ⓒ Zhao Yilong


Teahouse in Jiuxing Village is located at Jiande, Hangzhou, and the intersection of three rivers, where rivers and hills set each other off.
Maximizing the landscape interface and integrating the volume into the environment are two basic points at design stage. The project does not pursue a focus-oriented visual image, but presents it in the form of dispelling the volume, and introduces the interest of the mountain to the interior space with a clever dynamic design.


ⓒ Zhao Yilong


The design used the terrain height difference to divide the two functions of the tea house and the reception into the main and secondary buildings, which were extended to the top of the building, and gradually collapsed, which not only visually weakened the volume of the building, but also produced a terrace place with a big view of first-line Rivers.
Along the stone masonry slope protection, the building volume is hidden in the cove of the hills. Along the river surface, there are several layers of platforms with wide views. The visitors made turns under the eaves with changing views of rivers and mountain side stair space. And the space is wide and narrow in turn.


ⓒ Zhao Yilong


Architects’ thinking about materials and forms is synchronous, and there are multiple considerations in choosing concrete to build such a public building in a rural environment. First of all, the concrete material is most consistent with the designer’s overall design strategy. As a material with a strong sense of intervention in the natural environment, it can achieve a balance with the overall modest volume strategy of the building; the unique texture of the wood template gives the concrete material a special sense of scale and texture, which can make up for the lack of fun of the single material.


ⓒ Zhao Yilong


Architects hope to enhance the purity of space through careful handling of structural equipment. In order to ensure the continuation of the concept, the architect integrated the interior and landscape design, the lamps, switch panels and wires were pre-buried in advance, and the details of the landscape seat, embedded handrails and drains at the entrance were also overall design.
From the perspective of formal creation, it is always simple, only necessary elements of the building. But from the technical point of view, it is complicated. It realizes the integrated design of equipment, interior and landscape. Tradition but modernity, thick but light, dispelling but upright, all is it.


ⓒ Zhao Yilong


지우싱 마을의 티하우스


항저우 남서부 젠더시는 3개의 강이 교차하는 곳이다. 젠더시에서도 강과 언덕이 서로 맞닿은 곳에 지우싱(Jiuxing) 마을 티하우스가 설계됐다. 건축가는 티하우스 설계 당시 풍경과의 교감을 극대화하고 주어진 환경 내에서 공간을 통합해야 했다. 시각적인 이미지에 집중하지 않기 위해 건물의 볼륨은 없어졌으며, 독창적이고 역동적인 디자인은 내부 공간에 대한 관심을 불러일으킨다.


ⓒ Zhao Yilong


티하우스는 지형의 높이 차이를 이용하여 주 건물과 보조 건물로 두 가지 기능을 가지도록 나누어져 설계되었다. 건물의 꼭대기층에 올라가면 지형과 이어지게 되어 있다. 건물의 이러한 형태는 시각적으로 공간에 대한 감각을 약하게 했으며, 하천을 조망할 수 있는 넓은 테라스를 만들 수 있게 했다. 석조부분 경사지 보호에 따라, 건물의 부피는 언덕 내부에 숨겨져 있다. 강변을 따라 넓은 경관을 가진 여러 층의 플랫폼이 있는데, 티하우스 방문객들은 처마 밑에서 강과 산 옆 계단 공간이 변화하는 모습을 바라볼 수 있다. 그 공간은 넓은 곳과 좁은 곳이 차례대로 나타난다.


ⓒ Zhao Yilong


건축가는 재료와 형태에 대해 동시에 고민했다. 시골 환경에서 이러한 공공건물을 위해 사용되는 콘크리트를 선택할 때는 여러 가지 고려할 사항이 생기기 때문이다. 우선, 콘크리트 소재는 설계자의 전반적인 설계 전략과 가장 잘 일치한다. 콘크리트는 자연환경에 놓였을 때, 개입된 듯한 강한 감각을 가진 소재이며, 이로써 건물의 전반적인 공간 전략과 균형을 이룰 수 있다. 이에 나무 질감을 살린 콘크리트를 사용하는 것으로, 하나의 소재를 사용하는 것보다 즐거움을 더해주며 특별한 규모와 질감을 건축물에 부여한다. 


ⓒ Zhao Yilong


건축가는 공간의 순도를 높이기 위해 구조적인 장치를 신중하게 다루었다. 콘셉트가 지속되는 것을 보장하기 위해 실내와 조경 설계를 통합시켰으며, 램프, 스위치 패널, 전선을 사전에 설치하였다. 입구에 조경 의자나 내장된 난간과 배수구의 세부사항도 포함하여 설계하였다.
일반적인 창작품의 관점에서 보면 단순하며 건물의 필요한 요소만 있다고 보이지만 기술적인 관점에서는 단순하지 않다. 장비, 인테리어, 조경의 통합된 디자인이 말해준다. 지우싱 마을 티하우스는 전통적이지만 근대적이고, 두껍지만 가볍게 느껴지기도 하며, 없는 듯하지만 꼿꼿하게 자리를 지키고 있다.








Architects   gad·line+studio + Greenton Architecture Design

Location   Jiande, Hangzhou, Zhejiang, China 

Site area   5,725.6㎡ 

Building area   1,420㎡ 

Gross floor area   2,463㎡ 

Landscape area   4,305㎡\

Building to land ratio   25% 

Floor area ratio   40%

Design period   2017. 5 - 2018. 11 

Construction period   2017. 10 - 2019. 5 

Project architect   Meng Fanhao 

Design team   He Yaliang, Tao Tao 

Collaborator   Wu Yingdong, Ye Xiaoping(Structure), Cui Daliang, Yao Guocai, Li Fangfang (HVAC), Ren Feiyu, Wangyue (Electrical), Zhang Bin, Hu Ting (Water supply and drainage) 

Construction   Hangzhou Xianglin Construction Co., Ltd. 

Client   Jiande Jiangnan Mystery Tourism Development Co., Ltd. 

Photographer   Zhao Yilong 


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 8월호(Vol. 459)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2019 issue of the magazine(Vol. 459).




'Architecture Project > Other' 카테고리의 다른 글

TEAHOUSE IN JIUXING VILLAGE  (0) 2019.10.08
GAYEON COLUMBARIUM  (0) 2019.10.07
CHINA FUZHOU JIN NIU SHAN TRANS-URBAN CONNECTOR  (0) 2019.09.16
NICCA INNOVATION CENTER  (0) 2019.07.15
SANGDO1-DONG SENIOR CITIZEN CENTER  (0) 2019.07.10
SKOLKOVO INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY  (0) 2019.07.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기