ⓒ Maxime Brouillette


This second home is perched on high ground in Cap-aux-Corbeaux, a place made famous by the classic novel Menaud, maitre-draveur. The house is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape. 


ⓒ Maxime Brouillette


On entering the site, the building is barely noticeable: all mature vegetation was preserved, and the colour of the wooden exterior blends into the colour of the bark on the nearby trees. The house sits delicately on a narrow escarpment located below the access road, creating the illusion of inaccessibility, like a bird’s nest in a tree. A large opening in the building reveals a superb view of the Massif de la Petite-Riviere-St-Francois through the glass railing of the walkway leading to the master bedroom and covered porch. This is the first contact the house enables with its bucolic surroundings. 


ⓒ Maxime Brouillette


A bridge attached to the house invites us to enter the landscape under a canopy of hundred-year-old pines. This walkway, made of cedar, crosses the main volume toward a spectacular lookout. Before they even reach the main entrance, visitors are irresistibly drawn to the panoramic view. The positive impact of architecture is evident here, as it shapes guests’ path and allows the owners to see who has arrived. 


ⓒ Maxime Brouillette


The main entrance, on the northeast side, leads into the secondary volumes. Main traffic areas, utilities and storage are found in this part of the house. Upon entering the foyer, visitors have direct access to the main living area, an abstract volume that seems to float above the lower level and adjoining spaces. The living space’s glass wall provides a picturesque frame for the river, the Massif de la Petite-Riviere-St-Francois and Baie-Saint-Paul. Resembling a triptych painting, the lateral bay windows complement the composition of the main view, allowing glimpses of the tip of Ile- aux-Coudres to the southeast, and of the countryside northwest of the town of Baie-Saint-Paul. 


ⓒ Maxime Brouillette


This volume, finished in pale cedar - including the covered porch - boasts large windows around its entire perimeter, for controlled but constant natural light throughout the day, in every season. To the west of the living area, the master bedroom is accessed via the glassed-in walkway, which protects the privacy of the bedroom while admitting plenty of natural light into the heart of the home.
The sunny spaces on the garden level include guest rooms, a secondary living area and access to a deck overlooking the estuary and Baie-Saint-Paul.


ⓒ Maxime Brouillette


The original intention was to shape the site so that users would be living inside an artwork that would constantly change with the seasons, weather and time of day - a source of pleasure under the radiant June sun, or the shimmering auroras of September. According to the owners, the magic is real.


ⓒ Maxime Brouillette


The house, which has 240㎡ of living space, is perched on a mountainside. The soil is unstable, and the area is seismically active. Wood is used in several forms. A balloon-frame and crossbeam volume, with dark, horizontally installed spruce siding - harmonizing with the site’s stratification - supports the Nest, a pale-cedar volume suspended above the site. The siding alternates between full and gapped coverage, making it functional both as a railing and a screen.


ⓒ Maxime Brouillette


Fully open on four sides, with no visible vertical support, the Nest’s roof seems to hang above the volume it covers. The interior and exterior spaces are juxtaposed and superimposed, leaving no hints as to the technical challenges posed by the double cantilevers and heated sections. Special attention was given to fine construction details and to overall construction quality. The result is the perfect integration of insulation, structural elements and mechanical-electrical systems with the architectural components of the floors and roofs.


ⓒ Maxime Brouillette


이 집은 고전 소설 강의 주인(Menaud, maitre-draveur)으로 유명해진 장소인 카프-오-코르보(Cap-aux-Corbeaux)의 고지대에 위치하고 있다. 공공도로에서 접근할 수 있으며, 따라서 길가의 검은색의 불투명한 2차적 볼륨은 장엄한 풍경의 숨 막힐듯한 경관을 마주 보고 있는 사적공간의 프라이버시를 보호하기 위한 것이다.


ⓒ Maxime Brouillette


대지에 들어서면 건물은 거의 눈에 띄지 않는다. 다 자란 초목은 모두 보존되어 있고 외부마감재인 목재는 주변 나무의 색과 어우러진다. 그 집은 진입로 아래에 있는 좁은 절벽 위에 섬세하게 앉아있어서 나무에 있는 새의 둥지처럼 접근할 수 없다는 착각을 불러일으킨다. 마시프 드 라 페티-리비에르-프랑수아(The Massif de la Petite-Riviere-St-Francois)의 멋진 절경이 침실과 현관으로 이어지는 통로의 유리 난간을 통해 드러난다. 집에 붙어 있는 다리는 백 년 된 소나무 캐노피 아래 풍경으로 들어가도록 우리를 초대한다. 삼나무로 만들어진 이 통로는 환상적인 전망대를 향해 주 볼륨을 가로지른다. 출입구에 도착하기 전에 방문객들은 저항할 수조차 없이 전경에 이끌린다. 


ⓒ Maxime Brouillette


북동쪽에 있는 주 출입구는 또 다른 공간으로 우리를 이끈다. 로비로 들어서면 방문객들은 인접한 공간 위에 떠있는 것 같은 추상적 볼륨인 거실로 바로 접근한다. 생활공간의 유리 벽은 마시프 드 라 페티-리비에르-프랑수아(The Massif de la Petite-Riviere-St-Francois)와 베-생-폴(Baie-Saint-Paul) 강의 그림 같은 프레임을 제공한다. 3부작 그림처럼 측면 창문은 주요 경관을 보완하여 남동쪽에 있는 꾸드흐 섬(Ile- aux-Coudres)의 일부와 베-생-폴의 북서쪽 시골 마을을 한 눈에 보여준다. 현관을 포함하여 옅은 백향목으로 마감된 이 볼륨은 항상 통제되지만, 커다란 창문을 통해 지속적인 자연 채광을 받아들인다. 거실의 서쪽에는 유리로 된 통로로 침실에 접근하는데, 침실의 사생활을 보호하면서도 집의 중심으로 충분한 자연 채광을 허용한다.


ⓒ Maxime Brouillette


240㎡ 생활공간을 가진 이 집은 산비탈에 자리 잡고 있다. 흙은 불안정하고 지대는 지진으로 활발하다. 대지의 성층화와 조화를 이루며 어두운 전나무 사이딩을 수평으로 설치한 풍선프레임과 크로스빔은 옅은 백향목 볼륨을 지지한다. 사이딩은 전체 및 갭 커버 사이를 대체하고 난간과 스크린이라는 두 가지 기능을 하도록 만든다. 네 면이 완전히 열려있고 눈에 보이는 수직 지지대가 없어서 지붕이 볼륨 위에 매달려 있는 것처럼 보인다. 내부 및 외부 공간은 서로 겹쳐져 있어 이중 캔틸레버와 난방에 대한 기술적 어려움이 없었다. 정밀한 시공 상세 내용 및 전반적 시공 품질에 특별한 주의를 기울였다. 그 결과 바닥과 지붕의 건축 요소들을 갖추면서 단열재, 구조, 기계 전기 시스템의 완벽한 통합을 이끌어낼 수 있었다.




SITE PLAN



ELEVATION



FLOOR PLAN




Architects  Anne Carrier architecture

Location   Cap-aux-Corbeaux, Baie-st-Paul (Québec)

Area   240㎡ 

Completion   2017

Design team   Anne Carrier lead architect, Robert Boily B.arch./ B.sc.a., Mathieu St-Amant architect

General contractor   Habitat Éconstruction

Photographer   Maxime Brouillette








'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

8 Albatross Avenue  (0) 2019.04.10
CUCKOO HOUSE  (0) 2019.04.09
Residence Le Nid  (0) 2019.04.08
JB HOUSE  (0) 2019.04.05
Breathing House  (0) 2019.04.04
St Andrews Beach House  (0) 2019.04.03


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기