© TM Studio

 

 

 

Changli Garden project is an urban Community space which is following Nanmatou Road. This project is located in the south of Expo Park, Zhoujiadu Street Neighborhood is a high-density living block with many typical large residential communities. In 2018, Shanghai began demolishing illegal buildings and the east side of Nanmatou Road was removed, leaving a 350-meter-long curved green space at the boundary of The Changwu Community. The boundary became a monotonous and lengthy fence in the city and enclosed a barren and obsoleted wasteland inside the community.

 

 

 

 

© TM Studio

 

 

 

Therefore, how to reshape the city boundary and stimulate street life has become an urgent issue for this project. The greenbelt between buildings within the community is mostly used to solve the parking problem, leaving no space for community public activities, and residents have almost no place to go for daily leisure. Therefore, the original intention of this project is to provide an opportunity for the restoration and improvement of the community’s public environment through the regeneration of the walls. At the same time, this regeneration project is to transform a 6-to-8-meter-wide margin into the central garden of this community.

 

 

 

 

© TM Studio

 

 

 

In the regeneration design, the zigzag walkway is established at first. According to the location of the residential buildings along the street, the trees near the wall, and the functional nodes on the street, the path of the corridor was formed correspondingly. The design is not only an extension to the internal environment of the community but also an expansion of the sidewalks by providing pocket gardens. In this way, each space not only has functional value but also interweaves the environment inside and outside the fence, which eliminates the sense of isolation brought by the fence, making this wall & garden a central place where both residents in the inner community and tourists in the outer street can get a sense of participation.

 

 

 

 

SITE PLAN

 

 

 

The dynamic form of the corridor accommodates various functions: some of them provide a rest space for residents to go home to buy vegetables, some provide a buffer zone for the entrance of the community, some provide a reading courtyard for children after school, and some become a street meeting place for elderly people to gather and chat.

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

In this project, the strategies often adopted in garden design, such as "interdependence [因], borrowing [借], suitability [体], and appropriateness [宜] as well as coloring by the categories[随类赋彩]," are used to deal with the uncertainties that must be faced in construction work within a community. Such strategies enables the design team to make dynamic adjustments according to residents' feedbacks in the implementation process, and flexibly incorporate surrounding factors such as bus station waiting area into the design without losing the original ideal scene.

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

창리 정원 프로젝트는 반원 형태의 난마투 로를 따라 형성된 도시 커뮤니티 공간이다. 이 프로젝트가 진행된 상하이 엑스포 공원 남쪽에 위치한 주가로 지역은 1990년대 지어진 전형적인 대규모 주거 단지의 고밀도 인구 밀접 지구다. 2018년 상하이는 불법 건물을 철거하기 시작했는데, 난마투 로에서 동쪽에 있는 모든 불법 상업 시설들이 철거되어 다른 지역과의 경계에 곡선으로 된 350m의 녹지가 생겨났다. 이 경게는 도시 속 단조롭고 긴 울타리이면서, 도심 공동체에게 더 이상 쓸모가 없는 황무지가 되어 가고 있었다.

 

 

 

 

© TM Studio

 

 

 

이러한 이유로 도심의 이 사용되지 않는 경계 공간을 재편성하고 거리를 활성화하는 것이 창리 정원의 주요 목적이다. 도심 커뮤니티 안의 건물 사이사이마다 조성된 그린벨트는 주로 주차 문제를 해결하는 데 사용되고 있었지만, 주민들은 일상적인 여가를 위한 장소나 지역 사회의 공공 활동을 위한 공간이 전혀 없었다. 그래서 도심 속 작은 정원과 쉼터를 만들고자 하는 이 프로젝트는 지역 사회의 공공 환경을 복원하고 개선하기 위해 시작됐다.

 

 

 

 

DIAGRAM

 

 

 

먼저, 전체적인 디자인은 중국의 유명한 수저우의 수공간 정원을 참고하여 디자인됐다. 역동적이고 활력이 넘치는 정원의 구불구불 한 회랑은 그 자체로 아름다운 풍경을 만들어 낸다. 지역의 경계이기도 한 이 정원은 창우 지역을 구분 짓는 벽이면서, 일상의 새로운 활기를 부여하는 거리형 정원인 것이다.

 

 

 

 

AXONOMETRIC

 

 

 

또한, 6-8m 너비의 빈 공간마다 중앙 정원으로 바꾸어 나갔다. 디자이너 설계 초반에는 지그재그 통로 형태로 계획됐으나, 거리를 따라 주거용 건물의 위치, 벽 근처의 나무, 거리의 기능적 교점에 따라 중앙 선형 통로가 형성됐다. 이 중앙선형 통로는 도심을 확장하는 길이며, 작은 형태들의 포켓 정원을 연결하고 길을 정원으로 확장한다. 각 공간은 기능적 가치를 가질 뿐만 아니라 울타리 안팎의 환경을 엮어 울타리가 가져오는 고립감을 제거하여 이 벽과 정원을 커뮤니티 내의 주민들과 커뮤니티 밖의 관광객이 함께 참여할 수 있는 중심 장소로 만든다.

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

통로의 역동적인 형태는 다양한 기능을 수용한다. 일부는 주민들이 집에 가서 채소를 구입할 수 있는 휴식 공간, 이 일대 진입을 위한 완충 공간이 되기도 한다. 일부는 방과 후 어린이를 위한 독서 마당이며, 또 다른 일부는 노인들이 모여 이야기를 나누는 거리의 만남의 장소가 된다.

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

또한, 창리 정원에는 “상호의존, 차용, 적합, 화목, 색조 조화”같은 중국 전통 정원 디자인에서 자주 이용되는 개념들이 적용됐고, 이러한 구체적인 사례와 개념들은 구현 과정에서 이 지역 커뮤니티 주민들과 설계자들 간의 피드백을 원활하게 만들었다. 그뿐만 아니라, 버스 정류장 대기실과 같은 주변 요소를 이 정원의 공간들 곳곳에 설치하여 도시의 다양한 기능을 수용하는 공간으로 자리매김할 수 있었다. 창리 정원은 좋은 비전과 유연한 운영이 결합된 디자인 전략을 보여주는 프로젝트다. 다양한 요소를 풍경에 통합하면서, 커뮤니티 참여를 촉진하여 향후 사회 통합의 발전까지 바라본 견고한 기반이다.

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

 

SECTION

 

 

 

 

SECTION DETAIL

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

 

© Tian Fangfang

 

 

 

 

© TM Studio

 

 

 

 

© TM Studio

 

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architect  TM Studio
Location  Nanmatou Road, Pudong New Area, Shanghai, China
Landscape area  2,100m2
Project area  790m2
Design period  2019. 4 - 9
Construction period  2019. 10 - 2020. 5
Principal architect  Tong Ming, Ren Guang
Design team  Guo Hongqu, Yang Liuxin, Xie Chao
Collaborator  Shanghai Pudong New District Planning Construction Design Co.,Ltd.
Project construction  Shanghai Pudong New Area Sanlin Urban-rural Construction and Development Co., LTD
Client  People's Government of Zhoujiadu Street, Pudong New Area, Shanghai
Photographer  TM Studio, Tian Fangfang

 

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 5월호(Vol. 480)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2021 issue of the magazine(Vol. 480).

 

May 2021 : vol. 480

Contents : SPECIAL ARTICLE BRIEF CONSIDERATIONS ON CONGLOMERATE FIRMS / HYUNTAE JUNG : RECORDS VENICE BIENNALE 2021 TO OPEN MAY : NEWS / COMPETITION / BOOKS : SKETCH THE GATE IN TRAVELLING / MARGARITA ZHDANOVA

anc.masilwide.com

 




'Architecture Project > Other' 카테고리의 다른 글

TETRIS SQUARE  (0) 2021.07.16
TAINAN SPRING  (0) 2021.07.15
CHANGLI GARDEN  (0) 2021.07.13
THE VOXEL QUARANTINE CABIN  (0) 2021.07.09
HONORSTONE MEMORIAL  (0) 2021.06.02
TEA.ELTZ BUILDING(ONGOING)  (0) 2021.01.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News











위로가기