ⓒ Derek Swalwell


Less than five metres in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough and sandy terrain it provides – in modest form - everything you would need and want in a beach shack.


THE BASIC BRIEF

Australians have some of the biggest houses in the world and holiday houses are increasingly becoming carbon copies of the suburban home. The owner of St Andrews Beach House recognised this. He challenged us to design him a ‘bach’ - a New Zealand word used to describe a very modest, small and basic shack, or shed.


ⓒ Derek Swalwell


THE WHERE

Located on Victoria’s Mornington Peninsula, St Andrews Beach has no shopping strip and no restaurants. There’s a corner store, a brewery, and not much else. What it does offer is serenity and seclusion, a wildly beautiful coastline, and some of the most celebrated residential architecture in Australia. The owner was fortunate enough to own land abutting national parkland, close to the foreshore and directly within the sand dunes.


CIRCLES AND ROUNDABOUTS

St Andrews Beach House is a two storey circular holiday home that takes advantage of the remoteness of site and expansive views, which extend in all directions. The house stands alone, in amongst wild bush, rugged sand dunes and scrub. The location is fragile and the house respectfully integrates into the environment. With no neighbouring forms to respond to, the brief - to design a modest, two-bedroom beach house, was freely imagined. The shape of the house grew from a response to the views and the simplification of the interior spaces. At St Andrews Beach House there are no corridors. Corridors and circulation space are, in our view, a waste. A corridor free home lends itself to a circular design.


ⓒ Derek Swalwell


TO THE BEACH AND BACH

Beach houses exist for simple relaxation, an escape from the city, for quietude and downtime with family and friends. It should provide contrast from day-to-day normality, be super low maintenance, relatively self-sustaining and basic, but not without simple creature comforts. Australians have some of the biggest houses in the world and, increasingly so, Australian holiday houses are becoming carbon copies of the suburban home. Simple shacks are replaced with oversized structures that are all too literally a-home-away-from-home. The owner of St Andrews Beach House recognised this. In his brief he would frequently use the term ‘bach’ - a word used in New Zealand to describe the rough and ready beach shacks built mostly in the mid century from found and recycled materials. Regardless of how much money you’ve made, you get yourself a bach, and that bach has to be the most basic, down-to-earth thing. The owner challenged us to design and build him a ‘bach’ in the dunes.


A CIRCLE IN THE SAND

Less than five metres in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough terrain. The plan of the house is generated using the rational and precise geometry, as the circle extrudes into a tube. The internal spaces are generated by a tightly controlled plan adhering to the rules of form, guiding and arranging segments that divide the space, with a spiral staircase as its central core, providing light and air but also snug spaces. The house displays an innovative use of timber, with chunky details and exposed portal frames. This is not a slick beach house, but a relaxed and informal escape, designed with materials that will patina and weather, like an old coastal wharf.


ⓒ Derek Swalwell


ALL FRONT

The house has multiple outlooks. Without a dominant orientation there is no need for a front, back and sides, St Andrew Beach House is all front. The ground floor comprises of kitchen, living and dining, with a bathroom and a laundry. An open deck area, within the tube, unites the spaces when the bi-fold doors are opened. Most Australians want a deck or veranda, instead of adding something to the outside, like that of the classic old Australian home, at St Andrews Beach House the deck has been eroded out of the form itself, creating a two story space that’s both outside and inside.


WHEREVER I LAY MY HEAD, THAT’S MY BED

A central spiral staircase leads upstairs to the bathroom and bedroom zone. Unlike a traditional bedroom layout, the upstairs sleeping area is essentially one bunk room, separated by curtains. (The space can also function as a second living or games room.) Rather than design a series of sealed bedrooms, each with ensuite and walk-in-robe, the sleeping zone at St Andrews Beach House is informal, casual and relaxed, where floor space is the only limitation. And when that limitation is reached, guests are invited to pitch a tent on the soft sand outside and use the house as a central hub.


ⓒ Derek Swalwell


ATYPICAL LIVING

A single cylinder concrete water tank acts as a gateway marker to the beach house, from here onwards you leave cars, the road, your troubles and everything else behind. Though the building is precise, following the rigid geometry of a circle, staying here provides a complete escape from regular life. Not adhering to a typical layout allows you, if not forces you, to live differently. With a standard home arrangement (a long corridor, with rooms leading off etc) everyone knows how to use the spaces, a circular home with strong open connections horizontally and diagonally throughout, serves to both engage and liberate.


SUSTAINABILITY

St Andrews Beach House stands at less than five metres in radius, creating a very small footprint amongst the dunes. Like all of Austin Maynard Architects buildings, sustainability is at the core of this project. The materials used are robust and designed to weather. Passive solar principals are maximised by the design. All windows are double-glazed. Solar panels with micro-inverters cover the roof providing electric hydronic- no fossil fuels, no gas. A large cylinder concrete water tank collects rainwater, captured and reused to flush toilets and water the garden. The block had been previously cleared and connected to the road for services. Construction was difficult as shifting sands required deep footings. Landscaping and retaining the existing fauna was especially important to minimise sand blasting caused by wind.


ⓒ Derek Swalwell


세인트 앤드류스 비치 하우스 

빅토리아 모닝턴 반도(Victoria’s Mornington Peninsula)에 위치한 세인트 앤드류스(St Andrews Beach) 해변에는 쇼핑번화가나 식당이 없다. 작은 상점과 맥주 양조장이 있지만, 그 외에는 많지 않다. 거기에는 평온함과 은둔, 아주 아름다운 해안선, 그리고 호주에서 가장 유명한 주거 건축물이 있다. 건축주는 운이 좋게도 해안과 가깝고 사구에 직접 접해 있는 국립공원 지대를 소유 할 수 있었다.

세인트 앤드류스 비치 하우스는 2층의 원형 휴가용 주택으로 모든 측면에서 확장된 대지와 광대한 전망을 제공한다. 집은 야생 덤불과 거친 사구 가운데 독립적으로 서 있다. 주변에 다른 주택이 없었기 때문에 해변에 2개의 침실이 있는 이 집을 설계 하는 것은 자유로운 상상력에 맡길 수 있었다. 집의 모양은 전망과 내부 공간의 단순화에 대한 상호작용에서 나왔다. 이 집에는 복도가 없다. 복도와 순환 공간은 낭비라고 생각했으며, 복도가 없는 집이라면 원형 디자인이 적합했다.


ⓒ Derek Swalwell


해변가 주택들은 단순히 휴식을 위해 존재하며 도시에서 탈출하여 조용한 환경에서 가족 및 친구들을 위한 휴식 공간으로 사용된다. 그러면서 일상의 평범함과 대조를 이루어야 하고, 상대적으로 자립적이고 기본적이어야 하지만 단순함이 주는 편안함이 없어서는 안된다. 호주인들은 세계에서 가장 큰 집들을 소유하고 있고, 점점 더 호주의 휴가용 주택들은 따분한 판박이가 되어 가고 있다. 단순한 오두막은 마치 내집처럼 편안한 곳으로 큰 구조물을 대체한다. 건축주는 종종 '바흐(bach)'라는 용어를 사용했는데, 이는 뉴질랜드에서 사용하는 단어로 주로 재활용된 재료를 사용하여 중세기에 지어진 거친 해안 오두막을 뜻한다. 바흐는 가장 기본적이고 현실적인 것이어야 한다. 건축주는 모래 언덕에 '바흐'를 설계해 줄 것을 요청했다.


ⓒ Derek Swalwell


반경 5m도 채 안 되는 이 집은 풍경 속의 오브젝트(object)이다. 거친 지형을 배경으로 한 기하학적 형태로, 집의 평면은 원형의 튜브로 되어 있기 때문에 합리적이고 정확한 기하학을 보여준다. 내부는 공간 분할을 위한 나선형 계단을 중심으로 빛과 공기 외에도 아늑한 공간을 제공한다. 또한 목재를 사용하여 탄탄한 디테일과 노출된 프레임을 보여준다. 번지르르한 해변 집은 아니지만, 오래된 해변 부두와 같이 그윽한 멋이 있고 좋은 재료로 설계된 편안하고 일상에서 벗어날 수 있는 집이다.


ⓒ Derek Swalwell


세인트 앤드류스 비치 하우스는 모든 면이 정면이다. 1층은 부엌, 거실, 식사 공간, 욕실과 세탁실로 구성되어 있다. 열린 데크는 양접이식 도어가 열리면서 공간을 통합한다. 

중앙 나선형 계단은 위층의 욕실과 침실로 이어진다. 전통적인 침실 배치와 달리 위층 수면 공간은 기본적으로 커튼으로 분리된 하나의 방이다. (이 공간은 제2의 거실이나 오락실로도 기능할 수 있다.) 그래서 침실에 욕실이 딸려 있는 밀폐 된 일반적인 침실과는 대조적으로 캐주얼한 여유로운 공간이다. 손님들은 밖에 있는 모래에 텐트를 치고 집을 중앙 허브로도 사용할 수 있다. 단일 실린더형 콘크리트 물탱크는 해변가 집의 관문 표시 역할을 하며, 이곳에 머무르면서 일상에서 완전히 벗어날 수 있다. 또한 전형적인 주택의 배치(복도를 두고 방들이 있는 배치 등)가 아닌 원형 배치는 가로 및 대각선으로 강한 열린 축을 가지면서 주변과 소통할 수 있게 된다.


ⓒ Derek Swalwell


오스틴 메이너드 건축가(Austin Maynard Architects)의 모든 건물들처럼, '지속가능성'은 이 프로젝트의 핵심이었다. 사용되는 재료는 견고하고 기후에 맞게 설계되어 있고, 태양열 시스템은 설계에 의해 최대한 활용된다. 모든 창문은 이중 유리로 되어 있으며, 초소형 인버터가 달린 태양열 판이 지붕을 덮고 있고 화석 연료나 가스가 사용되지 않는다. 큰 원형 콘크리트 물탱크는 빗물을 모아 화장실에 재사용하고 정원에 물을 주기도 한다.


ⓒ Derek Swalwell

ⓒ Derek Swalwell







DIAGRAM




SITE MAP







SECTION




1st FLOOR PLAN




2nd FLOOR PLAN






Architect   Austin Maynard Architects

Location    Victoria’s Mornington Peninsula

Site area   8304㎡

Gross Floor Area   139㎡ (1st floor 78㎡ / 2nd floor 61㎡)

Building scope   2F 

Completion   2018. 12

Project team   Andrew Maynard, Mark Austin, Ray Dinh

Landscape Designer   Jane Burke, Bush Restoration

Engineer   Perret Simpson

Building surveyor   Steve Watson & Partners

Energy Consultant   Efficient Energy Choices

Land Surveyor   Steve Palmer Surveys

Constructor   Spence Construction 

Photographer   Derek Swalwell








'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

JB HOUSE  (0) 2019.04.05
Breathing House  (0) 2019.04.04
St Andrews Beach House  (0) 2019.04.03
C House  (0) 2019.04.02
Casa VN  (0) 2019.04.01
Felderhof House  (0) 2019.03.29


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기