ⓒ Nelson Kon


The clients required a multi-functional guesthouse where family and friends could stay over for a short vacation and the owners could also use it as a separate room to work or for the children to play. One bedroom with double and single bed and a sleeping couch sufficed, the bathroom needed to be comfortable but not too large. As the guesthouse is close to the residents’ house they wanted a soundproof barrier and enough privacy for both residents and guests. A large stone that was present on site was preferably integrated into the house. The building is made by the cooperants of the social building project of Camburi. The idea of this social building project was to provide training and job-development for a deprived community. After the community center, commissions were sought outside of the village of Camburi in order to have economic return for the cooperants, of which this guesthouse is an example. 


ⓒ Nelson Kon


The location of the guesthouse is ‘litoral norte’ in Southeast Brazil, with climatic conditions being tropical warm and humid. The guesthouse is less protected by surrounding structures; wind loads are hence higher, enlarging the need for extra roof weight. This is achieved by a green roof. As the project location was remote from the town center and everything had to be carried to the site by carriers, the principal idea was to use as little construction material as needed by re-using materials and applying natural materials extracted from the site. The 6.3m long rammed earth wall serves as noise barrier and is made with locally excavated red earth. As the terrain lies on a slope, leveling of the terrain was required thereby delivering base material without extra energy needed. The form-work used for the rammed earth was later on applied in the roof structure. The beams holding the framework together became the ring beam. The green roof was finished with locally found black earth and plants. 


ⓒ Nelson Kon


The large granite rock that was present on the left-side of the terrain was integrated into the bedroom forming half of the wall. Beyond an existing palm tree was cut out of the roof to maintain it. Bamboo columns were used to form the roof structure. To ensure privacy large windows were positioned opening to the back and right side of the building, the front was maintained relatively closed. Also, the large rammed earth wall extending for another 1.70m outside the guesthouse offers a small private and covered patio. Because of its thermic inertia, the green roof marks a difference in low and high-pressure areas in and around the construction encouraging ventilation. The small windows in the front provide cross-ventilation. In every room windows can be opened up to ensure ventilation but can also be closed whenever it is colder outside. Screens are foreseen so mosquitos cannot enter when sleeping with the windows open. The roof has a 1.10m eave to the front and a 2m ‘free-hanging’ eave to the right side to protect the walls and bamboo structure. As stated, the terrain being situated on a slope needed to be excavated in order to obtain an equal ground level. Running rainwater from the mountain needed to be deviated through a 50cm broad canal behind the house, which later was finished off with a wooden ‘walkway/deck`. This was absolutely necessary to avoid water from entering during heavy rainfall


ⓒ Nelson Kon


게스트하우스

건축주는 가족들과 친구들이 짧은 휴가를 즐길 수 있으면서 일할 수 있는 독립된 공간으로 사용하기도 하고 아이들과 놀 수도 있는 다목적의 게스트하우스를 요구하였다. 침실에 더블침대 하나 싱글 침대 하나 그리고 편안한 침상 하나면 충분하며, 화장실은 편안하면서 너무 크지 않아야 한다. 게스트하우스는 일반 거주 주택들과 인접하기에 방음이 되며 거주자들과 손님 모두에게 충분한 사생활을 존중해주기를 원했다. 기존 택지에 있었던 거대한 돌은 가급적 집과 함께 어우러졌다. 이 집은 캠버 사회건축 프로젝트 단원들에 의해 만들어지게 되었다. 이 사회건축 프로젝트의 목적은 어려운 사회를 위한 훈련과 직업 개발이다. 커뮤니티 센터 이후에 위원들은 밤부리 마을 외 다른 곳을 찾고 단원들을 위해 경제적 이익을 환원하기 위해 이 게스트하우스가 계획했다. 



이 게스트하우스의 위치는 북동 브라질의 ‘북해안(포르투갈어)’이며, 기후적 환경은 열대성의 따뜻하고 습한 곳이다. 게스트하우스는 주위 구조들에 의해 비교적 영향을 적게 받는다. 따라서 풍하중은 높아지고 지붕의 중량을 늘려야 한다. 이는 옥상 녹화로 해결할 수 있다. 마을의 중심부와 프로젝트의 위치가 거리상 떨어져 있어 운반시설을 통해서 모든 것이 운반되어야 하며, 기본적인 목표는 자재들을 재활용하고 부지에 있는 자연재료를 추출하여 사용하여 최소한의 건설자재를 사용하는 것이다. 


ⓒ Nelson Kon


6.3m 길이의 다져진 흙벽은 소음을 막아주는 역할을 할 것이고 이는 지역에서 추출된 적토를 사용하여 만들어진 것이다. 지형이 비탈길에 놓여있어, 지형을 평평하게 하여 불필요한 에너지를 사용하지 않고 기초 자재를 운반할 수 있었다. 다진 흙을 위한 거푸집은 이후에 지붕 구조에 덧붙여졌다. 거푸집을 지탱하는 기둥은 함께 링 기둥이 되었다. 옥상 녹화는 주변에서 찾을 수 있는 흑토와 식물들을 사용하여 마무리되었다. 대지 왼쪽에 위치해 있던 거대한 화강암 바위는 침실의 반쪽 벽을 형성하며 흡수되었다. 기존의 야자수 나무는 지붕을 뜯어내고 이를 유지하였다. 대나무줄기를 사용하여 지붕구조를 형성하였다. 사생활을 존중해주는 큰 창문은 건물 뒷면과 우측면을 향하며 열리게 배치하고, 정면은 비교적 폐쇄적으로 유지하였다. 


ⓒ Nelson Kon


또한, 거대한 다진 흙벽은 1.7m 정도 게스트하우스 외부로 연장되어 작고 사적인 지붕이 있는 파티오를 제공한다. 열에 의한 관성으로 옥상 녹화는 내부와 주변의 환기를 유도하는 구조의 저기압과 고기압의 차이를 보여준다. 정면의 작은 창은 교차 환풍의 역할을 한다. 각 실마다 창문은 열어서 환기를 해줄 뿐만 아니라 날씨가 추워지면 닫을 수 있다. 스크린이 준비되어 모기들이 창문이 열려 있을 때 잠든 시간에 들어올 수 없도록 한다. 지붕은 정면에 1.1m의 차양과 우측의 2m의 ‘자유롭게 걸려있는’ 차양은 벽과 대나무 구조를 보호한다. 언급하였듯이, 경사면에 위치한 대지는 평평한 대지를 만들기 위해서 굴착이 필요하다. 산에서 흐르던 빗물을 빼내기 위해서 50cm 넓이의 운하를 집 뒤에 설치하였고, 이후에는 목조의 ‘통로/데크’로 마무리하였다. 이는 심한 장마철에 유입되는 물을 막기 위해서 반드시 필요하다.


ISOMETRIC A


ISOMETRIC B


SECTION


GROUND FLOOR PLAN




Architect CRU! Architects

Location Brazil

Building area 59.99㎡

Principal architect Sven Mouton

Completion 2017

Collaborator Community eco-builders cooperative Cambur(bamburi)

Photographer Nelson Kon




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Petaluma House  (0) 2019.02.28
Stouffville Residence  (0) 2019.02.27
GUESTHOUSE  (0) 2019.02.26
House BL  (0) 2019.02.25
Red House  (0) 2019.02.22
Maison A  (0) 2019.02.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기