ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

L’Abri and Vives St-Laurent present their vision for the workspace of the future with the completion of the new Sodexo Montreal office. Based on common values, both promoted by designers and clients, the project puts forward the concept of Quality of Life Spaces. This design concept is based on wellness, flexibility, innovation, and the importance of the human and social character of our workplaces. It emphasizes a dynamic organization of spaces and working environments, a minimalist and warm design, as well as special attention to the comfort and health of users. Entirely realized in 2020, the concept is proving particularly resilient to face the challenges revealed by the pandemic. The project was carried out in design-build with Construction Modulor.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

Identity, design, and materiality
The project occupies a large space within the Dompark complex, an industrial building built in 1908 directly on the edge of the Lachine Canal in Montreal. The proposed layout highlights the intrinsic qualities of the century-old construction. The open plan takes advantage of the high ceilings and large openings. The offices are set up on the window side, while all meeting rooms still benefit from the generous supply of natural light. The surface treatment reveals the original brick walls, mill floor, and wood structure. The choice of furniture, light and neutral, complements the richness of the wood. The closed rooms, lined with felt, rugs, and curtains in warmer and darker colors, provide an environment conducive to concentration. The sober yet warm design gives the project a human and professional signature.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

Work, flexibility, and innovation
The spaces of the Sodexo project are declined as a series of modules offering moments to work, collaborate, concentrate, socialize, cook, meditate and learn. The open concept design encourages equality, sharing, and movement. Boxed volumes for meeting rooms and focus pods punctuate the space and increase the opportunities for different working environments. Fundamental to the project, flexibility is facilitated by the implementation of plug-and-play ports throughout the office. This flexibility and enhanced comfort for the users are supported by technology to generate a dynamic environment. Movement is encouraged between height-adjustable workstations, various sizes of video-conference rooms, or quiet spots with direct network connection, such as a desk facing the large windows overlooking the canal. At the heart of the project, the large dining room and the professional kitchen serve as a multifunctional space that can be transformed during multimedia events. Areas equipped with light furniture also provide space for future staff growth. A network of sensors is installed to collect real-time data on the use of spaces and allow its optimization over time.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

Wellness principles and biophilia
The innovative design of Sodexo Montreal offices follows standards of excellence for the health and wellness of users. The rigorous work of the design-build team puts forward the quality of air, water, light, sound, and materials to create a healthy and sustainable environment. The spaces promote movement and the spirit of community. The importance of nourishment, Sodexo's primary activity, is highlighted by the show kitchen accessible to both chefs and office staff. The principles of biophilia ensure a human and natural character to workspaces. The abundance of plants and daylight, the views to the outside, wood, and natural colors are the basis of the design and create the distinctive portrait of the project. This approach demonstrates the company's commitment to its community and is fundamental to the concept of Quality of Life Spaces.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

Future and resiliency
The new Sodexo Montreal office and its unique concept of Quality of Life Spaces show by example the benefits of a design combining quality, aesthetics, and sensitivity for the principles of user health and wellness. This concept based on flexibility and generosity of space has proven to be particularly resilient in the face of the unexpected challenges brought by the pandemic. As such, the project represents for its designers an excellent case study for the workspace of the future. A future more human, healthy, efficient, and sustainable, which reintroduces into our corporate spaces the importance of social character combined with the comfort and simplicity of the home.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

L'Abri와 Vives St-Laurent, 시공사 Modulor의 협력으로 진행된 소덱소 몬트리올 지사 사무실은 완성과 함께 미래의 업무공간에 대한 비전을 제시했다. 디자이너와 고객이 공통적으로 추구하는 가치를 바탕으로 양질의 생활공간이라는 콘셉트를 내세운다. 이 디자인 콘셉트는 건강, 유연성, 혁신, 그리고 인류의 중요성과 사무공간의 사회적 특성에 기반한다. 업무 공간의 역동적인 구성, 미니멀하고 따뜻한 디자인, 사용자의 편안함과 건강에 대한 특별한 관심을 강조합니다. 2020년에 완전히 구현된 이 콘셉트는 특히, 팬데믹에 의해 드러난 문제를 직면하는 데 특히 탄력적인 것으로 입증됐다. 

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

정체성, 디자인, 그리고 유형성
본 프로젝트는 몬트리올의 라신 운하의 모서리에 1908년 건설된 공업용 건물인 돔 파크 복합단지 내 위치하고 있다. 제안된 레이아웃은 몇 세기를 걸쳐 건설된 건축물의 고유한 품질을 강조한다. 개방된 평면은 높은 층고와 거대한 개방구의 이점을 취한다. 모든 미팅 실들이 넘치는 양의 자연광을 받고 있는 동안 사무실들은 창문 측에 마련되어있다. 외부 마감은 기존의 벽돌 벽들, 공장 바닥, 그리고 목재 구조를 드러낸다. 가볍고 중립적인 가구의 선택은 목재의 풍성함을 보완한다. 더 따듯하고 어두운 색상들의 펠트, 러그, 그리고 커튼들로 늘어선 닫힌 방들은 집중력을 높이는 환경을 제공한다. 냉철하지만 따듯한 디자인은 본 프로젝트에 인간적이면서도 전문적인 고유성을 부여한다. 

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

업무, 유연성, 그리고 혁신
소덱소 몬트리올 사무소의 공간들은 모듈을 통해 업무, 협력, 집중, 사회화, 요리, 명상, 그리고 배움의 순간들이 제공됨에 따라 줄어들었다. 개방된 콘셉트의 디자인은 평등, 공유, 그리고 움직임을 독려한다. 미팅 룸을 위한 박스 같은 볼륨과 집중 포드들은 공간을 관통하고 다양한 업무 환경으로의 기회를 늘려준다. 프로젝트의 기반이 되는 유연성은 사무실 전체적으로 위치한 플러그 앤 플레이 포트들의 도입에 의해 촉진된다. 사용자들을 위한 이 유연성과 향상된 안락함은 역동적인 환경을 조성하기 위한 기술에 의해 지원된다. 움직임은 높이 조절 가능한 업무공간, 다양한 크기의 영상 콘퍼런스 실, 혹은 운하를 내려다보는 큰 창과 마주해 있는 책상과 같은 직접적인 네트워크 연결이 가능한 조용한 공간의  사이에서 독려된다. 프로젝트의 중심에는 거대한 다이닝룸과 멀티미디어 행사 동안 다기능 공간으로 변화할 수 있는 전문적인 주방이 있다. 경량의 가구들로 채워진 영역들은 또한 미래 사원 양성을 위한 공간을 제공한다. 센서 네트워크는 공간의 사용에 대한 실시간 데이터를 수집하고 시간의 경과에 따른 최적화를 허용하기 위해 설치됐다.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

건강 원칙들과 바이오필리아(Biophilia)
소덱소 몬트리올 사무소의 혁신적인 디자인은 사용자들의 건강과 웰니스에 대한 최고의 기준을 따른다. 설계 시공 팀의 철저한 작업은 건강하고 지속 가능한 환경을 창조하기 위한 양질의 공기, 물, 빛, 소리, 그리고 재료들을 내세운다. 공간들은 움직임과 공동체의 정신을 촉진한다. 소덱소의 주요 활동인 영양의 중요성은 셰프와 사무실 직원들 모두가 이용할 수 있는 주방에 의해 강조된다. 바이오필리아의 원칙은 사무 공간에 대한 인간적이고 자연적인 특성들을 보장하는 것이다. 식물들과 채광의 풍부함, 외부로의 전망, 목재, 그리고 자연스러운 색상 등이 디자인의 기반이며 이 프로젝트에 특별한 그림을 창조해 준다. 이러한 접근은 커뮤니티에 대한 회사의 헌신을 보여주며, 양질의 생활공간에 대한 콘셉트의 기반이 된다.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

미래 그리고 회복성
새로운 소덱소 몬트리올 사무소와 양질의 생활공간이라는 그 독특한 콘셉트는 사용자의 건강과 웰빙의 원칙에 대한 품질, 미학, 민감성을 결합한 디자인의 장점을 보여준다. 공간의 유연성과 너그러움에 기반한 이 콘셉트는 특히 팬데믹에 의해 발생한 예상치 못한 문제에 직면했을 때 특히나 회복력이 있는 것으로 증명됐다. 따라서 이 프로젝트는 설계자에게 미래의 업무 공간을 위한 훌륭한 사례 연구를 제공한다. 보다 인간적이고, 건강하고, 효율적이며, 지속 가능한 미래, 이는 우리 기업 공간에 집의 편안함과 단순함이 결합된 사회적 성격의 중요성을 다시금 일깨워 준다.

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

ⓒRaphaël Thibodeau

 

 

 

AXONOMETRIC

 

 

 

Architects   L’Abri + Vives St-Laurent
Location   Montreal, Quebec, Canada
Program   Office
Completion   2020
Contractor   Modulor
Project team   Nicolas Lapierre, Laurence Vives, Pia Hocheneder, Vincent Pasquier, Lysanne St-Laurent, Francis Martel-Labrecque, Julien Latour, Sébastien Dion   
Collaborators   Möbel, Herman-Miller, Hay, EDP, Teknion, API, Couper-croiser, Planteca
Client   Sodexo Canada
Photographer   Raphaël Thibodeau




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

The Core - CBRE's Dutch headquarters in Amsterdam  (0) 2021.07.14
DSL Headquarters in Luxembourg  (0) 2021.07.07
Sodexo Montreal  (0) 2021.07.05
Qin Group Chengdu Office  (0) 2021.06.28
ESRAWE STUDIO NEW LOCATION  (0) 2020.07.06
GO WITH READING  (0) 2020.06.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기