ⓒ Yuchen Chao


Jinan is known as the “Spring City” for its many springs since ancient times, with a landscape of lakes and water being a nutrient of life for the city and also a source of cultural enrichment. With abundant urban landscape culture as the venation, the design of aqueous phase started from the concept of museums, with the hope that the space created can not only display objects but also bring viewers a pure enjoyment of architectural strength and aesthetic feeling.


ⓒ Yuchen Chao


One gradually-curling ladder is built in the 14.5m high hall, creating an opening with a sense of deterrent feeling for the space. gentle slopes replace the keenedged stairs. It breaks the rigid segmentation boundaries of traditional floors and eliminate the corners that interrupt the vision. The viewers can walk or pause on the slightly tilting level surface without difficulty, and enjoy a peaceful feeling of going for a walk. 
With the continuation of the logic of fluency and no fracture surface, the walls and moving lines in the hall are constructed by lines and curved surfaces that look unintentionally bending-shaped but simple and tidy.


ⓒ Yuchen Chao


‘Waterfrom Design’ attempt to integrate the material and spiritual worlds by means of space modeling and enable the viewers to blend in time and thus make changes through depending on the impression and thought emerging with the spatial relationship. 


ⓒ Yuchen Chao


The wall looks like the stones that expand the texture in horizontal directions and the grade level looks like a quiet lake that forms along with the lakeshore. Natural things like rocks, stones, gravels and lakes are interpreted through more detailed material surface, and straight, cold and hard cutting lines representing manual work are weakened.


ⓒ Yuchen Chao


슬로울리 

진안은 샘이 많아 예로부터‘ 샘의 도시’로 불렸고, 호수와 물을 품은 풍경은 도시를 위한 생명의 양분이자 문화적 발달의 원천이 되었다. 풍부한 조경을 양분으로 삼은 디자인은 박물관 콘셉트에서 출발했는데, 공간이 전시장 역할을 하면서 동시에 사람들이 건축의 힘과 미적 정서를 향유할 수 있도록 도와주기를 바랐다.


ⓒ Yuchen Chao


층고가 14.5m에 이르는 홀에는 완만한 나선형 램프를 설치해 공간이 강렬한 인상을 주도록 했다. 완만한 경사로는 모난 계단을 대체한다. 이는 전통적인 층 경계 분할 방식을 무너뜨리고, 시야를 방해하는 모퉁이를 제거해준다. 사람들은 살짝 기울어진 수평면 위를 편하게 걷거나 잠시 멈춰 서서 산책을 나온 것 같은 평화로운 느낌을 만끽할 수 있다. 유연함과 매끄러운 표면을 추구하는 콘셉트의 연장선 상에서 홀의 벽과 동선을 의도치 않게 휘었지만 간결하고 잘 정돈되어 보이는 선과 곡면으로 구성했다.


ⓒ Yuchen Chao


‘워터프롬 디자인’은 공간 디자인을 통해 물리적 세계와 영적 세계의 만남을 시도하고, 사람들이 시간 속에 섞여들어 공간적 관계성이 빚어낸 인상과 사유에 따른 변화를 이끌어내도록 한다. 벽은 수평 방향으로 확장하는 암석처럼 보이고, 평면 레벨은 호숫가를 따라 형성되어 호수의 일부 같다. 돌, 바위, 자갈, 호수 같은 자연적 존재는 섬세한 질감으로 표현하고, 곧고 차가우며 딱딱한 절단선은 잘 드러나지 않도록 했다.






Design   Waterfrom Design 

Client   Jinan China Resources 

Location   Jinan, China 

Area   2,800m² 

Completion   2018 

Layout   Exhibition space, Resting area, Office 

Material   Fir pattern formwork, Hand paint, Moca cream golden marble, Gagatite, Continuous floor, Brass, Veneer, Titanium plating metal

Photographer   Yuchen Chao




해당 프로젝트는 BOB 2019년 8월호(Vol. 181)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 181).








'Interior Project > Installation' 카테고리의 다른 글

PILLARS OF DREAMS  (0) 2019.12.31
SLOWLY  (0) 2019.12.19
PAPER ROOF  (0) 2019.12.16
2018 DDS EXHIBITION SPACE  (0) 2019.11.06
TREESSUN FLOOR EXHIBITION HALL DESIGN  (0) 2019.11.06
HANWHA 'LIFE PLUS WALK' PR HALL  (0) 2019.11.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기