ⓒ Gui Rebelo


Office principals Andreas Reeg and Marc Dufour-Feronce place special attention on the local connection of their buildings.e for the lower ground living levels. The outdoor walls of the long stretched pool are also lined with the material. The base was supposed to look and feel “like it was excavated”, explains architect Andreas Reeg. The century old construction material is traditionally applied in layers and then manually compacted. This results in an open, porous and characterful textured surface.


ⓒ Gui Rebelo


Although the local planning regulations allow for a maximum floor size of 100㎡, by lowering the base floors and arranging the upper floors in multiple split-levels, the architects have maximized the gross floor area to over 320㎡. The planning concept of two part construction - base and top - was maintained for the material selection: the levels below ground are built in rammed concrete with the upper levels framed in timber.


ⓒ Gui Rebelo


On the ground floor large scale glass elements fill the interior with daylight. The facades above, as well as the roof surfaces, with exception of a few windows and the solar panels, are completely clad with cork. The architects found the unusual material in Portugal. As a by-product of the cork production process for bottles, granulated cork waste is formed into facade panels under pressure and heat. During this process the natural resins of the cork are released, binding the granulate thereby creating a light weight and durable cladding material through sustainable methods. The resulting cork facade panels are naturally weather and mould resistant without any artificial additives.


ⓒ Gui Rebelo


Natural cork has very high insulation values and is well suited to use as a monolithic facade cladding. The choice of this material contributes significantly to the energy efficiency and sustainability of the building. Cork also provides good acoustic insulation and reduces the sound of dripping rain. Initially it was through the client's interest in achieving good acoustic performance that the architects came across this unusual choice of material.


ⓒ Gui Rebelo


During the construction process the architects abstained from the use of chemical adhesives and construction foam. Wood fibre and cellulose insulation materials were used in addition to the insulating cork panels. Humidity absorbing materials such as timber and gypsum fibre boards with permeable paints allow for a natural room climate. As a result the building doesn't need an active ventilation system despite the very low energy standard. Through a stratified heat storage system supplemented by roof integrated solar panels, the heating supply is almost self-sufficient adding to the efficiency of the building's overall performance. 


ⓒ Gui Rebelo


The base of the building incorporates a bedroom next to the living and kitchen area. This room has direct access to the exterior sunken pool. This feature stretches from the house into the garden while maintaining privacy from the neighbours through the surrounding rammed concrete walls. The smaller rooms on the upper levels are accessed via the central circulating stair. They are partially connected and in the future could be used as studio apartments. To provide future flexibility, the architects have allowed space and structural provision for a potential second entrance in the facade. 


ⓒ Gui Rebelo


코르크 스크류 하우스

설계사무실의 소장 안드레아스 레그(Andreas Reeg)와 마크 듀프-페론스(Marc Dufour-Feronce)는 그들이 설계한 건물의 연결에 특별한 주의를 기울였다. 이것은 또한 그들이 사용하는 재료의 선택에도 영향을 주었다. Cork screw house로 그들은 지반보다 낮은 층에 위치한 거실을 위한 다짐 콘크리트 기초를 개발했다. 길게 뻗은 야외 수영장에도 이와 같은 재료가 늘어서 있다. 건축가 안드레아스 레그(Andreas Reeg)는 이 부분이 "발굴된"것 처럼 보이고 느껴져야 한다고 설명했다. 100년 전의 오래된 건축 자재는 전통적으로 층층이 쌓아 작업되고 으로 적용되고 수공으로 압축됐다. 이러한 방법은 개방적이며 다공성의 특징적인 표면을 만들어 낸다.


ⓒ Gui Rebelo


지역 건축 법규에 따르면 최대 건축바닥 면적은 100㎡까지 허용 가능하지만, 건축가는 지상층의 바닥을 낮추고 여러개로 층을 분할하는 방법을 통해 바닥 면적을 최대 320㎡로 극대화했다. 재료 선택을 위해 기초와 상부의 두 부분 시공 계획 개념이 유지되었다. 즉, 지상부 아래층은 다짐 콘크리트로 지어지며, 그 위로는 틀로 목재로 지어진다.


ⓒ Gui Rebelo


1층에는 대형 유리가 실내를 일광으로 채운다. 상층부 입면 뿐만 아니라 지붕 표면(몇몇의 창문과 태양열 판넬을 제외)에는 코르크 마개로 완전히 덮여 있다. 건축가들은 포르투갈에서 이 특이한 재료를 발견했다. 병용 코르크 생산 과정의 부산물로써, 과립 코르크 폐기물은 압력과 열을 가해 외관 패널로 탈바꿈한다. 이 과정을 거쳐 코르크 마개의 천연 수지가 방출되어 과립을 결합시켜, 지속 가능한 방법을 통해 경량 및 내구성있는 외피를 만든다. 그렇게 생성된 코르크 마개 판넬은 인공 첨가제 없이도 풍화 및 곰팡이 방지에 뛰어나다.


ⓒ Gui Rebelo


천연 코르크는 절연 값이 매우 높아, 일체형 전면 외피로 사용하기에 매우 적합하다. 이 재료의 선택은 건축물의 에너지 효율성과 지속 가능성에 크게 기여한다. 코르크는 또한 좋은 방음막을 제공하고 비가 오는 날 빗방울 소리를 감소시킨다. 건축가들이 이렇게 특이한 재료를 접하게 된 계기는 건축주의 좋은 음향 성능에 대한 요구 사항 때문이었다.


ⓒ Gui Rebelo


건축가들은 시공 과정에서 화학 접착제와 건축용 폼의 사용을 금했다. 단열 코르크 판넬 외에도 목재 섬유 및 셀룰로스 절연재가 사용되었다. 침투성 페인트가 있는 목재 및 석고 섬유 보드 같은 습기 흡수 재료는 자연적인 실내 환경을 제공한다. 결과적으로 건축물은 매우 낮은 에너지 기준에도 불구하고 능동 환기 시스템이 필요하지 않다. 지붕 일체형 태양열 판넬로 축적되는 축열 시스템을 통한 난방 공급은 건물이 스스로 전반적인 에너지 성능 효율을 높이도록 한다.


ⓒ Gui Rebelo


집은 세 명의 가족 구성원을 위해 계획되었다. 건물의 아래에는 거실과 주방이 있으며 그 옆에 침실이 있다. 이 침실은 야외 수영장에서 직접 접근 할 수 있다. 이러한 기능은 정원으로 뻗어 있는 콘크리트 벽을 통해 이웃으로부터의 프라이버시를 유지한다. 상부의 작은 침실은 중앙의 순환 계단을 통해 접근할 수 있다. 그들은 부분적으로 연결되어 있으며 미래에는 스튜디오 아파트로 사용할 수 있다. 미래의 유연성에 대비하기 위해 건축가는 입면에 잠재적인 두 번째 입구를 위한 공간 및 구조적 조치를 취했다.


ELEVATION


B1 FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN


ROOF PLAN




Architect rundzwei Architekten

Location Berlin, Germany

Site area 575㎡

Building area 118㎡

Gross floor area 321.0㎡

Building to land ratio 29%

Floor area ratio 56%

Principal architect Andreas Reeg, Marc Dufour-Feronce

Project architect Luca Di Carlo

Design team Ana Domenti, Luca Di Carlo, Andreas Reeg, Marc Dufour-Feronce

Design period 2016. 1 - 2017. 7

Construction period 2017. 5 - 2018. 7

Structural engineer Ingenieurburo Krawitz

Mechanical engineer reundzwei Architekten

Electrical engineer reundzwei Architekten

Photographer Gui Rebelo




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Garway Road  (0) 2019.03.12
Xomali House  (0) 2019.03.11
Cork Screw House  (0) 2019.03.07
Buganvilla House  (0) 2019.03.06
House in the air  (0) 2019.03.05
TRIPTYCH  (0) 2019.03.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기