© Xi Tang

 

 

 

A Pixel Community Guangzhou Vanke Cloud City Phase 2 is a pioneer mixed-use development that is comprised of a diverse blend of affordable housing, small apartments, incubator offices, a shopping mall and a middle school. Even with all these different elements, landscape architects formulated a complete and rich “pixel community” with a unified landscape framework. The framework is based on a pixelated grid system that not only provides flexible use space but also maintains a strong community identity. In the northwest corner of the grid is Tetris Square, the name of which was proposed by the landscape architects, and later accepted by the client. Tetris Square, with a size of six thousand square meters, is the largest public space of this young community.

 

 

 

 

© Xi Tang

 

 

 

A Mini Park Even though established in front of a commercial plaza, Tetris Square is designed as a park, connecting the Cloud City and adjacent communities. There are playgrounds for different ages on both sides of the square corridor, catering to the desires of its major users – the nuclear-family. Linking a series of spaces, with all their various programs, forms a mini-park that serves the adjacent community.

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

A Living Grove Compared to a traditional commercial plaza, Tetris Square has a decent number of trees. Landscape architects “hide” this grove by integrating it into the play facility. This does not follow the traditional design principle of a commercial plaza, which is to plant as few trees as possible to optimize storefront views. The strategy is successful, as it mingles people and shade in the shopping mall area, which is especially important for this tropical and humid climate. From the sidewalks approaching the shopping mall, the trees are arranged in a dense-to-sparse gradient order, with openings that lead to the mall. Two fully developed, shady trees sit on each side of the main corridor, enhancing the visual beauty of the corridor. At the same time, the spaces of the Family Pocket and Free Island are designed and developed based on the presence of these two trees. Groves of trees around the Cloud Curtain, sand pool and the Cloud Mount provide varying degrees of shade for kids and parents as they enjoy the facilities. The grove will continue to grow with the community, enhancing the children’s wonderful moments spent in the site into the future.

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

A Cost Saving Strategy In this project, a low construction budget was not seen as a constraint or an embarrassment; on the contrary, it was one of the main driving forces of the design principles. The grid system of squares not only makes material fabrication and arrangement much cheaper, but also make construction costs more predictable and controllable, especially in China where construction quality is often unpredictable. Assembled precast concrete outdoor furniture is used extensively in this project. Besides precast concrete furniture, landscape architects also selected precast concrete pavers for paving the site. This decision was driven by economic reasons, as the precast units are about one-third of the stone paver’s unit price in the current market, as well as for the environmental considerations, where natural stone is over-exploited in China.

 

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

픽셀(Pixcel) 커뮤니티 광저우의 반케 클라우드 시티 2단계 사업은 저렴한 주택, 소형 아파트, 사무실, 쇼핑몰, 중학교 등이 다양하게 어우러진 선구적 복합용도 개발 프로젝트다. 이처럼 다양한 요소에 발맞춰, 조경 설계자들은 통일된 조경 프레임워크를 통해 완전하고 풍부한 “픽셀 커뮤니티”를 형성했다. 이 프레임워크는 유연한 사용 공간을 제공할 뿐만 아니라 강력한 커뮤니티의 정체성을 유지하는 픽셀화 된 그리드시스템을 기반으로 한다. 그리드의 북서쪽 코너에는 테트리스 스퀘어(Tetris Square)가 있는데, 그 이름은 조경 건축가들이 제안하고 나중에 건축주가 받아들였다. 6,000m2의 테트리스 광장은 이 새로운 커뮤니티에서 가장 큰 공공 공간이다.

 

 

 

 

SITE PLAN

 

 

 

작은(Mini) 공원 상업 광장 앞에 세워졌지만, 테트리스 광장은 공원으로 설계돼 클라우드 시티와 인근 커뮤니티를 연결한다. 네모난 복도의 양쪽에는 다양한 연령대의 놀이터가 있으며, 주요 사용자인 핵가족의 바람을 충족시키고 있다. 일련의 공간을 다양한 프로그램과 연결하면서 인접한 커뮤니티를 위한 미니 공원이 형성된다.

 

 

 

 

© Xi Tang

 

 

 

살아있는 숲 전통적인 상업 광장과 비교해서 테트리스 스퀘어에는 꽤 많은 나무가 있다. 조경 다자이너들은 이것을 놀이시설에 숨겼다. 이는 상업시설의 정면을 나무가 가리지 않게 하기 위해 가능한 적은 수의 나무를 심던 전통적인 디자인 원칙을 따르지 않는다. 이러한 방법은 고온다습한 기후, 특히 쇼핑몰 지역의 사람들에게 충분한 그늘을 제공한다는 점에 있어서 성공적이다. 쇼핑몰에 접근하는 보행로에서 쇼핑몰까지 이어지는 구간에는 나무의 수적 밀도를 조절해 그라데이션 순서로 배열했다. 중앙 통로의 양쪽으로 완전히 그늘진 나무가 자리하고 있기 때문에 시각적으로도 아름답다. 동시에 이 숲은 어린이와 부모가 공원에서 시간을 보낼 때 그늘을 제공하기도 한다. 숲은 지역 사회와 함께 계속 성장하여 어린이들이 이곳에서 보낸 순간은 미래까지 확장될 것이다.

 

 

 

 

© Feimin Song

 

 

 

비용 절감 전략 이 프로젝트에서 낮은 건설 예산은 제약이나 당혹감으로 여겨지지 않았다. 반대로 그것은 디자인 원칙의 주요 원동력 중 하나였다. 사각형 그리드시스템은 재료 제작 및 배치를 훨씬 경제적으로 만들 뿐만 아니라 특히, 건설 품질을 종종 예측할 수 없는 중국에서 건설 비용을 보다 예측 가능하고 제어 가능하게 만든다. 이 프로젝트에서는 조립된 프리캐스트 콘크리트 야외 시설이 광범위하게 사용된다. 프리캐스트 콘크리트 시설 외에도 조경가는 대지 포장을 위해 프리 캐스트 콘크리트 포장재를 선택했다. 이 결정은 경제적인 이유 때문이다. 프리 캐스트 단위는 현재 시장에서 석재 포장기 단가의 약 3분의 1이며 자연석이 중국에서 과도하게 개발되는 환경적 고려 사항 때문이기도 하다.

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

 

© Xi Tang

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

 

© Xi Tang

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

 

© Xi Tang

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

 

© Holi Studio

 

 

 

Architect  ATELIER SCALE
Location  Guangzhou, China
Program  Urban plaza
Site area  6,000m2
Gloss floor  10,000m2
Design period  2017. 6 - 2018. 6
Construction period  2018. 6 - 2019. 3
Completion  2019
Design team  Zhong Huicheng, Song Feimin, Lan Hao, Yuan Shaozhong, Ye Wanlu, Choi YoungJoon, Deng Liujun, Xiao Bingru, Shen Yongkai
Client  Guangzhou Wanxu Real Estate Co. Ltd.
Photographer  Holi Studio, Xi Tang, Feimin Song

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 5월호(Vol. 480)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2021 issue of the magazine(Vol. 480).

 

May 2021 : vol. 480

Contents : SPECIAL ARTICLE BRIEF CONSIDERATIONS ON CONGLOMERATE FIRMS / HYUNTAE JUNG : RECORDS VENICE BIENNALE 2021 TO OPEN MAY : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE GATE IN TRAVELLING / MARGARITA ZHDANOVA

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Other' 카테고리의 다른 글

KAREN BLIXENS PLADS PUBLIC SQUARE  (0) 2021.07.19
TETRIS SQUARE  (0) 2021.07.16
TAINAN SPRING  (0) 2021.07.15
CHANGLI GARDEN  (0) 2021.07.13
THE VOXEL QUARANTINE CABIN  (0) 2021.07.09
HONORSTONE MEMORIAL  (0) 2021.06.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News











위로가기