ⓒ Stephane Lemire


Characterized by an impressive overhang, the flow of interior and exterior spaces and the creative use of a double ground level, the project draws its roots in the work of the modernist architect Richard Neutra who shaped the built environment in the Californian desert. Right from the first visit the architects noticed that the clients had adopted the rock mound for their base camp. They had built a floating deck on its top giving a sense of owning the site and offering views of the surrounding forest. This platform inspired the conceptual approach for the project: delicately dropping a deck on the mound and carrying the aerial effect with a transparent livable bridge. The idea of creating a symbiosis between the house and the topography, along with the audacious design, seduced the open-minded couple who are nature lovers as well as contemporary art enthusiasts.


ⓒ Stephane Lemire


In a bold horizontal and aerial gesture, the structure stretches from the rock mound to the north extremity of the house where the master bedroom is nested. Along the way it takes foot on two massive concrete plans that bring stability to the composition, both structurally and visually, and are the expression of the desire for shelter. The challenge was to maintain this lightness while including the programmatic needs. The answer was the use of grafted modules clearly expressed and painted black for the entrance and staircase that keep the transparency with abundant glazing. The solid/void composition is thus harmonized. The facades are also brought to life with the Corten-clad modules containing storage.


ⓒ Stephane Lemire


In the same manner as the original camping installations, the building aims to simply satisfy basic needs. Entrance facing the stairs, workspace with an oversized garage door, office and utilities share the lower level. Upstairs, the open-plan living area in the transparent bridge, the master bedroom on the north side. A central block containing the pantry, storage spaces and bathroom serving as a transition space between the public and private areas. Voluntarily minimalist, the layout lets the environment be in the forefront by penetrating all the interior spaces. The occupants have the feeling of living outside and can enjoy the seasonally ever-changing shapes, colors, lighting and patterns the nature offers.


ⓒ Stephane Lemire


인상적인 돌출부, 내부 및 외부 공간의 흐름 및 이중층의 창의적인 사용으로 특징 지어진 이 프로젝트는 Richard Neutra라는 캘리포니아 사막에서 건축 환경을 형성한 근대 건축가에 의해 설계 되었다. 첫 방문에서 건축가는 건축주들이 그들의 베이스 캠프를 지을 곳으로 바위 더미들을 채택했다는 것을 알아 차렸다. 그들은 부지를 소유하고 주변 숲의 전망을 제공하는 떠있는 갑판 같은 집을 지었다. 이 플랫폼은 프로젝트에 대한 개념적 접근 방식에 영감을 주었다: 바위 위에 섬세하게 갑판을 두고 거기에 투명한 다리를 둠으로써 공중에 떠 있는 효과를 주었다. 대담한 디자인과 함께 집과 지형 사이의 공생을 만든 이 아이디어는 현대 미술 애호가이자 자연을 좋아하는 열린 마음을 가진 건축주 부부를 유혹하기에 적당했다.


ⓒ Stephane Lemire


과감한 수평의 공중 제스쳐로, 그 구조는 암벽에서부터 침실이 있는 집의 북쪽 끝까지 뻗어 있다. 이 구조물은 구조적 측면과 동시에 시각적인 구성에 안정감을 주도록 두 개의 거대한 콘크리트 평면에 놓이게 된다. 그리고 그것은 쉼에 대한 욕망의 표현이다. 이 프로젝트에서의 도전 과제는 프로그램적 요구 사항을 포함하면서 가벼운 느낌을 유지하는 것이었다. 그에 대한 해결책으로는 풍부한 글레이징으로 투명성을 유지하는 입구와 계단에 검정색으로 명확하게 표현된 접목 모듈의 사용이었다. 이를 통해 솔리드/보이드가 조화를 이룬다. 또한 입면은 보관 기능이 포함된 코르텐으로 된 모듈로 구성된다.


ⓒ Stephane Lemire


본래의 캠핑 시설과 같은 방식으로, 건물은 단순하게 기본적인 필요를 충족시키는 것을 목표로 한다. 층계를 마주하는 출입구, 대형 차고 문, 사무실, 공공 시설은 낮은 층을 공유한다. 위층에는, 투명 다리의 열린 공간, 북쪽에 있는 마스터 침실이 있다.  중앙 블럭에는 공용 및 개인 구역 간의 전환 공간으로 사용되는 펜트리(식료품 저장실), 보관 공간 및 욕실을 포함하는 서비스 공간으로 이루어져 있다. 이러한 배치는 자발적 미니멀리스트로, 모든 내부 공간을 관통함으로써 환경을 최우선에 있게 한다. 거주자는 밖에서 생활하는 느낌을 가지며 계절에 따라 끊임없이 변화하는 모양, 색채, 조명 및 자연이 제공하는 패턴을 즐길 수 있다. 


SITE PLAN


GROUND FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN



Architect ESPACE VITAL architecture

Location Sherbrooke, Canada

Program Piette-Ekemberg Residence

Project architect, designer Paul Faucher

Assisted by Dominick Lamontagne

Site area Densely wooded lot of 11,792 m²

Building area 240m²

Completion 2017

Photographer Stephane Lemire




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

House in the air  (0) 2019.03.05
TRIPTYCH  (0) 2019.03.04
Shelter on a Rock  (0) 2019.03.01
Petaluma House  (0) 2019.02.28
Stouffville Residence  (0) 2019.02.27
GUESTHOUSE  (0) 2019.02.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기