ⓒAdrià Goula

 

 

 

The Swedish company Effective Communication approaches EL EQUIPO CREATIVO with a clear wish: to offer their young Swedish team a new fun and fresh workspace in Barcelona; a place where they can both “work hard" and "party hard", and which allows them to celebrate their "after-work" events and "Friday barbecues", important activities of their corporate strategy. The design converts their workspace into a beach, bringing a fresh and fun atmosphere that invites the team to maintain a positive attitude, as part of their corporate philosophy. In summary, the objective is that the design help lightens the call centre's hard-working schedule by offering spaces to relax, socialize and play. Through a new spatial concept, the company envisions generating a happy and fun company culture, with one aim: to retain their staff by developing personal relationships beyond work and creating a small "Swedish family" in Barcelona.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

Concept 
From the beginning, EL EQUIPO CREATIVO understood that the design needed to speak about the city of Barcelona ​​since it was the main element of attraction for the Swedish staff moving to the company's new headquarters. And more specifically a spontaneous and fresh Barcelona, ​full of colour and joy, which is the image that the city exports to northern Europe. The offices are in the Poble Nou neighbourhood, an old industrial and workshop area next to the coast, today converted into the 22@ District, the new technological and artistic centre of the city: the new "place to be" for any young company. Its proximity to the sea, and the idea of ​​creating a playful workplace for young Swedes in Barcelona, ​made the designers think of creating an office inspired by the beach. Who has never dreamt of working at the beach?

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

Design 
The main space of the headquarters is the large call-centre room, which requires very careful acoustics due to the type of work carried out there. EL EQUIPO CREATIVO used sound-insulation elements as one of the leading design strategies. The result is a lively acoustic ceiling simulating beach towels with an explosion of bright colours and sailor stripes. The textured carpet flooring performs as the organic counterpoint to the ceiling. In different shades and grades of blue, the carpet simulates the seawater sweeping up on the beach. The result is a dynamic space that generates an energetic and positive attitude among the staff, part of the company’s corporate philosophy.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

The kitchen represents the alter-ego of the workspace. Strategically located next to the facade and directly connected to the terrace--- the other principal protagonist of the offices--- the kitchen is the place to socialize par excellence. The design in both spaces reflects the most playful and sporty beach aesthetic, offering different seating and socializing arrangements:  intimate corners, more group-friendly surfboard tables, table games, pool and even a kiosk-bar for "after-work" parties every Friday. The kitchen opens onto the terrace through large sliders, connecting both spaces on sunny days. To emphasize that "outdoor feeling", the kitchen's ceiling acoustic panels, in white organic shapes, simulate clouds under a blue sky.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

Together with the meeting rooms and staff's bathrooms, the primary access maintains the graphic strategy of beach inspiration, fresh and colourful. Metallic curtains with striped patterns, along with diagonally placed flooring and luminaires, help to create a casual and playful atmosphere intended to inspire a positive attitude. The bathrooms contain an extra surprise with the use of graphics of vintage sailor characters.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

One of the principal objectives of EL EQUIPO CREATIVO is to make the person who inhabits or visits its designs feel positively inspired by them. Through a design centred on the user experience, the company's staff becomes the protagonist of the space itself, it's activating element. The design strategy seeks to generate a rewarding work experience, active, optimistic, and, why not, fun! With this aim, the design introduces "play" as the counterpoint to the idea of "​​work", as playing generates camaraderie among colleagues. The result could not be more favourable for the company: a highly productive, motivated team with a great sense of camaraderie.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

스웨덴 회사인 Effective Communication는 EL EQUIPO CREATIVO에게 그들의 젊은 스웨덴 팀에게 재미있고 신선한 새로운 업무공간을 제공하기 위한 열심히 일하고 열심히 파티를 할 수 있는 곳, 회사의 중요한 활동인 금요일 퇴근 후 바비큐 파티를 할 수 있는 공간을 요구했다. 작업 공간의 콘셉트를 해변으로 하여 신선하고 재미있는 분위기를 조성해 기업 철학의 일부인 긍정적인 태도를 유지할 수 있도록 했다. 요약하자면, 이 디자인의 목표는 휴식, 사교 및 놀이를 할 수 있는 공간을 제공함으로써 콜 센터의 힘든 작업 일정을 줄이는 데 도움이 된다는 것이다. 회사는 새로운 공간 개념을 통해 행복하고 재미있는 회사 문화를 창출하고, 직장을 넘어 개인적인 관계를 발전시켜 직원을 유지하고 바르셀로나에서 작은 "스웨덴 가족"을 만드는 것을 목표로 한다.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

개념
EL EQUIPO CREATIVO는 디자인을 통해 도시의 대외적인 이미지인 색채와 기쁨으로 가득 찬 즉흥적이고 신선한 바르셀로나를 나타낼 필요가 있다는 것을 이해했다. 그것이 회사의 새 본사로 이전하는 스웨덴 직원들에게 매력 요소였기 때문이다. 사무실은 해안가 옆에 위치한 오래된 산업 및 작업장 지역인 Poble Nou 지역의 새로운 기술 및 예술 중심지인 22@ 혁신지구에 있다. 바다와 가깝고, 바르셀로나의 젊은 스웨덴인들을 위한 즐거운 일터를 만들겠다는 생각은 디자이너들로 하여금 해변에서 영감을 얻은 사무실을 디자인하게 했다. 

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

디자인
주요 공간은 대형 콜 센터 룸으로, 콜센터에서는 작업 유형에 따라 매우 신중한 음향이 필요하다. EL EQUIPO CREATIVO는 주요 설계 전략 중 하나로 방음 요소를 사용했다. 그 결과 밝은 색상과 세일러 스트라이프무늬의 큰 비치 타월을 떠올리게 하는 생동감 넘치는 음향 천장이 만들어졌다. 질감이 있는 카펫 바닥은 천장과 유기적으로 대조되는 역할을 한다. 다양한 색조와 등급의 파란색 카펫은 바닷물이 해변을 휩쓸고 있는 것처럼 보인다. 그 결과 회사의 기업 철학의 일부인 직원들 사이에 활기차고 긍정적인 태도를 만들어내는 역동적인 공간이 마련됐다.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

주방은 작업 공간의 또 다른 모습을 나타낸다. 전략적으로 파사드 옆에 위치하고 사무실의 또 다른 주요 공간인 테라스와 직접 연결되어 있는 주방은 탁월한 사교 공간이다. 두 공간의 디자인은 가장 유쾌하고 스포티한 해변의 미관을 반영하여 서핑 보드 테이블, 테이블 게임, 수영장, 매주 금요일 "퇴근 후" 파티를 위한 키오스크 바를 포함한 다양한 좌석과 사교적인 배치를 제공한다. 화창한 날에는 두 공간을 연결하는 대형 슬라이더를 통해 주방과 테라스가 연결된다. "야외 느낌"을 강조하기 위해 주방 천장의 음향 패널은 흰색 유기적 형태로 푸른 하늘 아래 구름을 떠올리게 한다.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

회의실 및 직원용 욕실은 신선하고 다채로운 해변의 느낌을 주는 그래픽 디자인을 사용했다. 스트라이프 패턴의 메탈릭 커튼과 사선으로 배치된 바닥 및 조명기구는 긍정적인 태도를 고취하기 위한 캐주얼하고 장난기 있는 분위기를 조성하는 데 도움이 된다. 욕실은 빈티지 선원 캐릭터의 그래픽을 사용하여 놀라움을 더했다.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

EL EQUIPO CREATIVO의 주요 목표 중 하나는 사용자와 방문자가 이 디자인에서 긍정적인 영감을 얻도록 하는 것이다. 사용자 경험 중심의 디자인을 통해 회사의 직원은 공간 그 자체의 주인공이 되고, 활성화 요소가 된다. 이 디자인 전략은 보람 있는 업무 경험, 활동적, 낙관적인 작업, 그리고 재미를 추구한다. 이러한 목적으로 디자인은 "일"이라는 개념에 대해 대조적으로 동료들 사이의 동지애를 생성하는 "놀이"를 도입한다. 그 결과 생산성이 높아지고 동료애에 강한 동기부여가 된다.

 

 

 

ⓒAdrià Goula

 

 

 

Architects   EL EQUIPO CREATIVO
Location   Barcelona, Spain
Program   Office
Gross floor area   1,000 m²(Interior) + 150 m²(Terrace)
Completion   2021
Design   EL EQUIPO CREATIVO _ Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy
Design team   Cesc Buxó, Daniel Trujillo
General contractor   4retail
Client   Effective Communicacion
Photographer   Adrià Goula

 




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Lingdi Office  (0) 2021.07.20
Effective Communication Offices  (0) 2021.07.16
The Core - CBRE's Dutch headquarters in Amsterdam  (0) 2021.07.14
DSL Headquarters in Luxembourg  (0) 2021.07.07
Sodexo Montreal  (0) 2021.07.05
Qin Group Chengdu Office  (0) 2021.06.28


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News











위로가기