ⓒ Takahiro Arai 


NICCA Chemical Group, which has been based in this part of Fukui Prefecture since 1941, is a chemical manufacturer specializing primarily in surfactants for textile processing as well as other products such as cosmetics and biological products. This is a plan to rebuild the firm’s research facility. The proposed site is an urban environment lined with residential houses. Despite the character of such an environment, we were asked to create a facility that would be a source of innovation bringing people “from the world to Fukui.”


ⓒ Takahiro Arai 


We felt that in order to liberate researchers from the extremely individual activity of “experimentation” and allow them to share their conflicts and direct emotions with others at the physical level, it would be necessary that any practical community space that enabled prototyping should be open. Therefore, we glassed in all of the laboratories that had previously been closed off and situated a “commons” in the center as a hot-desking office environment. The glass laboratories are linked seamlessly with the commons to produce rapid interactions while engendering the formation of an integrated research community. The commons is a space where people, the natural environment, activities, and tools are constantly in flux. We felt that a space that could be used for multiple purposes and facilitate active interactions by a diverse range of people would be an ideal concept for the new innovation center.


ⓒ Takahiro Arai 


While the commons on the second and third floor are intended for employees, it is also important to have a “Public Common” on the first floor. There, as places where visitors and people from the community would be free to interact with researchers at NICCA Chemical, we set up a showcase, cafe, cafeteria, practical laboratory, hair salon, and hall.


ⓒ Takahiro Arai 


The concept is that of an urban “bazaar” - an open space effervescing with a lively atmosphere spilling out into the streets. In addition, the “street” running from the first to the fourth floor allows a bird’s eye view that enables a museum-like multi-layered experience of all of the building’s spaces. This street is intentionally made to be longer than necessary to elicit more encounters and emotions between researchers and others. In the commons where the researchers congregate, we used the concept of a “harvest” that incorporates the blessings of nature. To feel light shining into a cavern that, while filled with natural light, does not carry the warmth of the sun, the comfort of radiant air conditioning that makes use of groundwater, and the constant passage of the prevailing wind - we felt these to be physical sensations that the researchers would want. Slits in the concrete ceiling function as passageways for light, radiant heat, and the wind, creating a large environmental medium combining beauty with technology.


ⓒ Takahiro Arai 


The louvers on the facade hide the pipes while mitigating the sun’s rays from the east, filtering the surroundings. This delicate facade evokes a woven fabric to symbolize the textile industry with which NICCA Chemical has been closely associated, and which is also a major industry in Fukui. This fabric, enveloping the space in a tender embrace, constitutes an interface that expresses the identities of Fukui and NICCA Chemical and forges a link with the community and its lush green landscape.


ⓒ Takahiro Arai 


NICCA 혁신 센터 


1941년부터 후쿠이(Fukui)에서 이 분야의 밑거름이 되어온 NICCA 케미컬 그룹(NICCA Chemical Group)은 세탁 세제와 화장품, 생물학적 약제들에 특성화되어 있는 화학 제품 제조업체이다. 회사의 연구 시설을 다시 세우기 위한 프로젝트로, 대지는 주택들이 즐비해 있는 도시에 있었다. 이런 환경적 특성에도 우리는 사람들을 세계로부터 후쿠이로 데려올 수 있는 혁신의 원천이 되는 시설을 만들 것을 요청 받았다.


ⓒ Takahiro Arai 


“실험”의 극단적 개인 활동으로부터 연구자들을 자유롭게 하고 물리적으로 갈등과 감정들을 나눌 수 있도록 하기 위하여 프로토타이핑을 가능하게 하는 실용적 커뮤니티 공간이 필요하다고 생각했다. 그러므로 이미 봉쇄된 모든 연구실에 유리를 씌우고 센터 안에 “공유공간”을 만들고자 했다.


ⓒ Takahiro Arai 


유리로 둘러싸인 연구실은 통합된 연구 커뮤니티의 형성을 촉진하는 즉각적 소통을 만들면서 공유지와 원활하게 연결된다. 공유공간은 사람, 자연환경, 활동, 도구가 지속적으로 유동하는 장소이다. 다양한 목적으로 사용될 수 있고 다양한 사람들의 적극적인 소통을 용이하게 할 수 있는 장소는 새로운 혁신을 위한 이상적인 콘셉트일 것이라고 느꼈다. 2층과 3층에 직원들을 위한 공유공간을 만드는 것만큼 1층에 “공공의 공유공간”을 두는 것 또한 중요하다. 커뮤니티의 방문객과 사람들이 연구자들과 NICCA 케미컬에서 자유롭게 소통할 수 있는 장소로서 그곳에 진열장, 카페, 구내식당, 실용적 실험실, 미용실, 홀을 마련했다. 게다가 1층에서 4층으로 이어지는 “거리”는 건물의 모든 공간을 박물관처럼 다층적으로 경험할 수 있게 한다. 이 거리는 연구자들과 다른 사람들 사이에서 더 많은 만남과 감정을 끌어내기 위해 의도적으로 필요보다 길게 만들어졌다.


ⓒ Takahiro Arai 


연구자들이 모인 공유공간에서 자연의 축복과 화합하는 “추수”의 개념을 활용했다. 자연채광, 태양열, 지하수 사용으로 만들어진 복사 에어컨의 편안함, 우세풍의 지속적인 통과로 가득 차면서 동굴 안으로 빛을 비추는 느낌을 위해서 물리적으로 연구자들이 원하는 공간이 돼야 한다고 생각했다. 콘크리트 천장의 슬릿은 빛, 복사열, 바람의 통로로 기능하여 기술과 아름다움을 결합한 거대한 환경 매개를 만든다.


ⓒ Takahiro Arai 


파사드에서 지붕창은 파이프를 숨기면서 동쪽에서 오는 태양 광선을 완화하고 주변을 여과한다. 정교한 파사드는 후쿠이의 주요 산업이며 NICCA Chemical 밀접하게 연관이 있는 섬유 산업을 상징하는 직물을 연상하게 한다. 부드러운 포용으로 공간을 감싼 섬유는 후쿠이와 NICCA의 정체성을 표현하는 인터페이스를 구성하고 커뮤니티와 무성하고 푸른 풍경의 연결을 구축한다.




SITE PLAN




1st FLOOR PLAN




Architects   TETSUO KOBORI ARCHITECTS

Principal architect   Tetsuo Kobori 

Location   Fukui, Japan 

Program   Research facilities 

Site area   12,360.37㎡ 

Building area   2,838.51㎡ 

Gross floor area   7,495.73㎡ 

Building to land ratio   50.86% 

Floor area ratio   185.24%

Completion   2017. 11 

Structure   RC, Steel Flame 

Structural engineer   Arup 

Mechanical engineer   Arup 

Photographer   Takahiro Arai 





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 5월호(Vol. 456)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2019 issue of the magazine(Vol. 456).




'Architecture Project > Other' 카테고리의 다른 글

NICCA INNOVATION CENTER  (0) 2019.07.15
SANGDO1-DONG SENIOR CITIZEN CENTER  (0) 2019.07.10
SKOLKOVO INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY  (0) 2019.07.01
Feyenoord Training Complex  (0) 2019.03.25
Guelmim Airport  (0) 2018.09.03
Village Lounge of Shangcun  (0) 2018.08.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기