ⓒ Yoon, Joonhwan




Prologue The alleys which were full of children playing and shoppers at stores long time ago have now become a quiet neighborhood where senior people spend time talking about the bygone days in front of the shops with the rare presence of customers and together with some pedestrians heading towards the traditional market. Likewise, throughout the long history of Gangneung, there have remained only the dwelling of merchants and the small and old restaurants along the lonesome alleys around the old-town market due to the urban extension and residential development. To live with his mother in the familiar neighborhood, the client required a housing that would accommodate his own dwelling unit and the others for rent to merchants. So we began to work on the project of creating a small space where dandelions could grow at the shabby alley, just like a touchingly yellow dandelion blooming as a result of taking root in a hurry amongst a handful of dust.




ⓒ Yoon, Joonhwan




Multistory Shared Courtyard In the site, the old house had been demolished and the building at the southern part remained the same at the old town. Also the piloti for mandatory parking, with a persimmon tree representative of Gangneung located as part of landscaping for the other area at the northern courtyard, where the light is unlikely to be introduced. Although we say it is a kind of landscaping, it is just a persimmon tree growing at the simple void space rather than a garden where users could take a rest. So we placed commercial space along the roadside and created a multi-unit housing with a parking lot placed at the void space alongside the staircase on the ground floor and with landscaping put as a minimum. The landscaped ground was connected to the upper floor on which a garden was placed to provide a multistory shared courtyard for the tenant households. The space where the dandelion seeds riding on the wind blown over the city can settle down and bloom their yellow flowers at the multistory courtyard was to tell what does it mean for merchants to overcome the everyday routine of hard life: as in Park Wansuh's A Dandelion on the Rooftop, what prevents the old from committing suicide is not to install iron bars, but just a dandelion flower.




ⓒ Yoon, Joonhwan




Porous Materiality The old town full of old stories always keeps narrow intervals between buildings, which are inadequate to keep the privacy of neighborhood lives. While the shared courtyard provides the light and the wind for the residents, the private spaces finished with porous materials can improve the quality of residential environment. For this building, we used several kinds of porous materials: the whole envelope was clad with bricks and exposed concrete; the staircase was built with honeycomb brickwork as it needs not so much light; and the southern balconies were finished with metal lath, which was partially punched to let the light and the wind penetrate inside and properly control the eyes, mitigating the sense of closure and enabling communication with the surroundings. Inside the balconies of a multiunit housing occur many private affairs, but they need ventilation and daylight so that we designed the punched metals by controlling the hole diameters. We expressed the spatial qualities of spaces with three kinds of porous materials.




ⓒ Yoon, Joonhwan




성남동 민들레의 정원


프롤로그 오래전 아이들이 뛰놀고 북적이던 가게들로 가득했던 골목은 한적해져 전통시장으로 가는 몇몇 행인들만 보인다. 이젠 손님이 드물어 가게 앞에 모인 노인들끼리 옛이야기를 하면서 시간을 보내는 동네가 되어버렸다. 오랜 역사를 가진 강릉 역시 도시의 확장과 택지의 등장으로 구도심 시장 주변의 인적이 사라진 골목길에는, 시장 상인들의 주거와 작고 오래된 식당만 남게 되었다. 건축주는 그 익숙한 동네에서 어머니를 모시고 살기 위해 자신의 주택과 상인들에게 임대할 주택을 원했다. 그리하여 한 줌의 먼지에 허겁지겁 뿌리내리고 눈물겹도록 노랗게 핀 민들레 꽃처럼 척박한 골목에 작지만 민들레가 자랄만한 공간을 만들어 주는 작업을 시작하게 되었다.




ⓒ Yoon, Joonhwan




다층 공유 정원 해당 대지는 기존 주택이 철거된 상태였고, 대지의 남측에 자리한 옆 건물 역시 구도심의 건축물로, 법정 주차를 위한 필로티를 제외하고 나머지 조경은 햇빛이 잘 들지 않는 북측을 향해 있었으며 이 중정에는 강릉을 대표하는 감나무 한 그루가 자리하고 있었다. 비록 중정이라고는 하지만 사용하는 사람들에게 정원으로서의 쉼의 공간이 아닌 단순히 비워진 공간에 감나무 한 그루가 자라고 있다는 의미 밖에는 없었다.


이러한 옆 건물의 배치를 고려하여 도로변을 따라 1층의 상가를 배치하였다. 상업지역에 건축하는 다가구주택이기에 1층은 계단실을 제외한 공지에 주차장을 설치하고, 최소한의 지상 조경 후 남측 중정과 수직으로 연결되는 2층에 정원을 만들어 입주 가구들에게 다층 공유 정원을 만들었다. 도시에 부는 바람을 탄 민들레 씨앗이 다층의 정원에 노란 꽃을 피울 수 있는 공간은 상인들에게 매일 반복되는 힘든 삶을 극복해 나가는 의미를 박완서의 「옥상의 민들레꽃」 에서처럼 노인들의 자살을 방지하는 것은 쇠창살을 설치하는 것이 아니라 민들레 꽃임을 알리려는 것이었다.




ⓒ Yoon, Joonhwan




다공성의 재료 오랜 이야기가 가득한 구도심은 언제나 건축물 간의 좁은 간격을 유지하고 그래서 서로의 삶을 보호하기에는 역부족이다. 정원을 공유함으로써 빛과 바람을 거주하는 사람들에게 제공하고 대신 사생활을 보호해야 하는 공간은 다공성의 재료를 사용하여 주거환경의 질을 높일 수 있다. 이 건축물에서는 몇 가지의 다공성 재질을 사용하고 있는데 전체 외피에 벽돌과 노출콘크리트로 입히고 계단실은 많은 빛을 필요로 하지 않으므로 영롱쌓기 방식을 사용하였다. 남측의 발코니에는 메탈라스를 사용하여 빛과 바람을 투과 시키면서도 시선을 적절히 조절하는 역할을 하도록 하였다. 부분적으로 메탈라스를 뚫어서 폐쇄성을 완화하고 주변과의 소통이 가능하도록 하였으며 다가구의 발코니에는 많은 개인적인 일들이 벌어지는 공간이지만 환기와 자연채광이 필요하므로 펀칭메탈에 구멍의 간격을 조절하여 사용하였다. 이렇게 세 가지의 다공성 재료로 각각의 공간적 특성을 표현한 것이다.




ⓒ Yoon, Joonhwan


ⓒ Yoon, Joonhwan


ⓒ Yoon, Joonhwan


ⓒ Yoon, Joonhwan


ⓒ Yoon, Joonhwan







SECTION DIAGRAM


SECTION


2nd FLOOR PLAN







Architects   Architecture Design Studio YEIN

Location   Seongnam-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Republic of Korea 

Use   Neighborhood Living Facilities, Residential 

Site area   270.1㎡ 

Built area   222.29㎡

Total floor area   599.47㎡ 

Floor   4F 

Structure   Reinforced concrete 

Exterior material   Bricko Brick, Zinc, REHAU Window 

Interior material   Painting, Wallpaper 

Lead architect   Choi Yesun 

Design team   Lee Myungseon, Kim Jungmi 

Construction   Choi Wondae 

Photographer   Yoon, Joonhwan





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 4월호(Vol. 467)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2020 issue of the magazine(Vol. 467).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

PANGYO-RI HOUSE  (0) 2020.06.29
HAE-MUT-JE  (0) 2020.06.26
SEONGNAM-DONG DANDELION-COURTYARD  (0) 2020.06.26
SMALL WOODEN PAVILION  (0) 2020.06.26
ENTRE PINOS  (0) 2020.06.25
HOUSE THIN-THIN  (0) 2020.06.24


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기