly adjacent to the family room and is bordered by a large sliding door that can be opened and closed easily. The existence of this large sliding door makes the air enter very well and flows to all rooms on the first floor, especially the family lounge. The private garden is in the main bedroom area. This garden is intended to relax the owner so there is no need to go to the main park while in the room. Uniquely this garden is bordered by the main garden, only limited by a fish pond. The floating garden is on the 2nd floor, this park has a large sliding door just like the one on the 1st floor, so the air can flow into the rooms on the 2nd floor.


ⓒ Fernando Gomulya


The existence of the park causes a decrease in macro temperature so that the ideal air circulation creates the coolness inside the house. The last garden is Innercourt. Innercourt is a mini garden inside the house. Containing sow stones and a tree, Innercourt also influences air circulation inside the Flick House. Innercourt has a window that is open right above it. The function of this window is for the air to enter the house, so that it can circulate properly.


ⓒ Fernando Gomulya


OPEN LAYOUT 

Starting from the habit of the owner family likes to gather with family and create a warm atmosphere in the house, the architect then applied the Open Layout concept. This concept allows owner and families to interact easily without being obstructed at all. In addition to these reasons, Flick house applies the concept without a partition so that the incoming air can be well organized without having to block the existing partition. Open Layout in a flick house is also applied with the use of a large sliding door so light can enter easily and maximally so that the principle of 'Low Energy Consumption' is created.


ⓒ Fernando Gomulya


POND 

Fish ponds are not only decoration, but also have important functions, namely reducing the temperature of heat caused by sunlight that is present around the terrace area, causing a decrease in temperature macros and produce cool air.


ⓒ Fernando Gomulya


Besides applying the Green Architecture concept, Flick House also has quite unique architectural and interior details.
If you look at some parts of the wall looks like seems to float. While in the bathroom section, on the first floor of the bathroom main room is made camouflage or hidden behind the closet that is shrouded in mirrors. on the 2nd floor, the bathroom is made with a semi-outdoor concept so that if the curtain is opened it can be seen from the outside.


ⓒ Fernando Gomulya


Flick House also applies Secondary Skin which serves as a buffering of sunlight, so that the heat of the sun does not go directly into the house. Skylight Stair is also created in the Flick House, this technically reduce the use of lights during the day. The last is the use of stripe light which further adds to the impression of hommie and warmth on the Flick House.


ⓒ Fernando Gomulya


플릭하우스


Flick House는 센트럴 자바에 있는 소유자의 출신 지역에서 과거 의뢰인의 기억으로부터 시작한다. 의뢰인들은 겸손하고 따뜻해 보이는 집을 설계하길 원한다. 벽돌은 겸손하고 따뜻한 철학을 가진 것처럼 느껴지기 때문에 의뢰인과 건축가는 Flick House의 주 재료로 벽돌을 사용하는데 합의했다. 건축가는 Flick House에 반드시 적용해야만 하는 메인 콘셉트로서 그린 건축을 선택했다. 그린 건축 콘셉트는 들어오는 공기와 빛을 극대화할 수 있도록 의도된 것이다. Flick House에서 그린 건축 콘셉트는 집의 안과 밖에 있는 여러 부분에 적용된다.


ⓒ Fernando Gomulya


정원

Flick House는 주정원, 개인 정원, 공중 정원, 안뜰을 포함한 네 개의 정원을 가지고 있다. 주 정원은 가족 방과 바로 인접하고 쉽게 열리고 닫힐 수 있는 커다란 미닫이문으로 경계 지어져 있다. 이 커다란 미닫이문의 존재는 공기 유입이 잘 되게 만들고 1층에 있는 모든 방, 특히 거실로 공기가 잘 통하게 한다. 개인 정원은 주 침실 영역에 있다. 정원은 소유자를 편안하게 하도록 의도된 것이어서 방에 있을 때 공원에 갈 필요가 없다. 공중 정원은 2층에 있고 이 공원은 1층에 있던 것과 같이 커다란 미닫이문을 가지고 있어서 2층에 있는 방에도 공기가 잘 통한다.


ⓒ Fernando Gomulya


공원의 존재는 기온이 낮아져 이상적인 공기 순환이 집 안을 시원하게 만든다. 마지막 정원은 안뜰이다. 안뜰은 집 안에 있는 작은 정원이다. 안뜰은 바위와 나무를 포함하고 공기 순환에도 영향을 미친다. 안뜰 바로 위에서 열리는 창문이 있다. 이 창문의 기능은 공기가 집안으로 들어오게 하는 것이어서 공기가 적절하게 순환할 수 있다.


ⓒ Fernando Gomulya


열린 레이아웃

가족들과 함께 모이고 집 안에서 따뜻한 분위기를 만드는 소유자 가족의 습관으로부터 시작해서 건축가는 열린 레이아웃 콘셉트를 적용했다. 이 콘셉트는 소유자와 가족들이 전혀 방해받지 않고 쉽게 상호작용할 수 있게 만든다. 이러한 이유와 더불어 Flick House는 파티션이 없는 콘셉트를 적용하여 들어오는 공기가 존재하는 파티션에 막힐 필요 없이 잘 구성할 수 있다. Flick House의 열린 레이아웃은 또한 커다란 미닫이문을 사용하여 적용되므로 빛이 쉽고 최대한 많이 들어올 수 있으므로 ‘저 에너지 소비’의 원리를 만든다.


ⓒ Fernando Gomulya


연못

물고기 연못은 장식일 뿐만 아니라 테라스 영역 주변에 실재하는 햇빛에 의해 야기된 열의 온도를 줄이고 기온을 낮추고 시원한 공기를 생성하는 중요한 기능을 가지고 있다.


ⓒ Fernando Gomulya


Flick House는 햇빛의 완충제 역할을 하는 두 번째 스킨을 적용했기 때문에 태양열이 집으로 바로 들어오지 않는다. 스카이라이트 계단은 기술적으로 낮 동안 조명 사용을 줄인다.


ⓒ Fernando Gomulya







Architects   DELUTION

Location   Cinere, Indonesia

Program   Houses

Area   309.0㎡

Completion   2018

Project architects   Muhammad Egha ST, Hezby Ryandi ST, Sunjaya Askaria ST, Fahmy Desrizal ST

Design team   Indira Pramundita Setiadewi S.Ars

Construction   CRI

Photographer   Fernando Gomulya








'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Can Canyis  (0) 2019.05.14
SIDRAL HOUSE  (0) 2019.05.13
FLICK HOUSE  (0) 2019.05.10
CHIRATH RESIDENCE  (0) 2019.05.09
Casa La Reserva  (0) 2019.05.08
COVER  (0) 2019.05.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기