ⓒ Ossip van Duivenbode

Future Towers is a part of Amanora Park Town, a community created in 2007 thanks to legislation passed in 2005 by the state of Maharashtra to encourage the development of residential “townships” near its cities. MVRDV’s design for the Future Towers aimed to offer an alternative to this pattern, while still delivering apartments at the usual low price (since competition for new residents between different housing developments is fierce). Instead of a cluster of freestanding buildings, MVRDV’s response to the brief was a singular mountainous structure with peaks and valleys, under which 1,068 apartments are unified in one building. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

However, despite its expressive appearance, the design of Future Towers in fact stems from a series of methodical decisions based on MVRDV’s research into Indian housing. A critical deviation from the norm was to convince the client that the entire development would be more vibrant with a mixture of different units. This way, the building would ensure that users from the full spectrum of India’s exploding middle class all mingle—including young, mobile professionals who are new to the city; older, established residents; and families both large and small, all at a range of income levels. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

Apartments ranging from 45 square metres to 450 square metres are mixed together, a diversity enabled by the building’s mountainous shape and the shifting floor plans that it generates. Because construction costs are low in India, and elevators comparatively expensive, the economics usually applied to residential design could be inverted; thus a reduced number of lift cores combined with corridors were in this case more economically desirable than having many towers, each with its own core and fewer corridors. As a result of this calculation, MVRDV’s design features 9 housing wings ranging from 17 to 30 storeys arranged around just 4 circulation cores.

ⓒ Ossip van Duivenbode

The slabs form a hexagonal grid, which allows for wide views from the apartments and leaves large open public courtyards at ground level. The ‘peaks’ allow for optimized daylight conditions and the resulting inclined roofs allow for a number of exterior terraces, both private and communal. Recessed balconies on the main facades of the residential slabs themselves hint at the diversity of the homes behind, with a mixture of normal size, double-height, double-width and even some L-shaped balconies. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

The strong graphical appearance created by the balconies is accentuated by large, brightly coloured openings known as “scoops” that puncture the building’s façade to connect with the central corridor, providing public meeting spaces and cross ventilation in all communal spaces in the process. These spaces—which originated in the need to provide refuge spaces to meet the fire code requirements for long corridors—help to give a sense of “neighbourhood identity” to different parts of the building, with each scoop designated for a different activity (such as yoga or mini golf) or for a different type of resident (such as teens or toddlers). 

ⓒ Ossip van Duivenbode

The courtyards below are linked by four-storey-high triangular gates, creating a 500-metre-long walk, and also feature different uses, with some designated for play, and others for sport, garden spaces, and more. This impressive list of amenities was made possible by the scale of the development: With so many apartments in one project, luxury features such as a 50-metre lap pool only add a fraction to the overall cost. The completed building is just the first phase of the larger Future Towers project at Amanora Park Town, which comprises 3 phases and around 3,500 dwellings in total. MVRDV is currently working on the second phase of the project.

ⓒ Ossip van Duivenbode

퓨처 타워

퓨처 타워는 마하라슈트라 주가 도시 근처의 주거 지역 개발을 장려하기 위해 2005년에 통과시킨 법안 덕분에 2007년에 만들어진 아마노라 파크 타운(Amanora Park Town)의 일부이다. 퓨처 타워에 대한 MVRDV의 설계는 이에 대한 대안을 제공하는 것을 목표로하면서 동시에, 다른 주택 개발 간의 신규 거주자에 대한 경쟁이 치열하기 때문에 저렴한 가격으로 아파트를 공급할 수 있도록 하는 것을 목표로 했다. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

MVRDV는 건물들의 무리지어 있는 클러스터 대신 봉우리와 계곡이 있는 특이한 산 형태의 구조를 택했으며, 거기에는 1,068개의 아파트가 한 건물에 통합되어 있다. 그러나 표현적인 외관에도 불구하고, 퓨처 타워의 디자인은 사실 MVRDV의 인도 주택에 대한 연구에 기초한 일련의 체계적인 결정에서 비롯되었다. 표준과의 중요한 차이는 고객에게 전체 개발이 다른 단위의 혼합으로 더 활발해질 것이라고 확신시키는 것이었다. 이러한 방식으로 이 건물은 폭발적으로 증가하는 인도 중산층과 도시에 새로 온 젊은 모바일 전문가들, 고령자, 기존 주민들, 그리고 크고 작은 가족 모두를 포함한 광범위의 사람들을 혼합할 수 있도록 할 것이다. 45㎡에서 450㎡의 아파트가 혼합되어 있으며 건물의 산악 지형에 따라 변화가 일어나는 층별 평면에 의해 다양성이 나타난다. 인도에서는 건설 비용이 낮고 엘리베이터는 상대적으로 비싸기 때문에 주거 설계에 적용되는 경제성이 역전될 수 있다. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

따라서 복도와 결합된 승강기 코어 형태가 타워가 많은 형태의 아파트 경우보다 경제적으로 더 바람직했다. 각각의 코어를 가지면서도 복도는 더 적어진다. 이 계산의 결과로, MVRDV는 단 4개의 코어를 중심으로 배열된 17~30개 층의 9개의 하우징 날개를 설계한다. 이 슬라브는 육각형 격자를 형성하여 아파트로부터 넓은 시야를 확보하며, 넓은 공공 안뜰을 둔다. ‘피크’는 최적의 일광을 제공하며, 그 결과로 기울어진 지붕은 개인 및 공공에게 여러 외부 테라스를 허용한다. 주택의 슬라브에 접혀 있는 발코니는 정상적인 크기, 이중 높이, 이중 너비로 심지어 일부 L자형 발코니까지 혼합된 주택의 다양성을 암시한다. 발코니가 만든 인상적인 그래픽 외관은 건물의 전면부를 중앙의 복도와 연결하기 위해 건물의 외관을 뚫어, 공용 회의 공간을 제공하며 모든 공용 공간에서 교차 통풍을 제공하는 “스쿱(Scoop)”으로 알려진 크고 밝은 색상의 개구부로 강조된다. 

ⓒ Ossip van Duivenbode

긴 복도에 대한 화재 관련 법규 요구 사항을 충족시키기 위해 피난 장소를 제공해야 했는데, 여기서 비롯된 이 공간은 건물의 여러 부분에 “주변 정체성”을 부여하는데 도움을 주며 각 스쿱은 다른 활동(요가 또는 미니 골프) 또는 다른 유형의 거주자(십대 또는 유아 등)를 위해 지정된다. 안뜰은 4층 높이의 삼각형 문으로 연결되어 500m 길이의 산책로를 만들며 일부는 놀이로, 일부는 운동장 및 정원 공간 등을 위한 다양한 용도로도 활용된다. 이러한 인상적인 편의시설들은 개발 규모에 의해 가능해졌다. 한 프로젝트에 이렇게 많은 아파트들이 있기 때문에, 50m의 랩풀(Lap pool)과 같은 고급 시설은 전체 비용의 일부만 추가되었다. 완공된 건물은 아마노라 파크 타운에 있는 더 큰 퓨처 타워 프로젝트의 3단계 중 첫 단계에 불과하며, 이는 총 3,500세대의 주거로 이루어져 있다. MVRDV는 현재 프로젝트의 두 번째 단계를 작업 중이다.

1st FLOOR PLAN


10th FLOOR PLAN



Architect MVRDV 

Location Amanora Park Town, Hadapsar, Pune, Maharashtra, India 

Program Housing 

Site area 140,000㎡

Completion 2018 

Principal-in-charge Jacob van Rijs 

Design Team Oana Rades, Saimon Idiakez, Doris Strauch, Maria Lopez Calleja, Akshey Venkatesh, Wenhua Deng, Nacho Velasco, Pepijn Bakker, Kate Van Heusen, Ignacio Zabalo, Silke Volkert, Sara Bjelke, Nuray Karakurt, Ivo Hoppers 

Client CCL Amanora Park Town 

Photographer Ossip van Duivenbode


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 6월호(Vol. 457)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2019 issue of the magazine(Vol. 457).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

THE HOUSE BY THE PARK  (0) 16:30:00
79&PARK  (0) 2019.08.16
FUTURE TOWERS  (0) 2019.08.15
3 generation house  (0) 2019.08.09
RAONJAE  (0) 2019.08.06
DONG-BAEK HOUSE  (0) 2019.07.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기