ⓒ Boris Shiu


Superimpose converted an 85 square meter, dark, confined and deteriorated loft apartment in Beijing into a bright, green and spacious environment for a young Beijing couple. The transformation was designed and built within a time span of 2 months. Beijing Television (BTV) invited Superimpose to participate in a TV show, which focuses on renovating existing apartments or small houses, showing the transformation results and design process. 


ⓒ Boris Shiu


Superimpose utilized this opportunity to create public awareness towards the poor living and interior standards of Beijing apartments. This project showcases the design philosophy on residential projects based on the principles of natural (day) light, spatiality, neatness/ simplicity, sustainability and its close relation to green. 


ⓒ Boris Shiu


In the existing plan configuration, the living room was situated on the east side of the house and had an obstructive stairs limiting good use of the space. The small pocket spaces at the east side of the house reduced penetration of natural daylight. The lower level suffered from an excessive amount of walls, blocking sunlight and ventilation, which resulted a humid and unhealthy living environment. 


ⓒ Boris Shiu


Superimpose’s first tool to brighten the apartment was to re-arrange the function layout according to the orientation of the sun. By switching the living room and bedroom, the living room now orientates to the west and the bedroom to the east. With this rearrangement the Sun-Loft’s bedroom receives the morning sun, and the living room receives the afternoon sun, corresponding to the routine of the young couple. A new staircase is introduced in the centre part of the apartment, which makes the brighter spaces available for the living room and dining area. A void is created to place the staircase as the centrepiece and to channel daylight from the second floor to the darkest part of the lower floor, simultaneously showcasing the double height and spaciousness of the loft. A black balustrade adds contrast to the apartment and accentuates the architectural importance of the staircase. 


ⓒ Boris Shiu


One hundred plants are growing inside tiled alcoves placed through the apartment. With the flexible planter wall system, this can fulfill the couple’s wish to add green to the apartment. The central staircase features a collection of these planters, highlighting the green character of the space upon entering the apartment. A similar strategy is applied to the formerly dead-end and un-usable pocket spaces as they are transformed into a study room and a winter garden.


ⓒ Boris Shiu


The landlord insisted on having an enclosed kitchen to prevent cooking fumes entering into the living room. Superimpose organized the plan in such a way that the cooking area could be fully separated with a sliding door, whilst no concessions were made to the spaciousness of the living and dining area. The kitchen countertop extends through the space forming the dining table, making it both suitable for dining and for cooking preparation. 


ⓒ Boris Shiu


In order to make the small apartment feel spacious, smart solutions were applied to integrate storage space such as utilizing the space underneath and surrounding the staircase and under lower beam locations. Boiler, gas meter, electricity inlet, air-conditioning units, fridge and oven are integrated around the staircase. The first floor bathroom is hidden behind the cabinet wall whilst the second floor hosts a larger bathroom where washing and drying machines are located. Superimpose believes that the living environment shapes the well-being and lifestyle of its inhabitants. The Sun-loft is a comfort and functionality driven design that aligns daily rituals with the sun orientation. Superimpose holistically integrates daylight, green and spatial quality and achieves a liveable Beijing household. 


ⓒ Boris Shiu


더 선-로프트

Superimpose는 베이징의 85㎡에 달하는 어둡고, 폐쇄적이며 황폐화된 로프트 아파트를 베이징의 젊은 커플을 위한 밝고, 녹색의 넓은 공간으로 바꾸어 놓았다. 이 프로젝트는 2개월 내에 설계 및 시공되었다. 베이징티비(BTV)는 기존 아파트나 소규모 주택을 개조하는데 초점을 맞춘 TV쇼에 Superimpose을 초청해 설계 결과와 과정을 보여줬다. Superimpose는 이 기회를 활용하여 베이징 아파트의 열악한 생활 및 내부 기준에 대한 대중의 인식을 제고했다. 이 프로젝트는 자연광, 공간, 깔끔함/단순함, 지속 가능성 및 녹색 공간과의 밀접한 관계에 기초한 주거 프로젝트에 대한 설계 철학을 보여준다.


ⓒ Boris Shiu


기존의 평면에서 거실은 집의 동쪽에 위치했고, 공간의 활용을 제한하는 난해한 계단이 있었다. 집의 동쪽에 있는 작은 공간은 자연광의 침투를 감소시켰다. 또한 낮은 층은 과도한 양의 벽으로 인해 햇빛과 환기가 차단되어 습하고 건강에 좋지 않은 생활 환경을 초래했다. Superimpose가 아파트를 밝게 만든 첫 번째 방법은 태양의 방향에 따라 실의 기능을 재배치하는 것이었다. 거실과 침실을 바꾸면서 거실은 이제 서쪽으로, 침실은 동쪽으로 향한다. 이렇게 재배치를 통해, 선-로프트 침실은 아침 햇살을 받고, 거실은 젊은 커플의 일상을 위한 오후 햇빛을 받는다.


ⓒ Boris Shiu


새로운 계단이 아파트의 중앙에 놓여 거실과 주방에 밝은 공간을 제공한다. 계단을 중앙으로 배치함으로써 2층에서 가장 낮은 층의 제일 어두운 부분까지 일광을 주어 다락의 이중 높이와 넓이를 동시에 보여준다. 검은 난간은 아파트에 대비를 더하고 계단의 건축적 중요성을 강조한다. 100개의 식물들이 아파트를 가로질러 놓인 타일 사이에서 자라고 있다. 유연한 화분 벽 시스템으로 아파트에 녹색을 추가하려는 커플의 바램을 충족시킬 수 있었다. 중앙 계단에 이러한 화분 시스템을 적용하여 아파트에 들어서자마자 녹색 공간을 강조한다. 


BEFORE


비슷한 전략이 예전의 막다른 복도와 포켓 공간에도 적용되어 연구실과 겨울 정원으로 탈바꿈한다. 건축주는 요리할 때 발생하는 연기가 거실로 들어오는 것을 막기 위해 닫힌 부엌 고집했다. 그리하여 건축가는 부엌이 미닫이 문으로 완전히 분리될 수 있도록 계획했고, 거실과 식사 공간은 넓게 지켜지도록 하였다. 주방 조리대는 식탁을 형성하는 공간을 통해 확장되며, 식사 및 요리 준비에 적합하다. 작은 아파트가 넓게 느껴지도록 하기 위해 계단 밑, 주변, 하부 빔 위치 등 저장공간을 통합하는 스마트 솔루션을 적용했다. 계단 주변에는 보일러, 가스계량기, 전기 인렛, 에어컨, 냉장고 및 오븐이 통합 설계되어 있다. 1층 욕실은 캐비닛 벽 뒤에 숨겨져 있고 2층에는 세탁기와 건조기가 있는 더 큰 욕실이 있다.


STAIR DIAGRAM


SECTION A


SECTION B


EXISTING FLOOR PLAN


1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN



Architect Superimpose Architecture

Location Beijing, China

Gross floor area 85㎡

Project architect Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt.

Design team Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Xiaoyu Xu, Ana Raluca Timisescu, Arianna Bavuso, Guillermo Ayala Samaniego

Photographer Boris Shiu




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

The Dog House  (0) 2019.02.20
Black Rock  (0) 2019.02.19
The Sun-Loft  (0) 2019.02.18
BEETLE  (0) 2019.01.30
Signature House  (0) 2019.01.18
Wirye I House  (0) 2019.01.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기