ⓒ Gonzalo Viramonte


In the northwest area of the extensive periphery of the city of Córdoba, there is the San Martin natural reserve, around which a series of closed neighborhoods have grown in recent years. In one of these neighborhoods, the studio carried out this house for a family of 5 members. Being away from the center of the city, the program requested by the family included areas of study and work for parents and children, as well as areas of common use that support an intense social life.


ⓒ Gonzalo Viramonte


The land of 600㎡ is located in a corner that contains an old carob tree, which was taken as an opportunity within the structure of the neighborhood, among many fences and walls, to generate a place of reference and encounter, a place-square, from where , you can access both the study area - work of the house, as the kitchen-services sector, as well as the area of multiple use separately depending on the occasion.


ⓒ Gonzalo Viramonte


There is no single front, there is no single access, there are alternatives. From the square, the house works through the articulation of programmatic blocks that are superimposed on each other, a journey is proposed, the house begins its transformation, looking for connections between the various elements of the context, a stone block - pirca , next to the carob tree as an image of link with the landscape of the nature reserve, from this introverted image, solid and simple, it moves towards a transparent, luminous, flexible interior that surrounds a large courtyard with a pool.


ⓒ Gonzalo Viramonte


This fluidity and inner transparency is achieved by implementing as a guideline the challenge to gravity, placing 2 solid volumes containing the bedrooms, resting on another 2 lightweight rooms of common use, these volumes are displaced, producing a phase shift that arms Transitional spaces, when the supports are hidden, by contrast, they seem to fly, they rise looking for images of the nearby natural reserve. The constructive technique of the reinforced concrete at the service of the concept-idea to reach allows to reach a cantilever of 4.50m x 5.50m by means of a ribbed slab with flat beams of 40cm of height supported on piles of 25x25cm.


ⓒ Gonzalo Viramonte


A central vacuum divides the functional program and increases the feeling of weightlessness. The reinforced concrete staircase occupies a central position and crosses the double height, as an articulating reference and as a sculpture within this integrated and fluid space. The transparent and aerial house, has managed to avoid fences.


ⓒ Gonzalo Viramonte


공중의 집

코르도바 시의 광활한 변두리의 북서부 지역에 자연보호구역인 산 마틴이 자리 잡고 있으며, 근처 인근 마을은 최근 비교적 폐쇄적인 특징을 가지며 성장하고 있다. 이곳에 5명 가족을 위한 주택이 자리하게 되었다. 도시의 중심부에서 벗어나, 가족들이 요청한 프로그램은 부모님과 아이들을 위한 공부 및 업무 공간뿐만 아니라 그들의 진지한 의사소통도 가능하게 할 공용공간 또한 필요로 했다.


ⓒ Gonzalo Viramonte


600㎡의 대지는 코너에 위치하여 오래된 구주콩나무가 자리하고 있었는데 지역사회의 토대로서 많은 울타리와 벽들 사이에서 언급과 만남의 장소가 되는 광장의 장소로부터 사용자는 집의 부엌-서비스 공간으로서 학업과 업무의 공간으로 갈 수 있으며 뿐만 아니라 상황에 따라 개별적으로 이용할 수 있는 다목적 공간이다.


ⓒ Gonzalo Viramonte


어떤 정면도, 통로도 없지만 대안은 있다. 광장에서 집은 각각을 모두 겹쳐 놓은 프로그램 블록의 표현을 지나간다. 하나의 동선이 제안되고, 집은 단단하고 단순한 내적 이미지에서 변형되어 구주콩나무 옆 돌담 - 피르카와 같은 자연보호구역의 이미지의 연결로, 다양한 문맥의 요소들에서 연결을 찾아 수영장이 있는 큰 마당을 감싸는 투명하고 빛나며, 유연한 내부로 이동한다.


ⓒ Gonzalo Viramonte


유연한 내부의 투명성은 중력에 대한 도전을 시도함으로써 2개의 침실을 배치하고, 공용 공간의 또 다른 2개의 가벼운 공간들을 놓으면 이러한 공간들이 대체되어 전이 공간처럼 보이는 변화 단계를 만들어 버팀대가 가려지면 집은 마치 나는 것처럼 보여 근처 자연보호의 이미지들을 찾아 떠오른다. 


ⓒ Gonzalo Viramonte


이 아이디어를 실현한 철근 콘크리트의 건축 기술으로 25x25cm 말뚝이 지지하는 40cm 높이의 기둥의 리브 슬래브를 이용하여 4.50x5.50m의 캔틸레버를 이용할 수 있었다. 중앙의 빈 공간은 기능적 프로그램을 분리하고 무중력상태의 느낌을 준다. 철근콘크리트 계단은 중앙에 위치하여 2배 높이를 관통하여 기준을 명확하게 하며 통합된 유연한 공간 내에서 조각품의 역할을 한다. 투명한 공기의 집은 울타리를 거부한다. 


SITE PLAN


SKETCH


DIAGRAM


PLAN




Architect APS - Pablo Senmartin

Location Cordoba, Argentina

Building area 400㎡

Principal architect Pablo Senmartin

Design team Calros Nieto

Graphic design Cristian Romero

Completion 2017

Photographer Gonzalo Viramonte




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 아르헨티나 | 코르도바
도움말 Daum 지도

'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Cork Screw House  (0) 2019.03.07
Buganvilla House  (0) 2019.03.06
House in the air  (0) 2019.03.05
TRIPTYCH  (0) 2019.03.04
Shelter on a Rock  (0) 2019.03.01
Petaluma House  (0) 2019.02.28


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기