ⓒ Mariela Apollonio




The driving design principles of the Brick Vault House respond to regionally available construction techniques –both traditional and contemporary– and the spanish mediterranean climate. It is organised around a structural grid system, which allowed us to resolve the typical construction details so that future houses could have different configurations, avoiding replication but still maintaining some level of standardisation. The character of the house is given by its structural materials –the green steel frame and exposed load bearing brick vaults present throughout all spaces, and its irregular modular layout –creating numerous porches and terraces as well as varying views. The house responds to its context by adopting local construction methods both old and new.




ⓒ Mariela Apollonio




This instance of Brick Vault House is built on a sloped plot, which allowed us to create an experiential sequence through which the scale and features of the house are revealed progressively. As you enter what looks like a half-sunken two storey house, you are directed towards the entrance of the house which is also the circulation core where you find the staircase. Around it, the different spaces are organised without the need for corridors. The shifting floor plates create a rich sequence of viewpoints, and therefore areas with very distinct visual character within the modular system. Having a variety of spatial qualities and views around which to structure your daily life is something we strive for. The place where you sit in the morning for breakfast could have a different feel to where you spend your afternoon, and your summer and winter routines could make use of spaces differently configured.




ⓒ Mariela Apollonio




The grid is also a unifying element throughout the house. We think one feels more at ease living in spaces where the way it all comes together can be easily discerned. The green blends with the vegetation, it is balanced against the shifting hues of the sky, and it is a colour often found in domestic interiors in small amounts through indoor plants. The load bearing brick vaults become the main interior feature, giving a sense of expansion and lightness, as well as warmth. The remaining finishes are basic and affordable, providing a neutral canvas over which each tenant can overlay their preferred style and make themselves at home. In this way, The Brick Vault House achieves a balance between giving character to a house and still leaving enough room for personal customisation. We tried to portray a version of a lived house in the photographs –by Mariela Apollonio– by bringing in furniture –kindly lent to us by Teulat– but we look forward to seeing the house transformed by its occupants, in fact we think it will only be complete and at its best then.




ⓒ Mariela Apollonio




프레임만으로 공간의 확장을 경험하게 하는 집이 있다. 스페인에 지어진 둥근 천장(Vault) 벽돌집은 격자형의 녹색 철골이 집을 감싸고 있어, 아직 완공이 되지 않은 듯한 인상을 주기도 한다.


녹색 프레임과 흰 외벽은 하나의 흰 덩어리를 파낸 듯하여 가벼운 느낌이다. 하지만 이 집의 천장이 벽돌로 구성된 아치형 천장이라는 것을 알게 된다면 무게감과 견고함을 느끼게 될 것이다.




ⓒ Mariela Apollonio




브릭 볼트하우스의 설계 원칙은 지역적인 건축 기법(전통 및 현대)과 스페인의 지중해 기후에 대응하여 적용되었다. 구조 그리드 시스템을 중심으로 구성하여 전형적인 시공 사항을 해결할 수 있었고, 어느 정도 표준화된 모습을 유지하면서 미래의 집과 다른 구성을 가질 수 있도록 계획되었다.



이 집의 특징은 모든 공간에 걸쳐 있는 녹색 철골과 노출된 내력 벽돌 벽, 불규칙적인 공간 배치로 다양한 조망을 가질 뿐만 아니라 포치와 테라스를 형성하는 구조적인 재료로 꼽을 수 있다.




ⓒ Mariela Apollonio




경사지에 지어진 이 집은 이를 통해 집의 규모와 특징이 점진적으로 드러나 체험의 순서를 결정짓는다. 반쯤 들어낸 듯한 집 앞에 서면 입구로 향하게 된다. 이를 따라 들어서면 집 안 동선의 중심인 계단에 이른다. 계단 주변의 공간들은 복도 없이 계단에서 바로 통하도록 계획되어 있다.



각 층에서 공간의 이동은 풍부한 시야의 변화를 만들고 모듈 시스템 내에서 매우 뚜렷한 시각적 특성을 가진 영역을 만들어낸다. 건축가는 거주자가 일상을 구성하는 공간에서 다양한 조망을 얻기를 바랐다.




ⓒ Mariela Apollonio




녹색 철골 그리드는 집안 전체에 걸쳐 하나의 통일적인 요소이다. 건축가는 모든 것이 결합된 방식을 직관적으로 알 수 있는 공간에서 사는 것이 편안하다고 생각한다. 녹색은 초목과 어우러져 하늘의 변화무쌍한 색채와 균형을 이루며, 실내 공간을 장식하는 식물을 통해 집 안에서도 쉽게 관찰되는 색이다.


내력 벽돌 벽 공간은 주요한 인테리어 특징이기도 하며, 따뜻한 분위기와 가볍고 확장된 느낌을 받을 수 있다. 나머지 부분의 마감은 비교적 저렴한 재료를 선택했고, 거주자들이 선호하는 다양한 스타일을 덧입혀 집에서 편안함을 느낄 수 있는 배경을 만들었다.


이런 방식으로, 브릭 볼트하우스는 집에 특징을 부여하고 개인에 따라 맞춤화된 공간을 꾸밀 수 있도록 남겨둠으로써 건축가의 계획과 거주자의 취향 사이에서 균형을 이룬다.






ⓒ Mariela Apollonio


ⓒ Mariela Apollonio








SECTION



1st FLOOR PLAN



2nd FLOOR PLAN



3rd FLOOR PLAN










Architects   Space Popular

Location   Valencia, Spain

Gross floor area   235m²

Principal architects   Lara Lesmes, Fredrik Hellberg

Project manager   Raquel Gimenez Ibañez

Design team   Salvador Gomis Aviño, Gregorio Clavel

Collaboration   Estudio Alberto Burgos, Javier Cortina Maruenda

Engineers   Architect Dr. Adolfo Alonso

Construction   Proyeto Constructivo Ibola

Photographer   Mariela Apollonio




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

Cat's Pink House  (0) 2020.07.28
House BRAS  (0) 2020.07.27
Brick Vault House  (0) 2020.07.24
WILLA FRAME  (0) 2020.07.24
ASSEMBLY AND RURAL HOUSE  (0) 2020.07.23
CHAPEL  (0) 2020.07.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기