ⓒ Sikwon Lee


The area where the site is located is one of the new town residential development areas in Yangsan, South Gyeongsang Province, which used to be a remote rural village before the development. Currently, new houses are being built one after another in large-scale housing sites like any other new town. The site on the North end of the residential development area seems to be blocked by neighboring houses which had been built first, whose two sides are located in an informal shape of land facing the road, and “Mt.Jeung” which borders residential areas beyond the western road, at least, opens the land to life. Most of the houses that were built before in this residential area are divided into the garden area and the building area and open facing east or south. 


ⓒ Sikwon Lee


The owner didn’t agree with the idea of such houses which easily expose their life to neighbors and roadways alike. They wanted a house which is not easily exposed to the eyes of neighbors. We had to come up with a house which could provide livability of the owner’s family since the first two adjacent houses had the back of the houses closely attached to the site and, at the same time, which does not become estranged from the neighborhood. First of all, a volume was created to fill the indeterminate type of lot and the center was emptied to distinguish the area of the yard from the area where the program was to be located. And the volume of the south was adjusted in consideration of the lighting on the first floor where the central yard and family space will be located. 


ⓒ Sikwon Lee


The formation of surrounding the yard opens inside the house to ensure the livability desired by the house owner, and at the same time, allows each part of the house to be connected through the yard. As a next step, the design was carried out by leaving a portion of the volume surrounding the yard necessary for housing and keeping the surplus empty. These emptying parts are located between the individual rooms of the house and make cracks in the externally closed configuration. Through these cracks, the eyes of the residents lead to the outside and the eyes of their neighbors pass through the inside of the house. They serve as an internal link between the individual family members and an external link between the house, the neighborhood and nature. Every weekend morning, the wife of the owner gives water to the flowers. 


ⓒ Sikwon Lee


The children talk on the terrace between their rooms and watch the green forest of Mt. Jeung and the sunset through it. The house owner will be able to read or work in the guest room and watch the small yard change from season to season. Family members move around here and there in the house, looking at each other through the courtyard and experiencing another space beyond. The line of sight sometimes stays in other parts of the house and sometimes continues to extend outward.At the same time, the way of their lives will be shown in part to their neighbors. Around the time of the completion of the construction, the house owner couple visited the site and suggested the name of “Ha-Dam House,” which reduced the name of a house where the heavens were coming, after they had this feeling of each sky coming down from each yard. We hope the family who live in the “Ha-Dam House” will have more affluent life which is respected and not neglect other valuable things around it, such as neighbors, nature, and heaven.


ⓒ Sikwon Lee


하담집

대지가 위치한 지역은 경남 양산시의 신도시 택지개발지역 중 한 곳으로 개발 이전에는 한적한 시골 마을이었던 곳이다. 하지만 현재는 대규모로 조성된 택지들이 저마다의 주인을 만나 우후죽순 새로운 집들이 들어서고 있다. 주택단지의 북측 끝자락에 위치한 대지는 두 면이 도로에 접한 부정형의 필지로 먼저 자리 잡은 이웃집들에 의해 사방이 막혀 있는 형국이다. 하지만 서측의 도로 너머로 주거지역을 경계 지어주는 “증산”이 그나마 이 대지의 숨통을 틔어주고 있다. 기존에 지어진 대다수의 집들이 마당과 건물을 양분하고 향이 좋은 쪽으로 집을 열어준다는 이유로 이웃과 도로변에 가감 없이 노출되어지는 것을 탐탁지 않게 생각하던 건축주는 주변에서 본인들의 생활을 들여다볼 수 없는 집을 원했다. 


ⓒ Sikwon Lee


인접한 두 대지에 먼저 자리를 잡은 집들은 제각각 동쪽과 남쪽으로 집을 열어준다는 이유로 집의 뒷면을 계획대지에 바싹 붙여 놓고 있었기에 건축주 가족의 프라이버시를 지켜줄 수 있으면서도 주변과의 관계도 소원해지지 않을 수 있는 집을 구상해야 했다. 우선 부정형의 필지를 가득 채우는 볼륨을 만들고그 중앙을 비워 프로그램을 담을 영역과 마당의 영역을 구분하였다. 그리고 중앙의 마당과 가족들의 공간이 놓이게 될 1층의 채광을 고려하여 남측의 볼륨을 조정하였다. 마당을 중심으로 주변을 둘러싸는 구성은 집을 내부로 열리게 하여 건축주가 원하는 거주성을 확보함과 동시에 구심점이 되는 마당을 통해 집의 각 부분이 연계될 수 있는 가능성을 가진다. 다음 단계로 마당을 둘러싸고 있는 볼륨에서 거주에 필요한 부분을 남기고 잉여의 부분을 계속 비워내는 방식으로 설계를 진행하였다. 이렇게 비워지는 부분들은 집을 구성하는 개개의 실 사이에 위치하여 외부로 닫혀 있는 구성에 작은 균열들을 만들어 낸다. 가족구성원들의 시선이 이 균열들을 통해 외부로 이어지게 될 것이다. 


ⓒ Sikwon Lee


이는 내적으로는 개개인의 가족구성원을, 외적으로는 집과 이웃을 그리고 자연을 연결하는 역할을 하도록 의도하였다. 매주 휴일 아침 건축주 부부는 마당에 있는 꽃나무에 물을 준다. 아이들은 각자의 방 사이에 있는 테라스에서 이야기를 나누고 증산의 푸른 숲을, 해지는 노을을 본다. 건축주는 게스트 룸에서 책을 보거나 일을 하며 계절마다 변하는 작은 마당이 모습을 감상할 수 있을 것이다. 가족들은 집의 이곳저곳을 오가며 중앙 마당을 통해 서로를 확인하고 그 너머에 있는 또 다른 공간들을 경험한다. 그 시선은 때로는 집의 다른 곳에 머물기도 하고 때로는 계속해서 외부로 뻗어 나가기도 한다. 그와 동시에 그들이 살아가는 모습들이 이웃들에게 부분적으로 보이게 될 것이다. 공사가 마무리되어갈 즈음 현장을 방문한 건축주 부부는 각각의 마당에 저마다의 하늘이 담겨 내려오는 듯하다 하여 “하늘이 담겨져 내려오는 집”을 줄인 “하담집”을 이 집의 이름으로 하면 어떻겠냐는 의견을 보내왔다. “하담집”에서 살게 될 가족은 개인의 사생활을 존중받으면서 동시에 이웃, 자연, 하늘과 같이 주변의 가치 있는 것들과 관계가 소홀해지지 않는 풍요로운 삶을  살아가길 바라본다.


SKETCH


DIAGRAM


SECTION


DETAIL


FLOOR PLAN




Architect SoEWON Architects Group

Location Yangsan-si, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea 

Program Single family house 

Site area 301.40㎡

Building area 140.48㎡

Gross floor area 197.30㎡

Building scope 2F 

Building to land ratio 46.61% 

Floor area ratio 65.46% 

Design period 2016. 12 - 2017. 4 

Construction period 2017. 5 - 2018. 1 

Project architect Sunghyo Choi 

Design team Sunghyo Choi, Heungjae Won 

Structural engineer Seoulstructure ENG. 

Mechanical engineer Taein MEC 

Electrical engineer Taein MEC 

Construction Infactory 

Photographer Sikwon Lee



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 8월호(Vol. 447)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Aug, 2018 issue of the magazine(Vol. 447).




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Ha-DAM House  (0) 2018.09.17
Bukhansan(Mt.) Courtyard House  (0) 2018.09.14
Jung Joong Hun  (0) 2018.08.24
DODAMDONG HOUSE  (0) 2018.08.23
Mews House  (0) 2018.08.20
Yamashina House  (0) 2018.08.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기