ⓒHanwool Lee

 

EAVES of J is located at a three-way intersection facing Hwagok Elementary School. It is a place with a fairly large floating population, and shops are very developed. The builder decided to build new building by improving the inconveniences he had been experiencing in preparation for his old ages. Since the existing building occupied almost the entire land, the floor area of one floor becomes smaller than that of the present when current building-to-land ratio is applied. The total size will increase, but the floor area of existing building will be smaller than current one. Parking lots were placed on the safe side with less interference, and elevator and entrance locations were selected in consideration of spatial composition of shopping malls and house. In order to secure the legal ceiling of shopping mall district edge and protect solar radiation line on the back side, the second and third floors were divided into half and solved by a difference in height of about one tier.

 

During design, what was special was that the structural type and exterior materials were determined. These two factors have become very important factors that create project features. Steel structures were manufactured in advance from the factory and brought in to the site, so the construction of the building was quickly completed, and the exterior was composed of single panel with entire three floors installed by a crane, so scaffolding wasn’t necessary. It is very rare to apply steel structures and metal panels to houses. Most of all, the customer was concerned about whether it would look like a warehouse or factory, and we decided to maximize the advantages of sandwich-type panels. We noted that panels length is long so we can take advantage of it. To form a whole many bricks are used or stone joints do not form like building stone, the entire façade counld be built with a single panel. It represents the whole thing as a lump. White was applied to replace it with a cold image, and the diagonal lines on the facade were designed to look like a single iceberg by forming a formatively complete shape.

 

The stairs had to be exposed in order to use the plane as reasonably as possible. As the stairs were formed, the current triangular shape was created through several tests. It symbolizes the entrance of a soaring house, which symbolizes the gate of a four-story house. The three sides of the triangle were repeatedly used, and the diagonal of the triangle became a tool to deal with the entire shape. Three vertical windows, three horizontal windows, were arranged in a diagonal line, forming a collective relationship in which the small elements were not independent and made up the whole. As a result, I think the internal function is very faithful and a place to be remembered in the neighborhood has been built.

 

The first-floor shopping district played an important role in determining the position of the core to take advantage of the corner. The parking lot was placed on the side with less traffic interference. The four-story house has a living room with a terrace on the side with a wide view. The reason why setting the living room to the west is because building adjacent to the south was high and close so giving a view toward the west playground was more appropriate. The atmosphere of the attic is unique because it is divided into two spaces and has a different height. The handrail viewed from raised attic spot and views from windows are poetic. As it is a newly built house, I hope its emotionally rich space would be a gift.

 

 

 

ⓒHanwool Lee

 

지인처마는 화곡초등학교를 마주하고 있는 삼거리에 있다. 유동 인구가 제법 많은 곳으로, 상가들이 매우 발달되어 있다. 건축주는 노년을 대비해서 그동안 불편했던 것들을 개선하며 신축을 결심하였다. 기존의 건물은 대지 전체를 거의 차지했었기 때문에 현재의 건폐율을 적용하면 한 층의 바닥면적은 현재보다 작아진다. 전체규모는 늘어나지만 기존 주택의 바닥면적은 현재 보다 작아지게 된다. 방해가 적고 안전한 쪽에 주차장을 배치하고 상가와 주택의 공간구성을 고려한 엘리베이터와 출입구 위치를 선택하였다. 가장자리 상가의 법정 천정고를 확보하고 후면의 일조사선을 지키기 위해서 2층과 3층은 반으로 나누어 한단 정도의 높이에 차이를 두어 해결했다. 설계 당시, 특별했던 점은 구조형식과 외장재료를 결정되어 있었다는 점이다. 이 두 가지 요소는 프로젝트의 특징을 만들어내는 매우 중요한 요소가 되었다. 철골 구조물은 공장에서 미리 제작하여 현장에서는 반입하여 세우는 방식이라서, 건물구조의 완성이 신속했다는 점과 외장면은 패널 한 장으로 3개 층 전체를 크레인으로 설치하니 비계를 사용하지 않을 수 있었다. 철골구조와 금속패널을 주택에 적용하는 것은 매우 드물다.

 

고객은 무엇보다 창고나 공장처럼 보이게 되는 것은 아닌지에 대한 염려가 컸고, 우리는 샌드위치형 패널의 장점을 극대화해보기로 하였다. 주목한 것은 패널은 판을 매우 길게 사용할 수 있다는 점이다. 벽돌처럼 알갱이가 모여서 전체를 이루거나 석재처럼 줄눈이 만들어지지 않기 때문에 전체 입면을 한 장의 패널로 구성할 수 있다. 이것은 전체를 하나의 덩어리로 표현했다. 백색을 적용하여 차가운 이미지로 치환했으며, 입면의 사선들은 조형적으로 완결된 형태를 만들어서 하나의 빙산 덩어리처럼 보이게 디자인했다.

 

기능상 평면을 최대한 합리적으로 사용하기 위해서 계단은 노출되어야만 했다. 계단을 형성하면서 여러 테스트를 통해서 현재의 삼각형 조형을 만들어냈다. 4층 주택의 대문을 상징하는 일종의 솟은 주택의 입구를 상징한다. 삼각형을 이루는 세 개의 변이 반복적으로 사용되고 삼각형의 사선이 전체 조형을 다루는 도구가 되었다. 세 개의 수직 창, 세 개의 수평 창은 사선으로 정리되면서 작은 요소들은 독립적이지 않고 전체를 구성하는 집합적 관계를 형성했다. 결과적으로 내부의 기능은 매우 충실하고, 동네의 기억될 만한 장소를 구축하였다고 생각한다.

 

1층 상가는 코너의 이점을 살리기 위해서 코어 위치를 결정짓는 중요한 역할을 하였다. 주차장은 교통흐름에 방해가 적은 쪽에 배치했다. 4층 주택은 넓은 시야를 가진 쪽에 테라스와 함께 거실을 배치하였다. 거실을 서쪽으로 둔 것은 남측에 이웃한 건물이 높고 거리가 가까워서, 서측 운동장 쪽으로 시야를 틔워주는 것이 더 적절했다. 다락은 분위기가 독특한데, 두 공간으로 나누어 높이 차이가 있기 때문이다. 다락 턱에 앉아서 바라보는 난간과 창문을 통해 보는 풍경은 시적(poetic)이다. 새로 지은 주택인 만큼 감성이 풍부한 공간이 선물이 되었으면 한다.

 

 

 

ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
ⓒHanwool Lee
SECTION
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN
3rd FLOOR PLAN
4tH FLOOR PLAN
ATTIC FLOOR PLAN

 

 

Architect  디디스튜디오 건축사사무소(주) | DIDI STUDIO
Location Hwagok-dong, Gangseo-gu, Seoul, Republic of Korea
Program Neighbourhood living facility
Site area 268㎡
Building area 156.21㎡
Gross floor area 524.74㎡
Building scope 4F
Building to land ratio 58.29%
Floor area ratio 195.80%
Design period 2020. 11 - 2021. 7
Construction period 2021. 11 - 2022. 5
Completion 2022
Principal architect Hwi Roh
Project architect Hwi Roh
Design team Jubong Kim, Kangkook Lee, Sooyeon Kim
Structural engineer BASE
Construction Chungsol Construction. Co
Photographer Hanwool Lee

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 9월호(Vol. 496)에 게재되었습니다.
The project was published in the September, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 496).

 

September 2022 : vol. 496

Contents : RECORDS "SHINGIL MIDDLE SCHOOL" TO PROPOSE A NEW SCHOOL SPACE STRUCTURE THAT WON THE 40TH SEOUL ARCHITECTURE AWARDS 새로운 학교 공간 구조를 제안한 ‘신길중학교’ 제40회 서울시 건축상 대상 수상 : NEWS / COMPETITION

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

PROFUNDITY CROW  (0) 2022.12.23
JINS PARK MAEBASHI  (0) 2022.12.06
MSTATE1292  (0) 2022.11.30
THE GREEN SILHOUETTE  (0) 2022.11.25
STARSCAPE  (0) 2022.11.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기