© Kyubeck Hwang




Yangjae Triangle is a building built on a triangular site facing Yangjaecheon-ro. The triangular shape of land evokes interesting architecture. The architect caught two rabbits, efficiency and uniqueness, and captured the outline of the structure to match the triangular-shaped site. In this way, Yangjae Triangle was built with a unique identity while making good use of the triangular site.




© SOYOHUN Architecture




The long width of the front of the building facing the road reveals itself to the forest and the street. Yangjaecheon-ro is a place where lined-up metasequoia trees, and there are four large metasequoia trees on the front of the site. The vertical tree and the horizontal and linear shape of the triangle’s outer wall contrast each other, creating an intimate relationship between nature and architecture. The white exposed concrete used on the exterior wall of the building expresses the building’s form in the most candid and clean language. The deep windows maximize not only the linear elements of the form but also the sense of volume. In addition, the three-dimensional effect of the building is further emphasized by the cantilevers used for each floor. The architecture becomes an urban background for the four metasequoia trees, and for the architecture, this vertical nature becomes a point that further emphasizes the building.




© Kyubeck Hwang




The circular shape of the inner core contrasts with the triangular shape of the building, and harmonizes with the interior space. This reflects the architect’s intention to direct the core itself into a vertically movable space like a circular gallery. The stairs that wrap around the elevator provide a pleasant sense of space when moving between floors, and relieve fatigue by creating a natural circulation.




© Kyubeck Hwang




The horizontally long windows bring in a panoramic view of the outside to the inside. This creates a much more abundant interior space with the different landscapes of each season. The horizontal windows are spaced apart from the outer wall with regular spaces in between, while minimizing the spatial loss caused by the circular column. This maximizes the sense of openness and visual expansion of the interior space. The architect’s proposal to separate the column and the outer wall was realized thanks to the client who was open to the design and spatial possibilities of the Yangjae Triangle.




© Kyubeck Hwang




자연 풍경을 내부로 확장하는 수평창, 양재 트라이앵글

양재 트라이앵글은 양재천로에 면한 삼각형 부지에 세워진 건축물이다. 삼각형 땅은 재미난 건축적 상상력을 불러온다. 건축가는 효율성과 개성이라는 두 마리 토끼를 잡으면서, 삼각형의 형태의 대지와 부합하는 건축물의 윤곽을 잡아냈다. 이렇게 삼각형 대지의 특성을 살리면서 독창적인 아이덴티티를 갖는 양재 트라이앵글이 지어졌다.




© SOYOHUN Architecture




도로에 면한 건물의 전면의 긴 폭은 숲으로의 조망이나 가로에서 건축물의 존재를 드러낸다. 양재천로는 줄 지은 메타세콰이어 나무를 곧잘 발견할 수 있는 곳으로, 건축물이 들어선 대지 역시 전면에 큰 메타세콰이어가 네 그루 자리 잡고 있다. 수직적 나무와 트라이앵글 외벽의 가로선형의 형태는 서로 대비되면서, 자연과 건축물의 관계를 긴밀하게 만든다. 건축물 외벽에 사용된 백색의 노출콘크리트는 형태를 가장 솔직하고 담백한 언어로 표현한다. 깊게 파여진 창문은 형태의 선형적 요소뿐만 아니라 볼륨감을 극대화한다. 또한, 이러한 건축물의 형태적 입체감은 층마다 사용된 캔틸레버로 더욱 부각된다. 네 그루 메타세콰이어 나무에게 건축물은 도시적 배경이 되고, 건축물에게 이 수직 형태의 자연은 건물을 더욱 강조하는 포인트가 된다.




© Kyubeck Hwang




내부 코어의 원형 형태는 건축물의 형태인 삼각형과 대비를 이루면서 내부 공간적으로 조화를 이룬다. 이는 형태적인 측면 뿐만 아니라 코어 자체를 하나의 원형 갤러리와도 같은 수직이동 공간으로 연출하려는 건축가의 의도가 반영되어 있다. 엘리베이터를 감싸고 도는 계단은 층을 이동할 때 쾌적함이나 공간감이 뛰어나고, 자연스러운 동선을 만들어내며 피로감을 덜어준다.




© Kyubeck Hwang




가로로 긴 창은 건물내부에서 바깥 풍경을 파노라마적으로 끌어 들인다. 이는 계절마다 다른 풍경을 연출되는 자연으로 내부공간을 훨씬 풍성하게 연출하는데, 가로창은 원형의 기둥을 공간적 손실을 최소화하면서 일정 간격을 두고 외벽으로부터 이격되어 구현됐다. 이러한 구현은 내부 공간의 개방감과 시각적 확장감을 극대화시킨다. 기둥과 외벽을 분리하는 건축가의 제안은 양재 트라이앵글 프로젝트에 디자인적, 공간적 가능성을 열어두고 받아들인 건축주 덕분에 구현될 수 있었다.










DIAGRAM





ELEVATION DESIGN SKETCH






SECTION




1st FLOOR PLAN







Architects   SOYOHUN Architecture

Location   Yangjaecheon-ro, Seocho-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Commercial Facilites 

Site area   267.7m²

Building area   137.57m²

Gross floor area   911.82m²

Building scope   B2, 5F 

Building to land ratio   51.39%

Floor area ratio   199.19% 

Design period   2018. 4 - 9

Construction period   2018. 11 - 2019. 11 

Completion   2019. 11 

Principal architect   Jungjoon Kim 

Project architect   Jungjoon Kim 

Design team   Sanghyup Kim, Miri Choi 

Structural engineer   JIN Structure 

Mechanical engineer   KODAN 

Electrical engineer   KODAN 

Construction   C-SPACE C&E 

Photographer   Kyubeck Hwang, SOYOHUN Architecture





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 10월호(Vol. 473)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2020 issue of the magazine(Vol. 473).




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

STARBUCKS SANGDO SUBWAY STATION  (0) 2020.12.09
LA MAISON SECRÈTE  (0) 2020.12.04
YANGJAE TRIANGLE  (0) 2020.12.02
AGIT-G  (0) 2020.12.01
265 STEP GALLERY  (0) 2020.11.10
OBJECT  (0) 2020.11.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기