ⓒ Sam Siew Shien


This 50-year-old house is located in a high density residence area, with the typical design of three-story townhouse that you see often in Taiwan. Main problems for this rectangular shaped house include poor daylighting, which is common for houses of this specific shape, and the close proximity to neighboring houses,which poses a privacy and security threat. Also, noises from nearby tourism attractions and night markets are a nuisance. 


ⓒ Sam Siew Shien


Considering the lack of privacy and good view, we decided to design the house inward and upward. The front of each floor is set back to form a buffering semi-outdoor space between streets and residence areas, and with uses of semitransparent expanded meshand openings on the façade, we are able to set up boundaries but still introducing natural lighting, ventilation and rain to the inside. By removing partial ceilings and the use of atrium, these semi-outdoor spaces on three floors are linked, so the first-floor balcony will be used as doorstep with improved daylighting, while second-floor balcony plays as an extension to kids’ corner with trees and plants and the main suite on third floor can enjoy green garden view.


ⓒ Sam Siew Shien


Lighting and ventilation are big factors in regard to the wellness of occupants. By large windows located both at the front and the back, and use of atrium in the middle, sunlight can naturally flow into every corner of the house. The middle atrium uses glass to keep floor area, and the surrounding stairs use perforated steel plate, llowing sunlight from above going through. Also, the balcony at the back of the house is forfeited and set back so the distance to neighboring houses is expanded from 40 centimeters to 90 centimeters. The toilet located at the back uses glass for partitioning to allow as much ambient lighting as possible. 


ⓒ Sam Siew Shien


Each floor is handled as an open plane. All cabinets are located against walls to maximize indoor floor area as the width of the house is only 370 centimeters. White wood floors are used and walls are with cement finish. Other materials used include stainless steel, wood and glass. The white/gray tone have created an original feeling, while this also helps the reflection of sunlight in the house, as well as refraction of lights created by the use of glass. The reinforcement of beams and columns is kept without intentional concealing, allowing existence of both the old structure and new elements, to exhibit the unique quality and atmosphere of this renovated old building.


ⓒ Sam Siew Shien


하우스 W

이 50년된 집은 고밀도의 주거 지역에 위치해 있으며 대만에서 흔히 볼 수 있는 3층짜리 타운하우스의 전형적인 디자인을 갖추고 있다. 이 직사각형 모양 집의 주요 문제점은 이런 특정한 형태의 주택에 흔히 발생하는 부족한 채광과 주변 주택과의 근접성으로 인한 프라이버시의 위협이다. 또한 인근의 관광지와 야간 시장에서의 소음은 불쾌한 일이다. 프라이버시와 전망이 부족하다는 점을 감안하여 우리는 집의 안쪽과 위쪽을 설계하기로 결정했다. 각 층의 전면은 거리와 거주 지역 사이에 완충용 반 외부 공간을 형성하도록 설정되었으며 외관에 반투명의 확대된 메쉬 개구부를 두어 자연 채광 및 환기가 될 수 있게 하면서 경계를 설정했다. 일부 천장과 아트리움을 제거하여 3층에 있는 이 반외 공간을 연결함으로써 1층 발코니는 채광이 개선되었고, 2층 발코니는 어린이를 위한 공간으로 펼쳐진다. 2층의 발코니는 나무와 식물들이 있는 어린이 공간의 연장선 역할을 하며 3층의 메인 스위트룸은 녹색 정원의 풍경을 즐길 수 있다.


ⓒ Sam Siew Shien


조명과 환기는 거주자의 건강과 관련하여 중요한 요소이다. 전면과 후면에 있는 큰 창문과 가운데 있는 아트리움으로, 햇빛은 자연스럽게 집의 모든 구석으로 흐를 수 있다. 중앙 아트리움은 유리를 사용하여 바닥 면적을 유지하고, 주변 계단은 다공성 강철판을 사용하여 위에서부터 내리쬐는 햇빛을 받는다. 또한, 집 뒤쪽에 있는 발코니는 다시 세워져서 이웃집까지의 거리를 40cm에서 90cm로 넓힌다. 뒤쪽에 위치한 화장실은 가능한 많은 환경광을 받기 위해 파티션으로 유리를 적극 사용했다. 각 층은 열린 평면으로 처리된다. 집의 너비가 370cm 밖에 되지 않기 때문에 모든 서랍은 실내 바닥 면적을 최대화하기 위해 집의 벽쪽에 배치된다. 흰색의 목재 바닥이 사용되고 벽은 시멘트 마감 처리를 했다. 사용 된 다른 재료로는 스테인리스 스틸, 목재 및 유리가 있다. 흰색/회색 톤은 독창적인 느낌을 주었고, 이는 또한 유리 사용으로 인한 빛의 굴절뿐만 아니라 집 안의 햇빛의 반사에 도움을 준다. 보와 기둥의 보강은 의도적인 숨김 없이 유지되어, 기존 구조와 새로운 요소가 모두 존재한다. 이를 통해 개조된 오래된 건물의 독특한 분위기를 표현할 수 있다.


MASS DIAGRAM


SECTION


FLOOR PLAN





Location Taipei, Taiwan
Area 138.84㎡
Project architect Kuan-huan, Liu, Chun-ta, Tsao
Project year 2016
Photographer Sam Siew Shien




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Wirye I House  (0) 2019.01.17
Issa Megaron  (0) 2019.01.16
House W  (0) 2018.11.06
Wol Gye Jae  (0) 2018.11.02
BOUGAINVILLEA HOUSE  (0) 2018.10.31
Ha-DAM House  (0) 2018.09.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기