ⓒ Oki Hiroyuki


The Cuckoo House is a house for 4 people (parents and 2 kids) combining with a coffee shop located in Da Nang, Vietnam and designed by Tropical Space in 2018. The project is built by the local clay brick which brings a familiar feeling to the user and has the architectural shape reminding about the Cuckoo Clock


ⓒ Oki Hiroyuki


The Cuckoo house includes three blocks which is connected by the buffer layers. These blocks place on another rectangular block which is function as a base. This base block is the coffee shop with the garden as outdoor area and the indoor space. Three blocks above are separated functional spaces of the house and linked by the buffer layers which is un-fully covered.


ⓒ Oki Hiroyuki


Block A is the master bedroom including two floors. The upper floor is the bedroom and the other one is bathroom and walk-in closet. Block B also has two floors. The upper floor is the kids’ bedroom and the bellow is the living room. Block C accommodates the kitchen and dining table. 


ⓒ Oki Hiroyuki


Like a habit, most of people’ daily activities usually take place in functional spaces, Tropical Space detaches walls which are used to defined the place and offer the buffer space to urge people leave their rooms and join together. These buffer layers can be used flexibly, connecting the indoor and the outdoor of the house which could make the family activities could be both private and open, Meanwhile, it allows the breeze go through all corners of the house and make it chill in the tropical summer. 


ⓒ Oki Hiroyuki


쿠쿠하우스


쿠쿠하우스(Cuckoo House)는 베트남 다낭 지역에 위치해 있고 카페를 결합한 네 명의 가족(부모와 두 명의 아이들)을 위한 집으로 트로피컬 스페이스(Tropical Space)가 2018년에 설계했다. 이 프로젝트는 지역의 점토벽돌로 지어져 가족에게 친근한 느낌을 주고 뻐꾸기시계(Cuckoo Clock)를 연상시키는 건축 모형을 가지고 있다.


ⓒ Oki Hiroyuki


쿠쿠하우스는 완충층으로 연결된 세 개의 구역을 포함하고 있다. 이 구역들은 지하로 기능하는 정사각형 구역 위에 놓여있다. 이 지하구역은 야외정원과 실내공간을 가진 카페이다.


ⓒ Oki Hiroyuki


쿠쿠하우스는 완충층으로 연결된 세 개의 구역을 포함하고 있다. 이 구역들은 지하로 기능하는 정사각형 구역 위에 놓여있다. 이 지하구역은 야외정원과 실내공간을 가진 카페이다. 위에 있는 세 개의 구역은 공간기능에 따라 나눠져 있으며 완전하게 덮이지는 않는 완충층으로 연결되어 있다. 


ⓒ Oki Hiroyuki


A 구역은 두 개의 층을 포함한 주 침실이다. 위 층은 침실이고 다른 층은 화장실과 대형옷장이 있다. B 구역 또한 두 개의 층을 가지고 있다. 위 층은 아이들의 침실이고 아래는 거실이다. C 구역에는 부엌과 식탁이 있다. 


ⓒ Oki Hiroyuki


습관처럼 대부분의 사람들의 일상생활은 기능적 공간에서 일어난다. 트로피컬 스페이스는 장소를 구분하는 벽을 제거하고 사람들이 자신의 방을 떠나 모두가 함께하는 완충층을 제공한다. 가족들의 생활을 사적으로도 공적으로도 만드는 이 완충층은, 내부와 외부를 연결하며 유연하게 사용될 수 있다. 동시에 산들바람이 모든 집의 구석을 통과하고 열대의 여름을 즐길 수 있게 한다. 


ⓒ Oki Hiroyuki

ⓒ Oki Hiroyuki




DIAGRAM




SECTION






FLOOR PLAN





Architecture   Tropical Space Co.,Ltd

Location   Hoa Xuan, Da Nang, Vietnam

Site area  297.3 ㎡

Building area   274 ㎡ 

Building scope  3F (1ground floor, 1floor, attic) 

Completion   2019

Architects   Nguyen Hai Long, Tran Thi Ngu Ngon, Nguyen Anh Duc, Teresa Tran

Photographer   Oki Hiroyuki








'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

VILLA CATWALK  (0) 2019.04.22
8 Albatross Avenue  (0) 2019.04.10
CUCKOO HOUSE  (0) 2019.04.09
Residence Le Nid  (0) 2019.04.08
JB HOUSE  (0) 2019.04.05
Breathing House  (0) 2019.04.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기