ⓒ Jinhyun Kyonne




Commercial complex housing is a profitable and jointly used house, where the owner lives on the top floor while renting the residence and the neighborhood stores. This project also had begun with the client’s hope to gain a comfortable residence and stable rent incomes simultaneously. Since his objective was clear, the concept of design has been clarified.


As, the rent income is in proportion with the rent square, we divided as much as gross floor area available on the site, into maximum building areas. Then it has become slightly similar to a flat 4-story box. In this case, it might lack some refinement. After splitting the 4th floor into half, and putting the half onto the other half, it has been altered to a 5-story mass with terrace. Finally, it had achieved an adequate proportion. And the significant change was made by adopting an alignment to the north additionally, and opening up one side of the first-stage as a parking lot. Now, tasks, empowering the building with functions and equipping the face towards the city, are left behind.




ⓒ Jinhyun Kyonne




It was a natural conclusion to set 1st-3rd floors as stores for rent, 4th floor as a housing for rent, and 5th floor as a residence for the client. But, the substantial issue was to make 2nd-3rd floors well-rented. It needs a number of customers to be well-rented, and it is required an accessibility like the first stage to draw as many as customers to the building. Then, the path, which leads pedestrians on the front street to the stores on 2nd-3rd floors, is needed. So, the paths had become terraces, sublimated to facade communicating with the street by being integrated into vertically-opened space.


The remaining tasks could be handled easily. We planned to make bright-colored upper mass show up by using dark bricks on the 1st Floor, and constituted elevations with a rhythm of big and small openings. Also we actively spatialized the balcony, which the client had requested, forming lively upper-side while dividing 4th-5th story mass into 3 sections.




ⓒ Jinhyun Kyonne




In Le CsCr, a concern with definite objectives had built architectural forms, then a combination of these forms were completed as the unity, which counteracts to an essential roles of the building itself, and to the street. We sincerely hope that it would function as the building invigorating nearby commercial districts and housings, while communicating as the facade towards the city in Seosang-dong street with flooded multi-family housings in disharmony.   Author: Jinhyun Kyonne




ⓒ Jinhyun Kyonne




서상동 상가주택, 르 씨에스씨에르

상가주택은 아래층을 근린상가와 주거로 임대공간을 제공하고, 맨 위층에는 주인이 거주하는 수익형 병용주택이다. 본 프로젝트도 안정적인 임대소득과 편안한 주거를 함께 갖는 건축주의 바람으로 시작됐다. 목적이 분명했기에 설계의 방향도 명확해졌다.


임대소득은 임대공간에 비례하므로 대지에서 취할 수 있는 최대한의 연면적을 최대한의 건축면적으로 나누었다. 약간 땅딸한 4층의 박스가 되었다. 부족한 세련됨은 4층의 면적을 반으로 줄여 위로 얹고 테라스를 갖는 5층의 매스로 바뀌었다. 비로소 비례가 적당한 형태가 됐다. 여기에 정북방향 일조를 위한 사선을 적용하고 1층의 한쪽을 주차장으로 오픈하니 변화가 생긴다. 이제 기능을 불어넣고 도시를 향한 얼굴을 갖추는 작업이 남았다.




ⓒ Jinhyun Kyonne




1층부터 3층까지는 임대용상가, 4층은 임대용 주거공간, 5층은 건축주의 주거공간이다. 문제는 2, 3층의 임대가 잘 될 수 있도록 하는 것이다. 임대가 잘 되려면 손님이 많아야 하고 손님이 많으려면 1층과 같은 접근성이 요구된다. 전면도로의 보행자를 2, 3층의 상가로 유도하는 길이 필요하다. 길들은 테라스가 됐고 수직적으로 열린 공간으로 통합되어 거리와 소통하는 파사드로 승화됐다.


1층은 어두운 벽돌을 써서 밝은 색의 상부 매스가 떠 보이도록 계획했고, 크고 작은 개구부들의 리듬으로 입면을 구성했다. 건축주가 요구한 주거 발코니는 공간화해 4, 5층의 매스를 3등분하면서 생동감 있는 상부의 모습을 형성했다.




ⓒ Jinhyun Kyonne




르 씨에스씨에르에서는 분명한 목적을 향한 고민이 건축적 모습들을 낳았고 이것들이 결합해 건물 자체의 역할과 가로에 대응하는 단일체로 완성됐다. 부디 다세대주택들이 난립한 서상동 골목에서 가로를 향한 파사드로 소통하며 상가로, 주택으로 활력을 불어넣는 건물로 역할하기를 기대한다.   글: 견진현




ⓒ Jinhyun Kyonne










DIAGRAM





SECTION





4rd FLOOR PLAN






Architects   Jinhyun Kyonne(Dongseo Univ.) + LaLa HoHo Architects

Location   Uichang-gu, Changwon-si, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea 

Program   Residence 

Site area   312.20m²

Building area   186.38m²

Gross floor area   581.16m²

Building scope   5F 

Building to land ratio   59.70% 

Floor area ratio   186.15% 

Design period   2019. 5 - 8 

Construction period   2019. 10 - 2020. 4 

Completion   2020. 5 

Principal architect   (Dongseo Univ.) Jinhyun Kyonne / (LaLa HoHo Architects) Hojae Cho 

Structural engineer   Plus Structure Engineering 

Mechanical engineer   Eajung Tech 

Electrical engineer   TS Engineering 

Construction   Taekyung C&A 

Photographer   Jinhyun Kyonne




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 11월호(Vol. 474)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November, 2020 issue of the magazine(Vol. 474).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

LE CSCR  (0) 2021.01.06
GRAY POT HOUSE  (0) 2020.12.02
CONCRETE HOUSING  (0) 2020.12.01
Two-Close-Between  (0) 2020.11.25
SONG25  (0) 2020.09.30
BRICK 19.75  (0) 2020.09.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기