ⓒ Iwan Baan


Xylem, the gathering pavilion for the Tippet Rise Art Center, has been designed by Francis Kéré as a quiet, protective shelter for the visitors of the ranch. Located in a slightly sunken landform between the main facilities of the Art Center and the beginning of the hiking tracks, the pavilion rises in a clearing surrounded by aspen trees, facing a small creek. Entirely carved in wooden logs, the pavilion symbolically invites the visitor, who in the Tippet Rise Art Center is confronted with nature at its widest scale, to access the most secret part of nature, the heart of the trees. The logs of the canopy are assembled in circular bundles bore by a modular hexagonal structure in weathering steel, lying on top of seven steel columns. 


ⓒ Iwan Baan


The upper surface of the canopy is carved sinuously in order to create a rounded topography that blends in the surrounding hills. At the same time massive and light, the roof is inspired by the “toguna”, the traditional most sacred space in every Dogon village, a wooden and straw shelter designed in order to protect from the sun but at the same time to allow the ventilation of the shaded space underneath. In the pavilion, sunbeams penetrate between the vertical logs, creating a play of light and shadow that softly hits the underlying organically shaped seating, equally carved in wood and the polished concrete circular platform.


ⓒ Iwan Baan


Xylem

티펫 라이즈 아트센터의 사람들이 모일 수 있는 파빌리온인‘ 자일렘’은 프란시스 케레 (Francis Kere)에 의해 목장 방문객을 위한 조용하고 안전한 피난처로 설계되었다. 이 파빌리온은 아트 센터의 주요 시설과 하이킹 트랙의 시작 부분 사이에 약간 가라앉은 지형에 위치하며, 사시 나무로 둘러싸인 빈터에 작은 개울을 마주하고 솟아 있다. 전체적으로 통나무로 깎아 만든 파빌리온은 티펫 라이즈 아트센터에서 방문객을 상징적으로 초대하는데, 방문객은 자연의 가장 비밀스러운 부분인 나무의 중심부에 접근할 수 있으며, 넓은 규모의 자연을 마주하게 된다. 통나무로 된 캐노피는 내후성 강재로 된 모듈식 육각형 구조로 뚫린 원형 다발로 조립되며, 이는 7개의 강철 기둥 위에 놓여 있다.


ⓒ Iwan Baan


캐노피의 상부 표면은 주변 언덕과 어우러지는 둥근 지형을 만들기 위해 구불구불한 모양으로 만들어졌다. 동시에 크고 가벼운 지붕은 모든 도곤(Dogon) 마을에서 전통적으로 가장 신성한 공간인 “토구나(to guna)”에서 영감을 얻었다. 이곳은 햇빛으로부터 방문객을 보호하고 동시에 아래쪽 그늘진 공간을 환기시킬 수 있도록 설계된 목재로 만든 대피소이다. 파빌리온 안에는 햇살이 수직으로 세워진 통나무 사이를 관통하여, 나무와 광택 콘크리트로 된 원형 기단에 똑같이 조각된 유기적 형태의 좌석에 부드럽게 부딪혀 빛과 그림자 놀이가 만들어진다. 





Design   Diébédo Francis Kéré / Kéré Architecture 

Design team   Vincenzo Salierno, Nina Tescari 

Project management   Pete Hinmon, Tippet Rise Art Center, Fishtail, Montana 

Client   Tippet Rise Art Center 

Location   Tippet Rise Art Center, Fishtail, Montana, USA 

Area   256m² 

Altitude   1394m a.s.l. 

Platform area   195m²

Platform diameter   15.80m 

Roof area   256m² 

Roof diameter   18.10m 

Maximum roof height   4.75m

Construction   November 2018 to June 2019 

Opening   July 2019 

Structural engineer   AECOM, London, United Kingdom 

Civil engineer   DOWL Engineering, Billings, Montana 

General contractor   On Site Management, Bozeman, Montana 

Wood fabricator   Chris Gunn, Gunnstock Timber Frames, Powell, Wyoming 

Steel fabrication   TrueNorth Steel, Billings, Montana 

Steel erection   Western States Steel Erection, Billings, Montana 

Concrete   Davis and Sons Construction, Absarokee Montana 

Photographer   Iwan Baan




해당 프로젝트는 BOB 2019년 9월호(Vol. 182)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 182).









'Interior Project > Installation' 카테고리의 다른 글

THE CATENARY AND THE ARC  (0) 2020.03.03
Xylem  (0) 2020.02.14
BLURRED SPACE: 3D-PRINTED PAVILION  (0) 2020.02.14
Vogue Fno Showcase  (0) 2020.02.06
PILLARS OF DREAMS  (0) 2019.12.31
2018 DDS EXHIBITION SPACE  (0) 2019.11.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기