ⓒ Bauhaus Neo


This building is located in a residential area in the heart of Tokyo amid a mixture of old temples and modern houses.  Kagurazaka slope, the area’s main market street, is known for its centuries-long cultural history. Roji, narrow alleys with a lot of hidden charm, branch from the main street. We attempted to determine what design of collective housing would fit into the area’s rich context.  
The gently stepped approach to the building is full of nuances that remind us of how the symbolic slope looked in the old days. The approach is finished with Japanese roof tiles and the walls are lined with board formed concrete. At night, the alley is filled with tranquil lights filtering through square wooden frames within the wall.


ⓒ Bauhaus Neo


The facade, finished with fine exposed concrete, is given characteristic shade using square openings. The openings are recessed slightly from the surface and are bordered with wooden textures. The arrangement of the opening is shifted slightly to avoid direct views while taking light, air and the view. With this arrangement of openings, we also attempted to reduce the massive wight of the concrete.  


ⓒ Takumi Ota


The interior shows a vivid but exquisitely simple contrast of materials. Walls are either plain white or finished with exposed concrete. There are also walnut accents: base boards made from offcuts from walnut furniture, shoe boxes have a chic texture and kitchens feature a balanced contrast of walnut and stainless steel.  Each room’s space takes on unexpectedly diverse shapes with different atmospheres reflecting the town’s intricate depth. The interiors were consciously designed to stimulate the residents’ ideas for living. For example, open storage spaces can also be used as compact dens.  


ⓒ Takumi Ota


By this minimalistic design of collective housing with materials and space at play, we suggest a life not reliant on products, and wealth without possession. Minimalism is in direct connection with the way of living.  


ⓒ Takumi Ota


모드리나 브룻 카구라자카


이 건물은 오래된 사찰과 현대식 주택이 뒤섞인 도쿄 중심부의 주택가에 자리 잡고 있다. 이 지역의 주요 시장 거리인 카구라자카는 수세기 동안의 역사와 문화로 알려져 있다. 이 지역의 다양한 맥락에 어떤 집합주택의 디자인을 적용할지를 고민했다.


ⓒ Takumi Ota


노출 콘크리트로 마감된 전면은 정사각형 개구부를 통해 특징적인 음영을 보여준다. 개구부는 표면에서 약간 움푹 들어간 상태로 나무 질감과 접해 있다. 조명, 공기 및 뷰를 감상할 때 외부의 직접적인 시야를 피하기 위해 개구부의 배열을 약간 조정했다. 또한, 이러한 개구부 배치를 통해 콘크리트의 엄청난 파고를 줄이려고 시도했다. 재료와 공간을 갖춘 집합주택의 디자인으로 미니멀한 라이프스타일을 제안하였다.





Architect   Sasaki Architecture  + YTRO DESIGN INSTITUTE  

Location   41-4 Yokoderacho, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan 

Site area   169.30㎡  

Total area   428.01㎡ 

Design team   Ryuichi Sasaki, Rieko Okumura, Gen Sakaguchi, Anna Kwapien, Marion Foulet, Anthony Heller 

Producer   Hidetaka Gonai / Modelia Co., Ltd. 

Light design   Natsuha Kameoka / Lighting Sou 

Completion   2018. 7

Photographer   Takumi Ota, Bauhaus Neo




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 6월호(Vol. 457)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2019 issue of the magazine(Vol. 457).










'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

GYESAN-DONG YEHAUS  (0) 2019.09.23
Skip House  (0) 2019.09.02
Modelia Brut KAGURAZAKA  (0) 2019.08.30
GURURI  (0) 2019.08.29
Komorebi House  (0) 2019.08.28
House in Serra do Cipo  (0) 2019.08.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기