Stu/D/O Architects


In rethinking a 7-storey office building for a leading agricultural trading company, we envision a new workplace experience by approaching the design with a concept of the ‘rice terrace’ that becomes an architectural embodiment of the company’s philosophy and business operation. 


Stu/D/O Architects


Due to various site restrictions such as setback regulations, height limits, and the unusual site boundary, it became necessary for the architectural massing to be efficient in order to fulfill the functional requirements of the company. This was resolved by shifting the mass of each floor to slightly different from each other, creating a series of overlapping cantilevers and terraces. 


Stu/D/O Architects


The simplicity of the stacked terrace has become a sophisticated solution allowing the local flora and fauna of the outdoor landscape to permeate into multiple areas and functions of the architecture. 


© Chaovalith Poonphol


These ‘Rice Terraces’ become a flexible common area for all, encouraging an awareness of place to foster a sense of belonging and shared identity for the company as a whole.The overhanging eaves provide ample of shading for gathering, sharing, working outdoors during the day which allows for multiple and diverse use of space.


© Chaovalith Poonphol


This provides a natural and intuitive atmosphere for the overall workplace inciting connectedness and interaction over compartmentalization dissolving the boundaries between the interior and the exterior. 


© Chaovalith Poonphol


Beyond functionality, we have created an environmental design strategy in accord with the tropical climate of Thailand. One of this feature includes the aluminum vertical fins of the facade that has become a multi-mediator between the exterior and the interior. 


© Chaovalith Poonphol


In calculating the sun angle and its cycle, the dimensions of each fins was calibrated to resolve the orientation of the sun’s ray in all directions. More than a shading device, it also acts as a passageway for natural ventilation, and a privacy filter from the neighbouring residences. 


© Chaovalith Poonphol


These vertical slats help to significantly reduce the reliance on air-conditioners by filtering over-exposed light and excess heats from the sun. The sheer mass of the ‘rice terrace’ on each floor also helps to soften the cooling load of the building acting as a completely natural insulation from the direct heat gain. 


© Chaovalith Poonphol


This results in the creation of a microclimate for the building which helps to neutralize the imbalanced climate conditions that may arise. We envision a working environment that is distinct from a typical office building, not only by seeking to create a new working experience that can become a catalyst to increase the quality of life for each office member, but also to extends beyond the site to become a green space for the surrounding context as well.


© Chaovalith Poonphol


인터크롭 그룹 사옥

선도적인 농업 무역 회사를 위한 7층짜리 오피스 빌딩을 재검토하면서 회사의 철학과 사업 운영의 건축적 구현이 되는 ‘쌀 테라스(Rice terrace)’의 개념으로 디자인에 접근함으로써 새로운 작업 환경을 구상했다. 


© Chaovalith Poonphol


후퇴 규정, 높이 제한, 특이한 대지 경계 등 다양한 부지 제한 때문에 회사의 기능 요건을 충족하기 위한 건축적으로 효율적인 매스 작업이 필요했다. 이를 위해 각 층의 매스를 서로 조금씩 다른 층으로 옮겨서 겹치도록 하여 캔틸레버와 테라스를 만들었다. 


© Chaovalith Poonphol


층층이 쌓인 테라스의 단순함은 옥외 풍경의 지역 동식물을 여러 지역 및 건축물의 기능에 스며들 수 있도록 하는 정교한 해결책이 되었다. 이 ‘쌀 테라스’ 개념은 모두를 위한 융통성 있는 공공 영역이 되어 회사 전체에 대한 소속감과 공동 정체성을 가질 수 있게 한다. 돌출된 처마는 낮 동안 수집, 공유 및 야외 작업을 위한 충분한 그늘을 제공하며, 이 공간은 다중적이고 다양하게 사용이 가능하다. 


© Chaovalith Poonphol


또, 구획화에 대한 연결성 및 상호 작용을 유발하는 전반적인 작업장을 위한 자연스럽고 직관적인 분위기를 제공한다. 내부와 외부 사이의 경계를 해소한다는 것이다. 기능 외에도 태국의 열대 기후와 함께 환경 디자인 전략을 수립했다. 


© Chaovalith Poonphol


가장 큰 특징 중 하나는 외관과 내부 사이의 다중 매개체가 된 정면의 알루미늄 수직 루버이다. 수직 루버는 태양 각도와 주기를 계산해 각 방향의 태양광선을 조절하기 위해 크기를 조정했다. 


© Stu/D/O Architects


또한, 차광 장치 이상으로 자연 환기를 위한 통로 역할을 하고 이웃 주택의 프라이버시를 위한 필터 역할도 한다. 이 수직 슬랫은 노출된 빛과 과도한 열을 여과하여 에어컨에 대한 의존도를 크게 줄이는 데 도움이 된다. 각 층에 있는 ‘쌀 테라스’의 매스는 건물의 냉방 부하를 완화시켜 직접적인 열 발생으로부터 완전히 자연적인 단열재로 사용된다. 


© Stu/D/O Architects


이로 인해 건물에 대한 미세 기후가 생성되어, 발생할 수 있는 불균형한 기후 조건을 중화하는데 도움이 된다. 우리는 사무실 구성원 개개인의 삶의 질을 높일 수 있는 매개체가 될 수 있는 새로운 업무경험을 창출하고자 할 뿐만 아니라, 대지를 넘어 주변환경의 녹지공간으로 까지 확대하여, 전형적인 사무실건물과 차별화된 근무환경을 구상하고자 했다.


SOLAR RADIATION ANALYSIS


FLOOR PLAN



Architects STU/D/O ARCHITECTS

Location Bangkok, Thailand 

Program Office Site area 2,450㎡ 

Building area 3,500㎡ 

Height 22.9m 

Design period 2014 - 2015 

Completion 2018 

Design team Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Supachart Boontang, Patompong Songpracha 

Landscape architect Field Landscape Studio 

Structural engineer Wasan Thongpoon 

Mechanical engineer MEE Consultants 

Construction Rising Group 

Contractor Chaiwat Construction 

Client Inter Crop Co.,Ltd. 

Photographer Stu/D/O, Chaovalith Poonphol




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 5월호(Vol. 456)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2019 issue of the magazine(Vol. 456).





'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

AD ARCHITECTURE Office  (0) 2019.07.19
UNILEVER HEADQUARTERS  (0) 2019.07.17
INTER CROP GROUP OFFICE  (0) 2019.07.16
BLOOMBERG’S NEW EUROPEAN HEADQUARTERS  (0) 2019.07.12
STEENFABRIEK NELISSEN  (0) 2019.07.11
ARBY  (0) 2019.06.24


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기