ⓒ Jiyoung Lee


This project is part of Seoul’s outreach community service center environment improvement business, and this was for the relocation of civil service offices due to the increase in welfare professionals as well as the improvement of deteriorated environments. At the same time, it is about providing shared spaces that are open to nearby residents by excavating leftover spaces, abandoned spaces, improvable spaces, etc. in the surroundings, for the improvement of publicness through spatial design.
The target architecture was constructed through a competition in 2009, and it was a large scale public building with a community service center on the second floor, which is connected with exterior stairs, a library in the upper floors and a cultural center in the lower floors. Since it was a building that was built seven years ago, the interior spaces were wide and the finishing materials were in relatively good shape. As the use or design of the interior space was indifferently neglected, the lobby was dark and empty like a schoolyard, and it was just a simple transit space. The public service center as well, was filled with procurement and purchasing benches had the appearance of a typical government office. With all floors having similar planes, there was no place of community within the building that allowed users of the cultural facility or library to momentarily rest or meet, and the needlessly large lobby of the community service center was in the optimal place to be able to accommodate these demands while being located at the vertical mediation point of these two functions. In addition, the lobby space of the community service center was decided to be formed into a space where nearby residents can visit and rest as well as hold meetings, and use as a guest room of the town.


ⓒ Jiyoung Lee


Hence, the architect divided the spaces of staying and passing through with a design concept of inserting a space within a space, like an ‘ameba shining in a dark quadrilateral’. In order to create a translucent and shining free-curved space to resolve the visual stuffiness, lightings were inserted after selecting a U-glass and stretching ceiling. Since the curved glass was unable to go through the existing vestibule entrance, there were technical difficulties, such as having to disassemble the curtain wall and carrying them in, and the U-glass was befitting to fulfill the shining free curve only with the property of a single material without a frame. After disassembling the ceiling during construction, the facility lines seemed to be in a much more complicated tangle than expected, and in order to procure the minimum spacing to avoid lighting shadows being created on the stretching ceiling, delicate electrical works were carried out at a level that is difficult to secure in general construction works, such as the modification of facility lines and adjustment of lighting positions.
Although stormy passages were experienced until completion during the process of collecting feedbacks of interested parties and during the construction process, in the end residents visited and held meetings there from the day it opened, and it became the town’s guest room with endless users just as intended. Even though the scale is small, as these projects pile up one by one in the future, the entire city is anticipated to become a more salubrious town.


ⓒ Jiyoung Lee


도곡1동 주민센터 주민휴게공간

본 프로젝트는 서울시 찾아가는 동주민센터 환경개선사업의 일환으로, 이는 복지인력의 증원에 따라 민원실을 재배치하고 노후화된 환경개선을 위해 진행됐다. 동시에 공간 디자인을 통한 공공성을 향상시켜 주변의 자투리 공간, 버려진 공간, 개선 가능한 공간 등을 발굴하고 인근 주민들에게 열린 공유공간을 제공하고자 하는 것이다.
대상 건축물은 2009년 현상공모를 통해 건축됐으며, 외부계단으로 연결되는 지상 2층에 주민센터가 위치하여 상층부는 도서관, 하층부는 문화센터가 설치된 대규모 공공건축물이다. 준공된 지 7년 된 건축물이라 내부공간이 넓고 마감재의 상태도 비교적 양호했다. 내부공간의 쓰임새나 디자인은 무심하게 방치되어, 로비는 어둡고 운동장처럼 텅 비어 있었으며 단순한 통과 공간이었다. 민원실도 전형적인 관공서의 모습이었다. 모든 층이 유사한 평면으로 건물 내에는 문화시설과 도서관 이용자들이 잠시 쉬거나 만날 수 있는 커뮤니티의 장소가 없었고, 필요 이상으로 거대한 주민센터의 로비는 두 기능의 수직적 매개지점에 위치하면서 이러한 요구를 수용할 최적의 장소였다. 아울러 주민센터의 로비공간을 인근 주민들이 찾아와 휴식과 회의를 하면서 마을의 사랑방처럼 사용할 수 있는 공간으로 조성하기로 했다.


ⓒ Jiyoung Lee


이에 건축가는 ‘어두운 사각형 속의 빛나는 아메바’처럼 공간 속에 공간을 삽입하는 콘셉트의 디자인으로 체류와 통과의 공간을 구획했다. 시각적 답답함을 해소하고자 반투명하면서 빛나는 자유곡면의 공간을 만들기 위하여 유글라스와 스트레칭 천장을 채택하여 조명을 삽입했다. 곡면 유리는 기존의 방풍실 출입구를 통과하지 못하여 커튼월을 해체하여 반입하는 등 기술적인 어려움이 있었으며 프레임 없이 단일재료의 물성만으로 빛나는 자유곡면을 실현하기에는 유글라스가 제격이었다. 공사 도중에는 천장을 해체하여 보니 설비라인이 예상보다 훨씬 많이 복잡하게 얽혀있었고 스트레칭 천장에 조명 그림자가 생기지 않기 위한 최소간격을 확보해야 했다. 설비라인을 수정하고 조명의 위치를 조절하는 등 섬세한 전기공사가 진행됐다.
완공까지 수많은 이해관계자들의 의견수렴과 공사 과정에서 난항을 겪기도 했다. 결과적으로는 개장한 첫날부터 바로 주민들이 찾아와 그 장소에서 회의를 하고 계획의 의도대로 이용자가 끊이지 않는 마을의 사랑방이 됐다. 규모는 작지만 앞으로도 이러한 작업이 하나둘씩 쌓이다 보면 도시 전체가 살기 좋은 마을로 바뀌어 갈 것이라 기대한다.


ⓒ Jiyoung Lee














Architects   Jiyoung Lee(Cheongju University)

Location   Dogok-ro, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Community space for residents 

Project area   320㎡ 

Site area 2,812㎡ 

Building area   1,279.53㎡ 

Gross floor area   9,976.63㎡

Building scope  B3, 6F 

Building to land ratio   45.5% 

Floor area ratio   168.17% 

Design period   2019. 2 - 6 

Construction period   2019. 7 - 8

Completion   2019. 8 

Principal architect   Jiyoung Lee 

Electrical engineer   Hwanho Enterprise

Construction   Joongin Housing+LINIT Korea+Barrisol Korea 

Client   Dogok 1-dong Community Center 

Photographer   Jiyoung Lee





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 12월호(Vol. 463)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2019 issue of the magazine(Vol. 463).









'Architecture Project > Other' 카테고리의 다른 글

HIMPEL ZERO ENERGY FACTORY  (0) 2020.05.26
GEUNHWA-DONG 396  (0) 2020.02.17
DOGOK 1-DONG COMMUNITY SPACE FOR RESIDENTS  (0) 2020.02.14
TEAHOUSE IN JIUXING VILLAGE  (0) 2019.10.08
GAYEON COLUMBARIUM  (0) 2019.10.07
CHINA FUZHOU JIN NIU SHAN TRANS-URBAN CONNECTOR  (0) 2019.09.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기