ⓒ Yousub Song




The high-end residential area, in which local legislators have once lived, declined over time to an old and deteriorated residential area. The site, located at the corner facing a three-way intersection in the inner layers of the residential area, was formed after demolishing two two-story houses that were over 40 years old. Starting from a simple cube, the mass is scultpted conforming to the setback line for the sunlight and the street corner setback. After filling in the northeast corner of the site that faces the three-way intersection, two entrances were made to the north and east. Using reversed beams for the bottom part of the piloti, which was lifted for a parking space, maintains the faces of the mass. The chamfering of the northeast corner of the lower floors is repeated at the northwest corner on the fifth floor, giving variety to the stepped shape. In order to maintain the rhythm of the repeated steps and simplify the form, the sloped roof of the attic was hidden behind the pseudo-wall, and the overall form was organized.




ⓒ Yousub Song




There is a neighborhood living facility on the first floor, rental houses on the second to fourth floors, and the client’s house from the fifth floor to the attic. One floor was separated into three units that have the minimum area of about 16.52m², reflecting the situation of the surroundings with the social trend of single-person households increasing and the provision of small units lacking. All nine residential units that consist of six types have exterior spaces. The balconies, where facilities such as the drainpipes or boilers were hidden, are gap spaces that divide the living room-cum-kitchen and room as the interior area, and are open to the exterior. The variability of the plan that has the exterior and interior areas, as well as the public and private areas was aimed to be reinforced through sliding doors, and various ways of life were aimed to be included.




ⓒ Yousub Song




The nine units actively communicate with the exterior through the windows, balconies and terraces that have different sizes and locations in each unit. A bright and ample interior atmosphere was aimed for by bringing in the light that changes depending on the time of day and seasons through the windows that are open towards all directions: north, east, south and west. The windows of various sizes and the receding balconies form a three-dimensional elevation that varies the depths of the simple mass. The exposed concrete external wall, which shows the structure without a separate finishing material, was chosen to reduce the thickness of the wall and to emphasize the form and free openings of the overall mass. The wire railings that were applied to minimize the hindrance of the elevation enhance the sense of depth of the elevation as they are overlapped with the vertical steel railings of the staircase hall in the inner layers, as well as the horizontal and vertical lines. The opening on the northwest pseudo-wall is a frame that contains the sky, and also hints the existence of the inclined roof.




ⓒ Yousub Song




The main circulation was formed by vertically extending the flow of the road that continues from Hyochang Park station on the north side. The layers of this space that faces the eastern road communicate and form a relationship with the street through the openings that were carefully tuned and arranged. This semi-outdoor common space that opens to the sky on the top floor forms an open elevation and brings in a different scene on each floor. The plain space that unified the materials with walls and ceilings of the same exposed concrete as the exterior wall, as well as cement brick paving, captures the lights and shades and creates the density of the place with the difference of brightness and darkness. This gap space functions as a transitional space of daily life that mediates the building’s interior and exterior, me and my neighbor, the house and the street, and the private life and public life.




ⓒ Yousub Song




아홉 개의 삶이 담긴 복합주거공간, 콘크리트 복합주거

한때 지역 국회의원도 거주했던 고급 주택지는 세월이 흘러 오래되고 낙후된 주택가로 쇠락했다. 주택가 안 켜 삼거리를 면한 코너에 위치한 대지는 40년이 넘은 두 채의 이층 주택을 철거하고 조성되었다. 단순한 입방체에서 시작한 매스는 정북 일조사선과 가각전제에 순응하며 조각되어 간다. 삼거리를 면하는 대지의 북동측 코너를 단단히 채운 후 북측과 동측으로 두 개의 출입구를 도려냈다. 주차공간을 위해 들어올린 필로티의 하부는 역보를 사용하여 매스의 면을 유지한다. 저층부 북동측 코너의 모따기(Chamfering)는 5층 북서측 코너에서 반복되며 계단형 단에 변주를 만든다. 반복되는 단의 리듬을 유지하고 조형을 단순화하기 위해 다락층의 경사지붕을 가벽 뒤에 숨기며 전체 형태를 정리했다.




ⓒ Yousub Song




1층은 근린생활 시설, 2층-4층은 임대 주택, 5층-다락층은 건축주의 집으로 구성했다. 1인 주거가 보편화되고 있는 사회적 흐름과 작은 유닛의 공급이 부재한 주변의 상황을 반영하여 한 층을 5평 내외의 최소 면적을 지닌 3개의 유닛으로 분할했다. 6개 타입으로 이루어진 아홉 채의 모든 주거 유닛은 외부공간을 지닌다. 배수관과 보일러 등의 설비를 숨긴 발코니는 거실 겸 주방과 침실로 내부영역을 구획하고 외부로 열려 있는 틈새공간이다. 외부와 내부, 공적 영역과 사적 영역을 지닌 평면의 가변성을 슬라이딩 도어를 통해 강화하며 다양한 삶의 방식을 담고자 했다.




ⓒ Yousub Song




아홉 채의 유닛은 각기 다른 크기와 위치의 창과 발코니, 테라스를 통해 외부와 적극적으로 소통한다. 동서남북 모든 방향으로 열려 있는 창을 통해 하루의 시간마다, 계절별로 달라지는 빛을 유입하여 밝고 풍부한 내부 분위기를 의도했다. 다양한 크기의 창과 물러나 있는 발코니는 단순한 매스에 깊이를 달리하는 입체적인 입면을 생성한다. 별도의 마감재 없이 구조체를 그대로 드러낸 노출콘크리트 외벽은 벽체의 두께를 줄이고 전체 매스의 조형과 자유로운 개구부를 강조하기 위한 선택이었다. 입면의 방해를 최소화하고자 적용한 와이어 난간은 안 켜 계단실의 수직 철재난간과 수평, 수직의 선들로 중첩되며 입면의 깊이감을 강화한다. 북서측 가벽의 열린 개구부는 하늘을 담는 프레임이자 경사지붕의 존재를 암시한다.




ⓒ Yousub Song




북측 효창공원역에서 이어지는 길의 흐름을 수직적으로 확장하여 주동선을 형성했다. 동측 길에 면해 있는 이 공간의 켜는 세심하게 조율하여 배치한 개구부를 통해 거리와 소통하며 관계를 맺는다. 최상층에서 하늘로 열리는 이 반외부의 공용공간은 열린 입면을 생성하며 층별로 다른 풍경을 끌어들인다. 외벽과 동일한 노출콘크리트의 벽과 천장, 시멘트 벽돌 패이빙으로 재료를 통일한 검박한 공간은 빛의 농담(濃淡)을 담아내며 밝고 어둠의 차이로 장소의 밀도를 만든다. 이 틈새공간은 건물의 내부와 외부, 나와 이웃, 집과 길, 사적인 삶과 공적인 삶을 매개하는 일상의 전이공간으로 기능한다.




ⓒ Yousub Song


ⓒ Yousub Song


ⓒ Yousub Song


ⓒ Yousub Song


ⓒ Yousub Song









DIAGRAM





SECTION





3rd FLOOR PLAN








Architects   Wonshok Lee(Hongik Univ.) + solidstates

Location   Hyochangwon-ro, Yongsan-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Multi-family House 

Site area   167.08m²

Building area   99.18m²

Gross floor area   333.5m²

Building scope   5F 

Building to land ratio   59.36% 

Floor area ratio   199.6% 

Design period   2018. 8 - 2019. 4 

Construction period   2019. 5 - 2020. 5 

Completion   2020. 5

Principal architect   Wonshok Lee 

Project architect   Wonshok Lee 

Design team   Gia Yoo, Yeeun Kim, Chowon Lee, Sujin Shin, Geonha Hwang, Seungbeen Chae 

Structural engineer   BASE Consulting Structural Engineers Co., Ltd. 

Mechanical engineer   Daeo Engineering 

Electrical engineer   Daeo Engineering 

Construction   DAE JUN CONSTRUCTION + MANGCHISORI 

Client   Seonyoung Kim, Hyunwoong Kim, Seonkyung Kim 

Photographer   Yousub Song





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 10월호(Vol. 473)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2020 issue of the magazine(Vol. 473).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

LE CSCR  (0) 2021.01.06
GRAY POT HOUSE  (0) 2020.12.02
CONCRETE HOUSING  (0) 2020.12.01
Two-Close-Between  (0) 2020.11.25
SONG25  (0) 2020.09.30
BRICK 19.75  (0) 2020.09.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기