ⓒTomoyuki Kusunose

 

This store for the major eyewear brand JINS is located on a busy suburban thoroughfare. As online shopping becomes more common, physical stores must go beyond serving as places to handle or try on goods; they must also offer in-person experiences. Because this store is located close to a residential neighborhood with many young families, our concept was to create a park-like space where children and parents as well as others in the community can stop by to spend time even if they’re not buying glasses.

 

We began by reversing the typical layout of roadside stores, with a parking lot located in front, and instead located the parking lot behind the building. The landscaped approach and front garden lead through the building to a second-floor terrace, creating an interlinked, three-dimensional spatial experience. In stores of this type, the second floor is typically not open to customers. By utilizing it as a terrace and also including a bakery-cafe in the store, we proactively created public spaces that are not part of the sales floor, which encourages community members to come for reasons other than shopping.

 

Located about fifteen minutes by car outside central Maebashi, a city in Gunma Prefecture about 100km from Tokyo, the shop sits in a leafy residential neighborhood with a view of iconic Mt. Akagi. The building floats like a trapezoidal box against this backdrop, its sulfurized copper facade echoing the reddish-brown color of the mountain. The exterior walls slope down toward the residential district to maintain privacy for neighbors, while the side facing the tree-lined main street showcases activity inside the store with large plate-glass windows. The facade’s appearance changes as the sun moves across the sky, and at night the edges of its slanted copper strips glitter with reflected light like shooting stars.

 

Visitors approach the building via a richly landscaped garden. Inside, a fan-shaped staircase and smooth white ceiling lead the eye up toward blue sky. From seats built into the staircase, visitors can look over the store, garden, and street. At the top of the stairs is a terrace with plenty of room for children to run around as well as benches to sit or lay on. When the weather is good, the sliding glass doors facing the garden can be opened, unifying the interior and exterior and drawing breezes up the staircase atrium to the terrace.

 

JINS PARK is designed to serve as a community plaza where bread and coffee as well as glasses are sold and neighbors can hold markets and lectures. Both inside and outside, there are relaxed spaces with no set function where a wide range of experiences and events take place, attracting a lively stream of community members. As the landscaping matures and the copper facade blends more fully into its surroundings, we hope the store will become part of everyday life in the neighborhood.

 

 

 

ⓒTomoyuki Kusunose

 

유명 안경 브랜드의 매장인 ‘진스 파크 마에바시’는 번잡한 도로 한편에 있다. 온라인 쇼핑이 늘어나면서 이제 매장은 단순히 상품을 취급하거나 착용해보는 장소를 넘어, 경험을 줄 수 있는 공간이 되어야 한다. 젊은 가족들이 많은 주택가 근처에 있는 이곳은 어린이와 부모를 비롯한 동네 사람들이 시간을 보낼 수 있는 공원 같은 공간을 콘셉트로 했다.

 

설계의 시작은 기존 상점의 배치를 뒤집어 건물의 뒤편에 주차장을 두는 것으로 시작했다. 조경과 앞에 있는 정원은 건물의 2층 테라스와 연결되며 입체적인 공간을 경험하게 한다. 기존 상점은 일반적으로 2층을 개방하지 않는다. 하지만 가게 2층 테라스와 베이커리 카페를 두어, 판매를 위한 공간 외의 공공공간을 만들었고, 물건을 사지 않는 동네 사람들도 방문할 수 있는 공간이 되도록 했다.

 

진스 파크는 도쿄에서 약 100km 떨어진 군마현 마에바시 중심가에서도 차로 약 15분 거리에 있다. 가카기 산이 보이고 수풀이 우거진 주택가에 자리해 있는 이 건물은 주변 환경과 대비되는 사다리꼴 모양의 상자가 떠있는 듯한 모습을 하고 있다. 입면은 적갈색 산을 반영해 황동으로 마감했다. 주택가로 기울어진 외벽은 이웃의 사생활을 보호하고, 나무가 늘어서 있는 중심가와 마주한 커다란 통유리 창은 상점 내부의 활동을 보여준다. 하늘을 가로질러 움직이는 햇빛을 따라 건물의 모습은 조금씩 변화하고, 밤에는 비스듬한 구리 조각의 가장자리가 별똥별처럼 반짝인다.

 

방문객들은 아름다운 정원 통해 건물의 안으로 들어선다. 내부의 부채꼴 형태를 한 계단과 매끄러운 하얀 천장은 푸른 하늘로 시선을 이끈다. 계단에 놓여있는 좌석에서는 가게와 정원, 거리를 내려다볼 수 있다. 계단 꼭대기에는 아이들이 뛰어놀기 충분한 테라스와 앉거나 누울 수 있는 벤치가 있다. 맑은 날에는 1층 정원을 향한 유리문을 열어 내부와 외부를 연결하고, 테라스에서 계단의 아트리움까지 산들바람을 느낄 수 있다.

 

진스 파크는 빵, 커피 그리고 안경을 판매하면서 이웃들에게 마켓과 강연을 제공하는 커뮤니티 광장으로 설계되었다. 다양한 체험과 행사가 열릴 수 있도록 기능을 정해두지 않은 안팎의 공간은 활기찬 커뮤니티로 이웃들을 끌어들인다. 조경이 자라고, 구리 파사드가 주변과 조화를 이루는 시기가 되면 가게가 동네 일상의 일부가 되어있길 바란다.

 

 

 

ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒDaici Ano
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒDaici Ano
ⓒDaici Ano
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒDaici Ano
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒTomoyuki Kusunose
ⓒDaici Ano
ⓒDaici Ano
ⓒDaici Ano
SECTION
DETAIL
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

 

Architect Yuko Nagayama and Associate │ 유코 나가야마 앤드 어소시에이츠
Location Maebashi, Japan
Program Retail
Site area 1,720.64㎡
Building area 442.45㎡
Gross floor area 499.33㎡
Building scope 2F
Design period 2018. 10 - 2019. 12
Completion 2021. 4
Project architect Yuko Nagayama, Yoko Komori
Structural engineer Kanebako Structural Engineers
Mechanical engineer / Electrical engineer Pilotis
Landscape designer Solso
Photographer Daici Ano, Tomoyuki Kusunose

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 9월호(Vol. 496)에 게재되었습니다.
The project was published in the September, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 496).

 

September 2022 : vol. 496

Contents : RECORDS "SHINGIL MIDDLE SCHOOL" TO PROPOSE A NEW SCHOOL SPACE STRUCTURE THAT WON THE 40TH SEOUL ARCHITECTURE AWARDS 새로운 학교 공간 구조를 제안한 ‘신길중학교’ 제40회 서울시 건축상 대상 수상 : NEWS / COMPETITION

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

LIME-RHYME  (0) 2022.12.26
PROFUNDITY CROW  (0) 2022.12.23
EAVES OF J  (0) 2022.12.02
MSTATE1292  (0) 2022.11.30
THE GREEN SILHOUETTE  (0) 2022.11.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기