ⓒJoonhwan Yoon

 

 

‘Starscape’ is located on the hill next to the coastal road along the deep blue sea. The site on a gentle hill leads to the sea to the northeast and the stretched field and low mountains to the southwest. The ground protruding into the sea is surrounded by the sea on three sides, so you can see the sea from anywhere. Also, the field stretched on the opposite side gives a different experience.

 

The  site is about 5m higher than the road, so we wanted the building to look like it is on top of a hill. When you climb between the buildings that are positioned to be open out into the sea, you will encounter the yard. The yard connects different buildings, as well as bringing the sea, mountains, and the field between them.

 

Retail stores, a parking lot, and large stairs leading up the yard were placed facing the road. Once you walk up the stairs and pass through the empty space underneath the building, you will arrive at the yard. The yard is connected to the sea through the stairs and the empty space underneath the building. The yard has a pool and café for everyone to use, and the stairs, bridges, white masses, and louvers enrich the yard.

 

The building embracing the yard is separated by a terrace and a private swimming pool. Between each unit plan, there is a private swimming pool connected to the terrace. The entrance of each room is connected to the yard, and L-shaped louvers protect the user’s privacy.

 

The empty space and the stairs underneath the first floor of the building, as well as the space between the segmented masses on the second floor, are designed as open spaces to bring nature in. We brought nature into the yard by emptying the space between the building, and intended to make the yard to be properly open through the changes in mass that decrease in size as it gets higher, as well as the stairs and bridges.

 

The shared swimming pool in the yard reflects the building to the water from any angle. This blurs the boundary between the swimming pool and the building, creating the illusion as if the building is floating on water.
We hope that the charm of nature found in ‘Starscape’ will serve as an opportunity to recharge life for those who travel to unfamiliar places.

 

 

 

 

ⓒJoonhwan Yoon

 

 

짙푸른 바다를 따라 난 해안도로 옆 언덕 위에 ‘스타스케이프’가 있다. 완만한 언덕 위 대지의 북동쪽으로는 바다가, 남서쪽으로는 펼쳐진 들판이 낮은 산과 이어진다. 바다로 돌출된 땅은 삼면이 바다로 둘러싸여 있어, 어디서든 바다를 볼 수 있다. 또한, 반대편으로 펼쳐진 들판은 색다른 경험을 준다.

 

대지는 도로보다 5m 정도 높아, 언덕 위에 건물이 올려진 형상이 되었으면 했다. 바다를 향해 열리도록 배치된 건물 사이를 오르면 마당을 만난다. 마당은 여러 건물을 연결하며 그 사이로 바다와 산과 들판을 끌어들인다.

 

도로에 면한 곳에는 소매점과 주차장을 배치했고, 마당을 오르는 큰 계단을 두었다. 계단을 올라 건물 하부 비워진 공간을 통과하면 마당에 이른다. 계단과 건물 하부의 비워진 공간을 통해 마당은 바다와 연결된다. 마당에는 모두를 위한 수영장과 카페가 있고, 계단과 브릿지, 흰색 매스와 루버는 마당을 풍부하게 만든다.

 

마당을 둘러싼 건물은 테라스와 개별 수영장으로 분리되어 있다. 하나의 평면 단위 사이에는 테라스와 연결된 개별 수영장이 있다. 각 호실의 출입구는 마당과 연결되어 있고, ㄱ자형 루버는 이용자의 사생활을 보호한다.

1층 건물 하부의 비워진 공간과 계단, 2층의 분절된 매스 사이 공간은 자연을 들이는 열린 공간으로 계획했다. 건물 사이를 비워 자연을 마당으로 끌어들였고, 층이 높아질수록 줄어드는 매스의 변화와 계단, 브릿지를 통해 마당이 적절히 열리기를 바랐다.

마당의 공용수영장은 어느 각도에서 보아도 건물이 물에 반사되어, 수영장과 건물의 경계를 모호하게 하고 건물이 마치 물에 떠 있는 듯한 착각을 불러일으킨다.
‘스타스케이프’ 속 자연이 주는 매력이 낯선 곳을 여행하는 이들에게 삶을 재충전하는 계기가 되어주길 바란다.

 

 

 

 

ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
ⓒJoonhwan Yoon
SKETCH
AXONOMETRIC
SECTION
SITE PLAN
B1 FLOOR PLAN
1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

 

Architect 짓다 건축사사무소 | ZITTA ARCHITECTURE STUDIO
Location Pohang-si, Gyeongsangbuk-do, Republic of Korea
Program Accommodation
Site area 1,227㎡ / 1,883㎡
Building area 446.68㎡ / 621.24㎡
Gross floor area 845.96㎡ / 1,801.24㎡
Building scope B1, 2F
Building to land ratio 36.57% / 32.99%
Floor area ratio 48.69% / 50.53%
Design period 2019. 2 - 2020. 3
Construction period 2019. 12 - 2021. 7
Completion 2021. 7
Principal architect / Project architect Younkyoung Cho, Donghyun Kim
Design team Hyeran Jeong
Structural engineer TNP Mechanical engineer HLMEC
Electrical engineer Bowon
Construction WINTECH ENC
Client Wonseok Yoo, Seunghyeon Je
Photographer Joonhwan Yoon

 

해당 프로젝트는 건축문화 2022년 8월호(Vol. 495)에 게재되었습니다.
The project was published in the August, 2022 recent projects of the magazine(Vol. 495).

 

August 2022 : vol. 495

Contents : RECORDS FIVE ARCHITECTS FROM THREE TEAMS SELECTED FOR ‘2022 KOREA YOUNG ARCHITECTS AWARD’ 2022 젊은 건축가상에 선정된 3개 팀, 5명의 건축가들 : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE FLASHING ELEMENTS / CRISTINA CORREA FREI

anc.masilwide.com




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

MSTATE1292  (0) 2022.11.30
THE GREEN SILHOUETTE  (0) 2022.11.25
Cantina Podernuovo a Palazzone  (0) 2022.09.01
Villa Magallon  (0) 2022.08.04
TAKE A BREATH CAFE  (0) 2022.07.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기