ⓒ ZHI Geng




Background 

The countryside of China has in recent years undergone rapid changes due to the national policy to encourage development of rural areas. Large amount of boutique hotels, B&Bs, tourist centers, Instagram-able cafes, bookstores were erected amidst the beautiful scenery of China’s suburb. These tourism-driven projects gener¬ally existed as products that add values to developers’ investments and depict a rural utopia. They have recently become the typical model of rural rejuvenation in China. Contrary to this typical and utopian model, House G is an atypical mode of rural intervention in the way that it is an architecture designed for a local family, rather than for investors. The design is honestly based on the true and fundamental needs of users and their living experiences. It is a house that reflects the daily domestic lives and activities of the family, as opposed to be a spectacle inserted in the suburban landscape. 




ⓒ ZHI Geng




Contextual constraints 

House G is located in a suburban village two hours away from Shanghai. The client is an aged couple whose children lives in downtown Shanghai but occasionally visit. The village has a set of serious regulations govern¬ing the design of the houses in terms of areas, height, orientation and etc. Local customs such as superstitions or cultural traditions and beliefs form another layer of constraints. The two sets of “rules” basically define the current domestic vernacular landscape in the rural areas of Yangtze Delta Region. As a response to these con¬straints, the house adopted a form that elegantly and humbly exists in the surrounding as opposed to be an icon imposed onto the landscape. It took the form of a linear pitched-roof longitudinal volume that naturally blends in the context. The south facade is elongated to increase exposure to sunlight and views towards the paddy. Extended roof and continuous balconies emphasized the horizontality of the house, which perceptually reduces the height of it, and unifies the two separate volumes into a whole. The overhanging horizontal roof is also an element derived from the traditional vernacular architecture in Southern China. 




ⓒ ZHI Geng




Hierarchy of publicness 

The first level of the house was designed to reflect the mode of communication and living habits of the house owners. The concept of publicness becomes hierarchical and was manifested in various spatial manners. Con¬trary to a residence in the city or a weekend house of urban dwellers, a vernacular house in the village does not only fulfill the needs to live, but also the needs to produce and interact with neighbors.


The yard on the South is the most public area of the house. It functions as the official entrance, a place for food production, and a place of interaction. Part of the southern yard are reserved for growing of crops and local¬ly-grown vegetables. The earth still firmly ties to each village resident in terms of emotion, security, reference to time, and food production. Other part of the yard becomes the extension of domestic life from the interior outwards. Benches and outdoor washing sinks are placed at the periphery of the court. They subtly define the boundary of the property and provide spaces of interaction between the house owner and their neighbors. The extended balcony on the second level not only provides shading and protection from rain, but also defines an area for neighbors to gather.


The foyer of the house is not merely an entrance, but also a leisure space for house owner to play Majong with his neighbors. The living room performs not only as a space of gathering for the family, but also is a religious space to worship the ancestors during special occasions. The second level of the house is the private domain and a place for mental retreat. Washrooms and bedrooms for the owner and their children who sometimes visit are connected by a double-height corridor which spatially extends upwards to the mezzanine on top. A bar table is placed in this corridor to provide a “node” for the family to have cup of tea and relax, thus eliminating the nature of the space as pure circulation. 


The continuous balconies and terrace is an extension of interior spaces on the second level. They provide a chance to enjoy the great views of the surroundings and a place for family members and close friends or rel¬atives to gather without being disturbed by the neighbors. The small courtyard on the mezzanine level is the most private area of the house and is only used by the family members. It is a place to read, reflect and contem¬plate, especially for the owner’s daughter who resides in the city and occasionally returns and seeks solitude.




ⓒ ZHI Geng




The ordinary versus the spectacle 

House G offers us an opportunity to re-think and challenge the utopian mode of development going on in Chi¬na’s countryside. Should the countryside be the next testing ground for architects and investors to impose and create icons and spectacles? Or should rural rejuvenation be a reflection and improvement of the local needs and habits? House G takes a humble attitude and offers a new perspective in defining the domestic and vernac¬ular landscape of Shanghai’s suburb.




ⓒ ZHI Geng




배경

최근 몇 년 동안 중국의 농촌지역은 농촌 진흥 정책의 영향으로 급격한 변화를 겪고 있다. 중국 교외의 아름다운 풍경 속에 수 많은 고급호텔, 민박집, 관광 센터, 멋진 카페, 서점들이 세워졌다. 이러한 관광객 유치 중심의 프로젝트는 개발투자자들의 투자 가치를 더하게 하고 농촌 유토피아를 표현 할 수 있게 한다. 최근 중국에서는 농촌 부흥의 전형적인 사례가 되고 있다. 이런 전형적인 유토피아 모델과는 달리, House G는 투자자가 아닌 지역 거주자를 위해 설계된 건물로 이례적으로 농촌 생활을 반영한 건물이다. 디자인은 사용자의 기본적인 요구와 삶을 반영하여 실용적으로 지어졌다. 교외 풍경에 끼워 맞춰 지어진 장엄한 건물들과는 다르게 가족의 일상과 활동을 반영한 집이다.




ⓒ ZHI Geng




컨텍스트의 제한

House-G는 상하이에서 두 시간 정도 떨어진 거리에 있는 지방의 한 마을에 위치해 있다. 건축주는 나이가 지긋한 부부로 자녀들은 상하이의 도시에 거주하고 때에 따라서 들른다. 

이 마을은 집의 면적, 높이 및 방향 등 건물 설계에 있어 엄격한 규제를 받는다. 미신이나 전통문화, 신념과 같은 지역 관습은 또 다른 제한을 만들어낸다. 이러한 두 가지 측면에서의 제한사항들은 양쯔강 삼각주 농촌 지역은 오늘날의 주택 양식 풍경을 만들어냈다. 이러한 제약에 반하여 풍경에 부과 된 멋스러움 보다는 주변 환경에 어우러지는 우아한 형태를 취하고 있다. 경사진 직선과 세로 볼륨의 형태를 취한 지붕은 주변 환경과 자연스럽게 어우러진다. 길게 늘어진 남쪽 파사드는 빛의 양을 높여주고 논 전망을 넓혀준다. 확장된 형태의 지붕과 발코니는 집의 수평 성을 강조하여 집의 높이가 낮아 보이게 해주며 독립된 두 공간을 하나로 이어준다. 돌출 된 수평 지붕은 중국 남부의 전통건축물을 모티브 한 것이다.




ⓒ ZHI Geng




공공성의 계층적 측면

이 집의 1층은 건축주의 생활습관과 소통 방식을 반영하였다. 공공의 개념은 계층적 시스템으로 되어 있으며 다양한 공간적 방식으로 표현되었다. 도시의 주택이나 별장과는 다르게 마을의 주거용 주택은 생활의 욕구와 이웃과의 교류도 원활하게 해준다.


남쪽 안뜰은 이 집에서 가장 공공적인 장소이다. 입구, 음식 조리 및 상호 작용하는 공간이기도 하다. 남쪽 안뜰의 일부는 작물과 지역에서 재배 된 채소 재배를 위에 쓰인다. 감정, 안전, 시간, 식량 생산이라는 측면에서 지구는 여전히 각 마을 주민들과 이어져 있다. 마당은 내부에서 외부로 이어지는 가족생활의 연장선이된다. 벤치와 야외 개수대는 뜰 밖에 있다. 이들은 토지의 경계를 지어주고 집주인과 이웃 사이의 상호 작용을 위해 공간을 제공한다. 2층의 확장 된 발코니는 그늘과 비를 막아주고 이웃과 함께할 공간을 제공한다.


집의 현관은 출입의 역할 뿐만 아니라 집주인이 이웃들과 함께 마작을 즐길 수 있는 여가 공간이 된다. 이 집의 2층은 개인영역이자 휴식공간이다. 종종 방문하는 자녀들을 위한 화장실과 침실은 중이층까지 확장된 2층 복도로 연결된다. 바 테이블은 복도에 배치되어 가족이 차를 마시고 휴식을 취할 수 있게 해주어 순수 순환의 공간으로만 사용되는 것으로 국한되지 않는다.


길게 이어진 발코니와 테라스는 2층 내부의 연속이 되는 공간이다. 이곳에서 아름다운 주변 경관을 감상 할 수 있을 뿐만 아니라 가족과 친한 친구 또는 친척들과 함께 편히 모일 수 있다. 중이층에 있는 작은 안뜰은 가족만을 위한 이 집의 가장 사적인 공간이다. 특히, 도시에 살며 종종 방문하는 집주인의 딸이 혼자 독서와 사색을 즐길 수 있는 장소이기도 하다.




ⓒ ZHI Geng




평범함과 경이로움

House-G는 중국의 농촌 유토피아 개발에 대한 재고와 새로운 도전을 품게 해준다. 농촌은 건축가와 투자자의 투자가치를 시험하는 곳이 되어야 하는가? 그게 아니면 그곳에서의 삶의 필요와 관습을 반영하는 곳으로 개선되어야 하는가? House-G는 겸손히 주변에 어우러지는 모습으로 상하이의 농촌지역의 주택 양식 풍경에 대한 새로운 관점을 제시한다.










EAST ELEVATION





1st FLOOR PLAN





ATTIC FLOOR PLAN







Architects   Interval Architects

Location   Shanghai, China

Program   Residential

Project period   2017 - 2019

Floor area   230m²

Principal architects   Oscar KO, GU Yunduan

Design team   Oscar KO, GU Yunduan, FANG Hanqi, ZHOU Yi, CHEN Heqiao, YE Changqing, CHEN Jingyi

Client   GU Family

Photograph   ZHI Geng




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

BERMONDS LOCKE  (0) 2021.02.18
Moscow Apartment  (0) 2020.11.30
House G  (0) 2020.11.27
Vista Apartement Renovation  (0) 2020.11.26
Aláfia Apartment  (0) 2020.11.18
Concrete Jungle Apartment  (0) 2020.10.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기