ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

The key point of the space called "Sensop," which was created by continuous modifications to the details of space design, overall mood, and furniture design, is "direction and balance of flow." Balance may be felt in overall unity, but the intention in the Sensop project is harmony through balance in diversity.

 

Roasting rooms and baking rooms planned with glass for roasting and baking directly at the store were essential elements of the design, and above all, the broiling bar was placed in the center to create a powerful space in the broiling bar and filled the rest of the space.

 

A gentle atmosphere was created with a color paint, a patterned wood finish, and indirect lighting using a wide wall, and a Guro iron plate was used to balance dark colors, finishes, and shapes in bright tones. The patterned wood and Guro iron plate were used in a large area to feel the texture visually and tactilely, considering a curved Guro iron plate partition in the center, a symmetrical brooding bar, an unstructured cashier, and a customer space along a straight line in a large space. The two layered Guro steel plate partitions, the high and low tables, and the chair's different heights and the transparent material in the solid finish show the composure and balance with the margin in space.

 

The curved Guro iron plate partition and ceiling design make it feel like wrapping the center of the brooding bar, and the straight indirect lighting on the ceiling maximizes the direction of the bar, and awakens the customer's sense with the aroma of coffee filling the space with the bar's brooding motion.

 

After planning the intention of the design with the overall mood and mass in the space, I wanted to show the details of the furniture that was properly balanced, not too light or heavy. The design and layout of furniture were also considered, including steps and floor-to-ceiling columns of unstructured cashiers, common tables inside the cashiers, heavy speakers floating in transparent acrylic frames, bold bar legs and benches, vertical hanger behind benches, and floor lamps made of metal and acrylic.

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

공간 설계와 전체적인 무드, 가구 디자인 등의 사소한 디테일까지 계속된 수정을 거듭하며 탄생한 '센솝'이라는 공간의 키 포인트는 '흐름의 방향성과 균형'이다. 균형은 전체적인 통일성에서 느낄 수도 있지만 센솝 프로젝트에서 의도는 다양성에서의 균형을 통한 조화로움이다.

 

매장에서 직접 작업하는 로스팅과 베이킹을 위해 통유리로 계획된 로스팅룸과 한 켠의 베이킹룸은 설계의 필수 요소였고 무엇보다 브루잉에 초점이 맞춰졌으면 하는 마음에 브루잉 바에 힘이 실린 공간을 만들고 싶어 중앙에 브루잉 바를 배치하고 이를 중심으로 나머지 공간을 채우며 설계했다.

 

미색 도장과 무늬목 마감, 넓은 벽면을 활용한 간접 조명으로 온화한 분위기를 연출하고 구로철판을 사용하여 밝은 톤 속에서 짙은 컬러와 마감재, 형태에서 무게감을 주어 균형을 이루도록 하였다. 무늬목과 구로철판은 넓은 면적에 사용하여 시각적, 촉각적으로 질감이 잘 느꼈으면 하였고 이는 중앙의 곡선형의 구로철판 파티션, 대칭을 이루는 길게 뻗은 브루잉 바, 비정형의 캐셔와 이를 기준으로 사이드는 고객 공간을 계획하여 넓은 공간 속 일직선의 방향성을 따라가는 동선을 고려하였다. 레이어드된 두개의 구로철판 파티션, 하이 테이블과 로우 테이블, 체어의 각각 다른 높낮이와 솔리드한 마감재 속 투명한 소재는 공간에서의 여백으로 여유와 균형을 보여준다.

 

곡선형의 구로철판 파티션과 천정 디자인으로 중앙의 브루잉 바를 감싸는듯한 느낌을 주고 브루잉 공간과 캐셔, 즉 직원 공간을 하나로 묶어주는 역할을 하며 천정의 일직선 간접조명은 바의 방향성을 극대화하고 바 위의 커피머신과 드립머신, 바리스타의 브루잉 모션으로 공간을 채우는 커피의 향과 전체적인 무드로 고객의 감각을 일깨운다.

 

디자인의 의도를 공간에 전체적인 무드와 매스로 계획한 후에는 너무 가볍지도 무겁지도 않은 적절한 균형을 갖춘 가구의 디테일을 보여주고 싶었다. 비정형 캐셔의 단차와 바닥에서 천정까지 뻗은 기둥, 캐셔의 형태와 통일성을 준 매장 안쪽의 커뮤널 테이블, 투명 아크릴 프레임으로 떠있는듯한 느낌을 주는 크고 묵직한 스피커, 볼드한 느낌의 바 테이블 다리와 벤치, 벤치 뒤 수직 수평의 행거, 금속과 아크릴로 제작된 플로어 램프 등 가구의 디자인과 배치에서도 방향성과 균형을 고려했다.

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

ⓒ Park Yoo Chun

 

 

 

 

Design : 공간지훈 GGJH
Location : 462-12, Sinbu-dong, Dongnam-gu, Cheonan
Gross floor area : 206.36m²
Construction : 공간지훈 GGJH
Completion : 2022
Photographer : Park Yoo Chun




'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

HeavyLayers  (0) 2022.11.11
ToTheMoon  (0) 2022.11.10
Okra  (0) 2022.10.04
Walls Restaurant  (0) 2022.09.16
Lantern Coffee  (0) 2022.09.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기